Hlavní navigace

Windows 10 April 2018 Update není kompatibilní s některými SSD od Intelu a Toshiby

16. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Zařízení s některými modely SSD po upgradu na Windows 10 verze 1803 měla problémy. Distribuce systému přes Windows Update byla na těchto strojích pozastavena, než budou související chyby opraveny.

K počátečním problémům s Windows 10 April 2018 Update (v1803) patří také nekompatibilita s některými typy SSD. Již jsem psal o tom, že v některých instalacích byl malému (a běžně skrytému) oddílu pro záložní soubory přiřazeno písmeno jednotky, takže byl vidět ze správce souborů. To může být otravné, zvlášť když vám systém neustále připomíná, že je oddíl skoro plný. Nejedná se však o zásadní problém. Potíže s úložišti typu SSD bohužel patří k těm vážnějším. Jak již naznačoval kolega Jan Olšan, jarní vydání Desítek již není nabízeno na zařízeních s některými modely SSD. Původně byla nekompatibilita zjištěna na některých Intelech, trablům se však nevyhnuly ani některé Toshiby. Tip: Něco po upgradu nefunguje? Vraťte se k předchozí verzi Windows 10 Buďme konkrétní. Ti, kdo vlastní disky řady Intel SSD 600p nebo Intel SSD Pro 6000p, se po upgradu setkali s tím, že se při spuštění ocitali v nastavení UEFI, případně jim prostě zařízení přestalo správně  (čtete stabilně) fungovat. Microsoft zmi

Kdy budou problémy vyřešeny?

Disky od Toshiby by se opravení kódu systému dočkají odhadem v červnu. V případě disků od Intelu Redmondští jen uvádí, že se řešení dočkáme v dalším vydání. Nespecifikují, zda myslí další servisní aktualizaci – patrně ovšem ano. Oprava může přijít dříve, další záplatovací úterý je nicméně právě červnové.

Komentář: Proč k potížím došlo?

Zatímco blíže nespecifikovaná chyba, která někdy způsobovala pád systému, byla během dubna na poslední chvíli díky širšímu testování v programu Windows Insider odhalena (paradoxně tak bylo finální sestavení verze 1803 vinou situace zkompilováno až v dubnu), bylo jarní vydání Desítek pozdrženo. Proč nebyly podobně odhaleny trable s některými modely SSD?

Nabízí se více možných odpovědí:

  • Ani jeden z 10 milionů členů a členek programu Windows Insider nemá ve svých zařízeních žádný z uvedených modelů SSD.
  • Tyto disky někteří mají, ale protože jsou to lidé z širších kruhů (zejména kanál Release Preview), tufíž April Update získali až na konci testovacího cyklu, nestihl Microsoft chybu odhalit – tlačil na vydání a testování v těchto okruzích trvalo příliš krátkou dobu.
  • I za krátkou dobu testování v kanále Release Preview chyba byla odhalena, Microsoft ale potřeboval April Update vydat v dubnu. Proto distribuci zahájil s tím, že systém k postiženým zařízením zatím nevyšle.

Je testování Windows nastaveno správně?

Pokud ani několik milionů členek a členů programu Windows Insider uvedená SSD nepoužívá, je to nemilé, ale může se to stát. Proto je ostatně distribuce aktualizace řízená, aby se dařilo případné další problémy odhalovat a průběžně řešit s tím, že nebude potížím vystaveno tolik zařízení.

Windows 10Poslední možnost vypadá nepravděpodobně, protože firma distribuci na uvedená SSD zahájila a teprve poté byly potíže odhaleny a distribuce systému zastavena. Je také otázka, kolik lidí betaverze Windows testuje ve virtuálních strojích, kde na problémy z reálného světa a narazit nemusí.

Podobně zvláštní v minulosti bylo, když během testování Anniversary Updatu nikdo nezaznamenal, že po připojení Kindlu k počítači dojde natvrdo k pádu systému. V tomto případě se již můžeme oprávněně ptát, jestli je program Windows Insider správně nastavený nebo dostačující.

Agresivní nastavení vývojového cyklu

Přestože je samotná distribuce řízená (jde tedy o opatrný přístup), nic to nemění na faktu, že se někteří s potížemi musí vypořádat, což může v krajních případech znamenat přeinstalaci operačního systému. Pak nezbývá, než se zeptat, zda je testování dostatečné. O tom, že Redmondští zbytečně agresivně přistupují k vývoji a nenechávají si moc prostoru pro testování nového vydání, jsem už psal.

Přece jen, bavíme se o operačním systému, kde jakákoli změna může mít nepředvídatelné a velmi nepříjemné důsledky. Ačkoli nelze předvídat všechny problémy a nikdy nelze předejít všem problémům, je nutné podniknout maximum pro minimalizaci potíží. Nezdá se, že by Microsoft dělal maximum pro to, aby problémům předešel.

CS24

Probíhá instalace nové verze Windows 10Navíc podotýkám, že zatímco v edici Pro a vyšších můžete ručně oddálit instalaci nové hlavní verze Windows, v edici Home to možné není. Teď už by sice April Update na dotčených zařízeních k instalaci být nabízen neměl, nicméně ve chvíli, kdy ještě podobné opatření není aplikováno, se lze případně potížím vyhnout jen obtížně.

Zdá se, že úložištěm Intel SSD Pro 6000p jsou vybaveny některé modely Surfacu Pro z roku 2017, ale také Surface Laptopy. Je bohužel nemožné dohledat, jaké všechny modely SSD je možné v těchto zařízeních najít. Např. v této diskuzi jeden uživatel tvrdí, že popsané problémy s April Updatem zažil ještě před oficiálním uvedením do široké distribuce.

Dle mého názoru by i v edici Home měl Microsoft kvůli těmto případům nabídnout možnost odkladu instalace aktualizací. Zvlášť když pak radí, aby uživatelé a uživatelky instalaci nové hlavní verze aktivně bránili, viz poznámka na webu Windows Help: „…and wait for the resolution before attempting to install the April 2018 Update again.“.

Byl pro vás článek přínosný?