Hlavní navigace

Internet dostal velkou facku. V USA po dvou letech zrušili síťovou neutralitu

15. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na jaře 2015 se Obamova administrativa postarala o zavedení síťové neutrality. Poskytovatelé internetového připojení tak museli zacházet se všemi daty stejně. Žádná neupřednostňovat, nebo naopak omezovat. Po včerejšku to již nebude platit, operátorská lobby si prosadila svou. Schylovalo se k tomu již od začátku roku. Prezident Trump do čela Federální komunikační komise (FCC) dosadil Ajita Paie, velkého odpůrce neutrality a mj. bývalého zaměstnance operátora Verizon. Ten stejně jako poskytovatelé připojení tvrdil, že síťová neutralita je zbytečná regulace, že internet tady byl i před rokem 2015 a že v takovém prostředí vyrostly giganty jako Google, Facebook apod.

Republikání a operátoři si prosadili svou

Včera FCC rozhodla v poměru 3 : 2 o tom, že regulace (a tedy i garantovaná neutralita) skončí. Tři hlasy byly od republikánských komisařů, dva od demokratických. Během několika týdnů nebo měsíců nová pravidla vstoupí v platnost.

Paradoxně to byly ony společnosti jako Google, Facebook a další, které na úřady tlačily, že síťovou neutralitu země potřebuje. Bez ní by totiž mobilní operátoři a internetoví provideři mohli omezit (zpomalit) přístup k jejich službám nebo je zvlášť zpoplatnit. Ostatně v roce 2014 do války vstoupil Comcast s Netflixem. Největší poskytovatel připojení zpomalil „potrubí“ k Netflixu a po firmě požadoval, aby mu platila za to, že její uživatelé streamovaným videem zatěžují síť. Podobně se v jiných případech choval také Verizon nebo AT&T.

Bez neutrality hrozí omezení internetu

Síťová neutralita v tomto nastolila pořádek. Poskytovatelé nesměli hledět na to, jaká data sítěmi protékají. Nemohli svévolně zpomalovat služby, rozhodnout se o blokaci například P2P služeb nebo VPN, nastavit plnou rychlostí vlastní internetové televizi a přiškrtit ostatní nebo například omezovat internetové komunikační služby, protože konkurují esemeskám a mobilnímu volání. Podle nových pravidel už jim v tom nic nebude bránit. Budou však muset o všech omezeních veřejně informovat.

MMF24

V EU platí síťová neutralita od června 2017 V EU platí síťová neutralita od června 2017

Kritici neutrality namítali, že USA regulaci nepotřebují, trh o tom rozhodne sám. Pokud jeden poskytovatel začne omezovat nějaké služby, zákazníci mohou přejít jinde. To ale platí jen tam, kde funguje zdravá konkurence. Mimo města mají zákazníci problém přejít k alternativním providerům, protože takoví ani nemusí existovat. A ze zkušeností s českými operátory víme, jak různé špatnosti dokážou od sebe rychle kopírovat navzájem, aby nikdo nebyl v (ne)výhodě.

V Evropě byla síťová neutralita schválena v roce 2015, letos v červnu začala platit spolu s koncem poplatků za roaming. Snad zde lobby providerů a mobilních operátorů nebude tak silné jako v USA.