Hlavní navigace

Well PTI-1605G: ADSL a Wi-Fi proklatě snadno

31. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

ADSL patří v České republice k nejoblíbenějším druhům internetového připojení. Setkáte se s ním nejen ve městech, ale i na vesnicích. Nová generace ADSL umožňuje teoretické připojení rychlostmi překračujícími klasickou 4 Mbps hranici pro download. Well PTI-1605G jakožto ADSL 2/2+ dovede stahovat data rychlostí až 24 Mbps a uploadovat maximálně 1 Mbps.

Jak je v současné době dobrým zvykem, výrobce Well PTI-1605G obdařil toto zařízení pohodlnou administrací přístupnou pomocí webového prohlížeče. Po rozbalení a připojení modemu do elektřiny stačí propojit váš počítač pomocí ethernetového kabelu a nastavit základní údaje pro spojení s ADSL poskytovatelem. Zadáváte minimum údajů, ve většině případů využijete předem připravené nastavení od českého distributora.

Teď něco k Wi-Fi funkcionalitě Well PTI-1605G. Router pracuje se standardem 802.11g, maximální rychlost přenosu dat je tedy 54 Mbps. K zabezpečení komunikace si můžete zvolit jednoduché WEP šifrování (64, 128 nebo 256 bitů), nebo bezpečnější WPA a WPA2, resp. WPA s podporou PSK nebo RADIUS server.

Well PTI-1605G obsahuje DHCP server, takže stačí jen připojit počítač pomocí kabelu nebo přes WiFi, počkat na automatické přidělení IP adresy. Samozřejmostí je vestavěný firewall, filtrování IP adres a jednoduchá statistika s informacemi o přenesených datech.

Design malého Well PTI-1605G tvoří plastová schránka s hrubým povrchem v klasické šedobílé počítačové barvě. Přední panel je černý a najdete na něm několik signalizačních diod. Vzhledem k malému tělu modemu působí velikost napájecího adaptéru jako přehnaná. Adaptér je také poměrně těžký.

Montáž Well PTI-1605G

Fyzická montáž Well PTI-1605G je jednoduchá. V krabičce najdete kromě modemu také potřebnou kabeláž a ADSL splitter umožňující rozdvojit telefonní linku směrem k modemu a vašemu telefonu. Přišroubujete anténu, zapojíte modem do elektřiny, podle přiloženého schématu modem propojíte s telefonní linkou a můžete se pustit do jeho softwarového nastavení.

Při nastavování se můžete řídit přiloženým letáčkem. Než zprovozníte Wi-Fi, propojte počítač s modemem pomocí kabelu, počkejte na přidělení IP adresy DHCP serverem a do webového prohlížeče zadejte adresu http://10.0.0.138/. Opište přiložené jméno a heslo a přihlaste se k webovému rozhraní modemu. Pokud by vám nastavení přes webové rozhraní nevyhovovalo, můžete pro nastavení Linuxem poháněného Well PTI-1605G použít i Telnet.

Do webového rozhraní zadejte přístupové údaje od svého poskytovatele ADSL připojení, uložte je a jste připraveni začít pracovat s internetem. Pokud nepatříte mezi několik málo výjimek, nebudete muset připravené nastavení měnit. Modem je připraven pro PPPoE, pokud váš poskytovatel vyžaduje připojení PPPoA, budete muset s největší pravděpodobností sáhnout do pokročilého nastavení. Dle slov distributora (Joyce) je firmware modemu aktualizován tak, aby vyhovoval nastavení většiny ADSL provozovatelů v Česku.

Well PTI-1605G – prohlídka administrace

Nastavení Wi-Fi již není tak triviální, na druhou stranu nic snadného to pro začátečníka není ani v prostředí operačního systému v počítači. Pokud však znáte většinu pojmů, které s Wi-Fi připojením souvisí, nebudete mít s nastavením bezdrátové komunikace ve Well PTI-1605G problém.

Na následujícím videu si můžete prohlédnout ukázku práce s administračním rozhraním modemu Well PTI-1605G:

Stáhněte si Flash Player k prohlížení tohoto videa.

Well PTI-1605G – rychle nastavený modem

Well PTI-1605G je vhodný pro každého, kdo se nechce zdržovat se složitým nastavením. Osmiportovou konfiguraci pro „drátovou“ síť využijete v kancelářích pro připojení síťových tiskáren nebo síťových disků. Jestliže jste uvažovali o kombinaci čtyřportového modemu a switche, zkuste zvážit, zda vám osm portů ve Well PTI-1605G neušetří finance, místo a elektřinu.

Jestliže jste fandové do moderní počítačové elektroniky, využijete Well PTI-1605G možná i v domácnosti. IP TV, VoIP zařízení, počítače nebo tiskárny, při tom všem osm ethernetových konektorů využijete. Cena modemu se pohybuje okolo 1 500 Kč.

Plusy a minusy

+ snadné nastavení
+ osm ethernetových konektorů
- velikost napájecího adaptéru
- kabeláž jen pro jeden port

CS24

Za zapůjčení ADSL modemu a Wi-Fi routeru Well děkujeme společnosti Joyce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku