Hlavní navigace

První 7nm procesory Intelu budou čipy Meteor Lake. Samostatná GPU prý vydá za dva roky

23. 2. 2018

Sdílet

Procesor Intel Autor: Intel
Procesor Intel

Nedávno jsme tu zase jednou měli slajdy s roadmapami Intelu na nejbližších 12 měsíců. S tím, jaké má jednička na trhu procesorů plány dlouhodobé, už to ale bůhvíjaká párty není, informace jsou hodně útržkovitě. Víme, že v roce 2019 by Intel měl prodávat 10nm čipy Ice Lake, poté přijde stále 10nm Tiger Lake, které by snad mělo být čímsi jako Kaby Lake této generace. Nedávno jsme se dozvěděli, že po něm plánuje Intel ještě Alder Lake. U toho jsme hádali, zda by už nemohlo jít jít o první 7nm procesor, zdá se však, že tomu tak není. Nyní máme totiž další střípek do mozaiky, podle kterého 7nm čipy vyjdou až později.  

Meteor Lake

Přispěvatel investičního webu The Motley Fool Ashraf Eassa, který s kódovými označeními Tiger Lake a Alder Lake přišel (to druhé je zřejmě i nezávisle potvrzeno webem Canard PC Hardware, to první už i oficiálně Intelem), totiž nyní pokračuje informací, že prvním 7nm procesorem bude něco jiného: údajně čip nazvaný Meteor Lake. Jedná se prý o procesor pro spotřebitelský trh, tedy notebooky či desktopy. Víme, že Alder Lake následuje po Tiger Lake a protože první 7nm čip je až Meteor Lake, musí „olšové jezero“ být ještě 10nm produkt. Zda Meteor Lake následuje hned po Alder Lake, nevíme ještě jistě. Ale pravděpodobně ano, jinak by se asi Eassa pochlubil i s případnými mezigeneracemi mezi nimi. Alternativou by ještě mohlo být, že Alder Lake i Meteor Lake by mohly koexistovat ve stejném ročníku (Core 11. generace/řada 11000?) – jako to nyní dělají Cannon Lake a Coffee Lake v řadě 8000. Část této generace by pak byla 7nm, část ještě 10nm.

Kdy by se tyto procesory ale mohly dostat na trh? Pokud Ice Lake vyjde koncem roku 2018 nebo začátkem roku 2019, pak Tiger Lake snad spadá mezi roky 2019 a 2020 a Alder Lake mezi 2020 a 2021. Pak už záleží na tom, zda je Meteor Lake řadou nahrazující Alder Lake, což by asi znamenalo, že tu bude o ještě o rok později (2021–2022). Pokud by oba tyto čipy sdílely jednu generaci, pak by mohlo uvedení nastat nastejno. Ovšem samozřejmě je možné, že v reálu vše může dopadnout trošku jinak – Intel by teoreticky mohl roadmapu uspíšit, nebo se u 7nm technologie opět může udát neplánované zdržení.

Roadmapa výrobních procesů zveřejněná Intelem loni ještě 7nm proces neukazovala Roadmapa výrobních procesů zveřejněná Intelem loni ještě 7nm proces neukazovala

Granite Rapids pro servery

Eassa také uvádí, že zatímco Meteor Lake je procesor pro PC (notebooky a možná i desktopy, nedopadne-li jako Cannon Lake), první procesor na 7nm procesu pro servery se jmenuje Granite Rapids. Představuje následovníka rovněž serverové architektury Sapphire Rapids. Na bázi těchto čipů by snad mohly vyjít i highendové desktopové procesory. Z toho, co Eassa píše, se ale zdá, že Granite Rapids přijde na trh později než Meteor Lake, který bude na 7 nm jako úplně první.

intel-xeon-scalable-skylake-sp-wafer-1600To, že v linii procesorů bude tou dobou minimálně devět různých CPU označených jako „Lake“, ovšem nechápejte jako znak toho, že jejich architektury nebudou obnášet významné pokroky. Toto názvosloví je podle všeho jen kosmetická záležitost a nemá vyjadřovat, zda jsou nové architektury jen mírně evoluční, nebo výrazně revoluční. Ostatně: Intel už pojmenovává i Atomové procesory jako Apollo Lake, Gemini Lake nebo Mercury Lake, ačkoliv jejich architektury nejsou s rodinou Skylake příbuzné.

ICTS24

První samostatné grafiky Intelu v roce 2020?

Mimochodem, Eassa publikoval na Twitteru ještě jeden zajímavý detail, tentokrát o grafikách Intelu. Možná si vzpomínáte, že dle stejného zdroje se samostatné GPU Intelu založené na architektuře Gen12 (z procesorů Ice Lake) interně označuje kódem Arctic Sound. Nyní Eassa uvádí, že Intel plánuje uvedení přesně tohoto GPU na rok 2020. To je tedy zřejmě termín, kdy se první čisté GPU Intelu dostane na trh. Ovšem dost možná nepůjde o běžně nabízený produkt. Podle Eassy může být prodáváno jen jako součást procesorů. Tedy integrované v MCM pouzdře jako jsou nyní Radeony RX Vega M v procesorech Kaby Lake-G a nikoliv jako samostatná karta.

Toto by mělo být reálné MCM BGA pouzdro s procesorem Kaby Lake-G (vpravo), grafikou Radeon RX Vega M (uprostřed) a pamětí HBM2 (zleva vlevo) MCM BGA pouzdro s procesorem Kaby Lake-G (vpravo), grafikou Radeon RX Vega M (uprostřed) a pamětí HBM2 (zleva vlevo)

Podle Eassy bylo jinak GPU Arctic Sound v přípravě už před příchodem Raji Koduriho do Intelu, ale po jeho nástupu údajně prodělalo určité změny specifikací, aby se lépe hodilo pro herní oblast. O co konkrétního šlo a co od tohoto GPU můžeme čekat, to je ale zatím neznámé.