Hlavní navigace

Superpočítač je možné schovat i v kostele

Zdroj: Redakce
Komerční sdělení
30. 6. 2017

Sdílet

Kostel je totiž domovem superpočítače MareNostrum 4, který patří k nejvýkonnějším technologiím svého druhu na planetě. Za jedinou vteřinu dokáže provést 13 677 bilionů početních operací, což je asi 11 000krát více než model notebooku Lenovo ThinkPad X1 Carbon z roku 2016. MareNostrum 4 se tak řadí na třinácté místo mezi nejvýkonnějšími počítači světa, v Evropě mu dokonce patří druhá příčka.

Za tímto výkonem stojí obrovské množství hardwarové síly: MareNostrum 4 tvoří složitá síť 3400 serverů propojených 48 kilometry kabelů a drátů. Celý počítač oficiálně spadá pod Barcelonské superpočítačové centrum (BSC), jež je součástí Katalánské polytechnické univerzity. BSC zakoupilo pro tento projekt komplexní řešení od společnosti IBM. Jeho hlavní systém je založený na technologii Lenovo. Skládá se ze 48 racků ThinkSystem SD530 se zhruba 3400 uzly osazenými procesory Intel Xeon nové generace a centrální pamětí s kapacitou 390 TB.

BSC

Vzhledem k tomu, že systémy MareNostrum 4 přináší výsledky a zlomek času  v porovnáním s běžným počítačem nebo pracovní stanicí je o něj stále větší zájem ze strany výzkumníků z oblasti vědy, strojírenství či podnikání. Obecně vzato jde o vědce, kteří řeší složité problémy vyžadující zpracování velkého množství dat. Superpočítač je možné použít například k simulacím vývoje klimatu nebo k co nejvěrnějšímu zobrazení orgánů lidského těla.

BSC

Už předchozí verze MareNostrum pomohly uživatelům Barcelonského superpočítačového centra s řešením více než tří tisíc projektů. Od instalace prvního modelu superpočítače v roce 2004 se ale hodně změnilo. Zatímco původní MareNostrum dokázal provést 42,35 bilionu operací za sekundu, jeho následovník je po letošním vylepšení 322krát rychlejší.

Protože je MareNostrum 4 plně online, musí před uvedením do plného provozu projít sérii bezpečnostních a dalších testů. Poté už bude připraven pomáhat vědcům nejen řešit stávající složité úkoly, ale také posouvat hranice dosavadního poznání, za kterými se určitě skrývají další výzvy.

loga-lenov