Hlavní navigace

Tesla bude vyrábět produkty pro chytrou domácnost. Představila novou divizi Tesla Smart

17. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Tesla
Na český trh vstupuje s produkty pro chytrou domácnost značka Tesla, respektive její nová divize Tesla Smart. Ta se zpočátku hodlá zaměřovat na kamerové systémy pro domácnosti nebo krmítka pro psy. Časem by mělo dojít k rozšíření na další produkty. Nejde ale známého o výrobce elektrických aut Tesla Motor.

Tesla Smart se odkazuje na český původ značky. U samotné výroby je to asi jasné, ta bude probíhat v Asii, ale třeba obslužná aplikace má být kompletně česká. Můžete si ji stáhnout pro Android i iOS a má být kompatibilní i se systémy Google Home a Apple HomeKit.

Za prvotním nápadem stojí zakladatel a CEO společnosti Witty Trade (ti stojí i za dovozem smartphonů Xiaomi do Česka) Viktor Hajíček. „Chtěl jsem českým zákazníkům přinést něco nového. Koncept chytré domácnosti je teď často pojmem neuchopitelným, neznámým, nesrozumitelným a možná i nedostupným. To chceme právě změnit. Naším cílem je, aby se chytrá domácnost stala běžnou součástí všech domovů a aby usnadňovala život všem, bez ohledu na jejich zájmy či možnosti. Chytrá domácnost není žádná věda.“

Tesla Smart Pet Fountain
Tesla Smart Pet Fountain
Tesla Smart Camera
Tesla Smart Camera

Pod značkou Tesla vznikají vysavače i set-top-boxy, dříve i televizory a všemožná elektronika. Historie Tesly totiž sahá až do roku 1946.

Úplně prvním podnikem, který se nakonec stal součástí Tesly, byla společnost Elektra založená v roce 1921. Tu později koupil Philips a pod Teslu se dostala nedobrovolně znárodněním (mj. tedy i vyvlastněním Philipsu). Tesla vznikla v roce 1946 zestátněním 16 firem a letos slaví 100 let.

ICTS24

Samozřejmě šlo o odkaz na slavného vynálezce Nikoly Tesly. Jméno tehdy zřejmě převzali legálně, neboť slavnostního otevření se účastnili i zástupci jugoslávské vlády. Později se však nepohodli a Tesla začala oficálně být zkratkou pro TEchnika SLAboproudá. Jako národní podnik pak vyráběl elektroniku, ale třeba i radiolokátor Tamara.

Po revoluci se Tesla rozpadla na více firem. Nástupcem byla Tesla a.s. a ostatní firmy si právo užívat značku pronajímaly. Televizory přestala vyrábět v roce 2000. Licenci na značku vlastní od roku 2011 také společnost Inter-Sat Ltd. Ještě jako Tesla a.s. se firma soudila s Muskovou firmou Tesla Motor Inc., ale nakonec se domluvily. Zda bylo součástí i nějaké finanční vyrovnání není veřejně známo.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.