Hlavní navigace

Exkluzivně: Víme, proč už ve Spotify a spol. nenajdete české audioknihy a mluvené slovo

Sdílet

Zdroj: Redakce
Cimrman, Werich, české pohádky nebo rozhlasové hry. Nic z toho už ve streamovacích službách nenajdete. Vydavatelé mluveného slova ze Spotify a spol. odešli.

Možná jste si také všimli, že z katalogů streamovacích služeb a vašich playlistů zmizela část obsahu. Chyba není na vaší straně. To jen českým vydavatelům došla trpělivost s obchodním modelem předplatného a z tohoto odvětví se stahují. Pro mluvené slovo se Spotify, Deezer, Apple Music, Google Music a další alternativy nehodí. Informaci pro Cnews.cz potvrdil Michal Koch, který má v Supraphonu na starosti řízení prodeje digitálního obsahu. „Novinkové tituly tohoto žánru již více než rok nedodáváme do streamovacích servisů podobně, jako tak činí většina vydavatelů audioknih a dalších titulů mluveného slova. Naplňujeme tak běžné standardy trhu v rámci uvedeného žánru. Důvody pro tento krok jsou čistě ekonomické, jelikož obchodní modely streamovacích servisů nereflektují specifika žánru mluveného slova.

Katalog Supraphonline s mluveným slovem čítá přes 5000 alb
Katalog Supraphonline s mluveným slovem čítá přes 5000 alb
Mluvené slovo ze Spotify zmizelo
Mluvené slovo ze Spotify zmizelo

Nyní jsme se v rámci aktuálně probíhajících dalších technických úprav našeho katalogu v prostředí digitálních obchodů rozhodli aplikovat stejný postup i na archivní tituly. Veškerý katalog mluveného slova zůstává v prodeji v rámci downloadových servisů, jako je například náš Supraphonline.cz, Autiotéka.cz, Audiolibrix.com, iTunes a další,“ dodává Koch.

Největší streamovací služba v minulosti čelila několika žalobám kvůli nízkým výplatám pro hudebníky. Řada z nich se stáhla. Nejhlasitější kritička, popová zpěvačka Taylor Swift, se však na Spotify nebo Apple Music po třech letech vrátila.

Mluvené slovo jen ke stažení

Vydavatelé mluveného slova jsou oproti hudebníkům v nevýhodě. Jejich obsah se (tolik) neprodává do rádií, nemají žádné koncerty nebo licence pro použití v reklamách či filmech. Album je také typicky násobně delší než zhruba hodinová hudební produkce. Streamování za měsíční předplatné je tak pro vydavatele velkou ztrátou, proto se rozhodli, že budou obsah pouze prodávat za plnou cenu na CD nebo ve formě stažitelných souborů (MP3, AAC, FLAC apod.).

TIP: Poslouchejte desítky audioknih zdarma. Český rozhlas vydal novou aplikaci

Zmíněný Supraphon je v Česku největším a nejvýznamnějším vydavatelem. V digitální formě momentálně nabízí přes 900 alb s namluvenými pohádkami, rozhlasovými hrami, záznamy komediálních vystoupení, audioknihami apod. Na Supraphonline pak prodává celkově přes 5000 alb i od dalších vydavatelů.

CS24

Ze streamovacích služeb zmizelo jen mluvené slovo. Hudbu Supraphon ponechal, takže i Karel Gott zůstane na Spotify stále mlád, a ne schovaný někde v trezoru.

Za tip děkujeme Robinu Vysloužilovi.