Hlavní navigace

Víte, podle čeho vybrat mobilní telefon? Máme pro vás 10 zaručených tipů

Zdroj: Redakce
Zkuste hádat, bez které věci by se dnes lidé asi neobešli? Ano, pomineme-li naše biologické potřeby, nejspíše by to byl mobilní telefon. V současném globalizovaném světě je propojeno všechno se vším a my potřebujeme být neustále v kontaktu se svými blízkými i ostatními lidmi.
Komerční sdělení
18. 5. 2018

Sdílet

Stejně tak rádi využijeme naplno možností, jež nám dává internet. Že je už váš mobil zastaralý, anebo žádný nemáte? Nepřestávejte číst, pokud totiž aktuálně vybíráte nový model mobilního telefonu, jste na správném místě. V následujících řádcích se totiž zaměříme na 10 tipů, jež vám zaručeně pomohou.

1. Typ telefonu na prvním místě

V první řadě se budete muset rozhodnout mezi klasickým modelem mobilního telefonu s tlačítky, případně dotykovým chytrým zařízením. Máte-li pocit, že tlačítkové modely jsou již zastaralé, jste na omylu. Stále se vyrábí nové modely. Svou konfigurací a funkcemi sice na smartphony nestačí, potřebujete-li mobil ale jen na telefonování a SMS zprávy, není nic lepšího. Třeba v průmyslu anebo na stavbě se dokonce tyto tradiční telefony hodí mnohem více. Pro osoby vyššího věku jsou stoprocentně lépe ovladatelné.

2. Potřebujete rychlý internet?

Pro hodně lidí představuje mobilní telefon skvělého prostředníka na brouzdání po internetu. Využívají jeho prostřednictvím také sociálních sítí. Ke všemu je zapotřebí rychlého připojení k internetu. Jestliže zvolíte některý z obyčejných levných modelů smartphonu, můžete se vsadit, že bude přijímat internet pouze v podobě 3G. Nejrychlejší internetové připojení nabízejí pouze modely střední a vyšší třídy. Rychlost mezi oběma zmiňovanými typy připojení je znatelná. Pokud internet potřebujete a používáte často, rozhodně je zapotřebí mít minimálně 4G připojení.

3. Svižný systém

Standardními procesory jsou dnes ty čtyřjádrové. Cena mobilů vybavených právě jimi začíná na nějakých 4000 korunách. Vybírat lze ovšem mnohem svižnější a úspornější modely s osmi jádry. Frekvence začíná na 1,4 GHz. Pro mnohé telefony to bohatě postačí. Ještě je zapotřebí dbát také na velikost operační paměti RAM. Právě na ní závisí to, jak budou rychle běžet jednotlivé procesy. Jde fakticky o úložiště těchto běžících aplikací. Tradičně jsou mobily vybaveny 1 GB RAM. Optimální je vybírat telefony mající minimálně 2 GB RAM. Na trhu jsou i provedení disponující 4 GM RAM.

4. Musí něco vydržet…

Tak to každopádně. Důležitá je jak mechanická odolnost, tak i kapacita baterie. Jestliže se zaměříme na tělo mobilního telefonu, mělo by být vyrobeno minimálně z vysoce odolného tvrzeného plastu. Na trhu dokonce najdeme modely, které jsou určené pro outdoorové a pracovní aktivity. Vydrží i velmi nevlídné zacházení a pády z výšky.

5. Kapacita baterie

I na tento aspekt nelze zapomenout! Nabíjení mobilního telefonu každých pár hodin je velmi obtěžující. Když navíc mobil ukončí svou aktivní kariéru v momentu důležitého hovoru, je to k vzteku. V každém případě počítejte s tím, že velké displeje jsou doslova žrouty energie. Standardně začínají baterie na kapacitě 2 000 mAh. Obecně ale nemusí platit, že čím je kapacita vyšší, tím mobil déle vydrží. Velké mobily s obřími displeji mohou mít kapacitu klidně i kolem 4 000 mAh, ale paradoxně vydrží kratší čas než zařízení s menším mobilem. Obecně ale platí, že je vhodnější vybírat co nejvyšší kapacitu.

6. Milujete fotografování? Pak volte ten správný model

Je-li vaše odpověď kladná, nebojte se sáhnout po mobilech, které mají kolem 13 MPx. Čím je jejich počet vyšší, tím samozřejmě mnohem lépe. Tento údaj ale není stoprocentně vše, jelikož zmiňovaný počet MPx mají i mobily v ceně okolo 4 000 korun, jež nemusí fotit zrovna kouzelně. Podívejte se i po velikosti optického zoomu. Přibližování na úkor kvality s větším optickým zoomem nehrozí.

7. 1, nebo 2 SIMky?

I tento údaj je velmi důležitý. Tedy alespoň pro člověka, který potřebuje mít aktivních hned několik telefonních čísel. Optimální je model se 2 SIM kartami pro telefon, který slouží jako soukromý a zároveň i pracovní. Bez větších problémů se vám dovolají jak zákazníci, tak obchodní partneři i kamarádi či známí.

8. Android vs. iOS

Tyto dva základní operační systémy ovládají současný trh. Někdo vyznává spíše Android, jelikož je zcela jednoduchý a především dostupný z hlediska finančních prostředků. Standardně se totiž instaluje i na levnější mobilní telefony. Naopak iOS je systém určený výhradně pro telefony od společnosti Apple. iPhony fungují naprosto precizně a systém je svižný bez jakýchkoli bugů. I proto musíte počítat s vyšší počáteční investicí do jakéhokoli jablečného telefonu. Na velmi jednoduchých operačních systémech pracují nejlevější telefony. S instalací důmyslných aplikací u nich ale nepočítejte! Proto si před koupí pozorně přečtete srovnání mobilních telefonů.

9. Uživatelská paměť

Čím vyšší, tím lepší! Ideálně volte zařízení s minimálně 16 GB úložného prostoru. Optimální volbou jsou ale zařízení mající 32 GB paměti. Některé telefony mají paměť již integrovanou a jiné nabízejí alternativu rozšíření prostřednictvím microSD či jiných malých paměťových karet. Volba je čistě na vás samotných. Rozhodněte se ale na začátku, mobily s pevnou pamětí už nijak upravit nelze.

10. Prestižní a reprezentativní model

Pro mnohé lidi je mobilní telefon součástí jejich image. Proto se zaměřují hlavně na design konkrétního zařízení. Ten by ale neměl být až tolik důležitý i proto, že lze sehnat spousta zajímavých a originálních pouzder. Dostupná jsou navíc za minimální pořizovací cenu.