Hlavní navigace

Rekapitulace: do Fast ringu nastoupil build 17760, „19H1“ stále nenabízí nic zajímavého

17. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
V posledních dnech se objevilo nové sestavení Windows 10 Insider Preview „Redstone 5“ jak v kanále Fast ring, tak v kanále Slow ring. Připomeneme si také nedávná vydání Windows 10 „19H1“.

Pojďme si shrnout novinky v programu Windows Insider, o kterých jsme ještě nepsali. Kdo sleduje vývoj October 2018 Updatu, patrně už zaznamenal, že během pátku bylo do Fast ringu rutinně uvolněno další sestavení. Windows 10 Insider Preview build 17760 je další ze série kandidátů na vydání, který ladí poslední chyby a přichází nedlouho po sestavení předcházejícím. Nezvykle Microsoft věnoval v oznámení pár řádků tomu, že October Update bude plně kompatibilní se všemi hlavními hrami od Tencentu. Neříká však, jestli je to nějaké změna oproti stavu ve Windows 10 verze 1803. Na zpětnou kompatibilitu jsme navíc zvyklí, takže si netroufám odhadovat, proč k takovému oznámení došlo. (Snad až na náznak hozené rukavice – pokud vyvíjíte hry, máte spolupracovat s Microsoftem.) Bud jak buď, opraveny byly tyto problémy:

  • Aplikace používající.NET 4.7.1 nepracovaly správně.
  • Edge měl potíže s vykreslením některých typů PDF.
  • Mohlo dojít k pádu, když jste se pomocí gesta pokusili vrátit na předchozí stránku v Edgi.
  • Edge při zmáčknutí klávesy F12 na některých webech padal, pakliže byly nainstalovány určité doplňky.
  • Ikony na chybových stránkách v Edgi v lokalizovaných verzích nebyly viditelné.
  • V aplikaci Zabezpečení Windows se mohlo zobrazovat upozornění na vysoký počet nalezených hrozeb.

Microsoft sice nezmiňuje, že by příslušnou chybu opravil, ale minule se na seznamu známých potíží objevovalo Předčítání s jeho neschopností v určitých případech předčítat texty v Nastavení. Tentokrát je seznam známých problémů prázdný – tohoto stavu Microsoft dosáhl poprvé po týdnech trvajícím intenzívním kolečku optimalizování.

Windows 10 Insider Preview build 17760 Windows 10 Insider Preview build 17760

Slow ring získal Windows 10 build 17758

Spolu s výše uvedeným sestavením byl novinkou opět oblažen Slow ring. Během posledního pátku se do něj podíval Windows 10 Insider Preview Build 17758. Při současném tempu lze předpokládat, že každou chvíli Microsoft vydá úplně nové sestavení do Fast ringu, takže do Slow ringu pošle build 17760.

A co vývoj verze „19H1“?

Možná jste si všimli, že jsme se už delší dobu nezmínili o přespříštím vydání Windows 10, jež se nachází v kanále Skip ahead. Microsoft se ale soustředí na dokončení verze 1809, takže se toho ve dvou sestaveních uvolněných po buildu 18219 z půlky srpna mnoho zajímavého neodehrálo. Windows 10 Insider Preview build 18234 vydaný 6. září především přejímal změny z kódu verze 1809.

Pouze aplikace získaly nové funkce. V To-Do můžete vytvářet a dokončovat úkoly digitálním perem, Sticky Notes 3.0 nabídne synchronizaci obsahu a přehled všech poznámek s možností vyhledávání. Nástroj Snip & Sketch pak podporuje zpožděné pořízení obrázku.

CS24

Přihlašovací obrazovka je dalším prvkem, který zdobí efekt průsvitnosti (foto: Microsoft) Přihlašovací obrazovka je dalším prvkem, který zdobí efekt průsvitnosti (foto: Microsoft)

Dále 12. září vyšel Windows 10 Insider Preview build 18237. Ten položil na stůl jednu viditelnou novinku, a sice efekt průsvitnosti na přihlašovací obrazovce. Podle Microsoftu se díky rozostřenému pozadí budeme více soustředit na samotný proces přihlášení. Microsoft na Twitteru upozornil, že sleduje určité problémy, které se s tímto sestavením mohou vyskytnout.

https://twitter.com/windowsinsider/status/1040056546309230592