Hlavní navigace

Redstone 5 bude Windows 10 October 2018 Update. Sestavení 17751 není poslední

3. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft

V pátek Microsoft uvolnil další sestavení Windows 10 Insider Preview pro Fast ring. Což je standardní rutina posledních pár týdnů, kdy se vývoj větve „Redstone 5“ přibližuje svému konci. Dvě věci navíc oproti rutině se ale staly. Microsoft oficiálně oznámil, že letošní podzimní aktualizace Desítek se bude nazývat Windows 10 October 2018 Update.

Tím nám dává najevo, že s plošnou distribucí vydání se počítá až na říjen. Distribuce skrze Windows Update je obvykle zahájena v rámci záplatovacího úterý, což letos vychází už na 9. říjen. (Minule se jednalo o 17. říjen.) Tzv. finální sestavení bývá k manuální instalaci uvolněno o pár dní dřív. Finální sestavení by dále mělo být dokončeno v září – ačkoli marketingový název odkazuje k říjnu, interní číslo verze 1809 odkazuje na září.

Loni na jaře firma březen a září určila za měsíce, na kdy bude cílit velké aktualizace Windows 10. V praxi to znamená, že v těchto měsících dokončí vývoj, případně stihne nové vydání uvolnit k manuální instalaci. Letos však i marketingově začala mířit vždy na následující měsíc po dříve stanovených měsících, tj. na duben a říjen.

Windows 10 Insider Preview build 17751 Windows 10 Insider Preview build 17751

Letošní April Update byl v tomto ohledu fiaskem, neboť kvůli velmi těsnému rozvrhu, který Microsoftu ponechá minimum manévrovacího prostoru, firma vydání dokončila v dubnu a s automatizovanou distribucí započala dokonce až v květnu. Interně je vydání ovšem označené jako verze 1803. To si firma vynahradila agresivní distribucí, která dle reakcí působila větší problémy než minule, ačkoli Microsoft tvrdí opak.

Přichází Windows 10 Insider Preview build 17751

Buď jak buď ve Fast ringu si můžete stáhnout Windows 10 Insider Preview build 17751. Toto sestavení bylo zkompilováno dne 28. srpna. Co je ona druhá výjimečná věc? Microsoft většinou neříká, jestli nějaké sestavení je nebo není finální. Tentokrát ale Dona Sarkar jednoznačně uvedla, že toto sestavení ještě není finální.

https://twitter.com/donasarkar/status/1035581245336346624

Jedná se ale o první sestavené z dané vývojové větve, které už neobsahuje vodoznak na ploše a ani jeho životnost není uměle omezena. Microsoft doteď zkompiloval ještě několik dalších sestavení, viz Buildfeed, takže vás ještě nejméně jeden upgrade čeká, pakliže jste přihlášeni k Fast ringu a nedáváte si pauzu. Cílová páska je na každý pád blízko.

KL24

Z oprav zmíním jen to nejdůležitější – Windows 10 Insider Preview Build 17751 již netrpí tím, že by systém při odhlašování nebo vypínání spadl a zobrazil tzv. obrazovku smrti. Z tohoto sestavení byla odebrána funkce pro úpravu nastavení systému, abyste ho při hraní měli co nejvíce výkonu. Tato funkce se objevila v sestavení 17692 a pravděpodobně se časem vrátí, Microsoft na ní ještě potřebuje pracovat.

Opraveno bylo pěkných pár chyb, celý seznam najdete na blogu Windows Experience. Známé chyby byly přiznány tři, první dvě pak znáte z minula:

  • Při zvětšování textu pomocí specializované funkce pro usnadnění přístupu dochází k nežádoucímu ořezávání textu, případně se nezvětší všechny části textu.
  • Předčítání někdy nečte texty v Nastavení, a to při navigaci klávesou Tab nebo směrovými šipkami.
  • Hypertextové odkazy z progresivních webových aplikací jako Twitter neotevřou prohlížeč.

Byl pro vás článek přínosný?