Hlavní navigace

Upgrade Windows 10 loni blokoval počítače průměrně 82 minut. Teď to bude 30 minut

20. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft implementoval slíbené změny upgradovacího procesu Windows 10. Doba, kdy kvůli instalaci nemůžete s počítačem pracovat, se výrazně zkrátí.

Jak jsem už dříve rozebíral, upgrady jsou pro většinu lidí náročné především s ohledem na čas, který zkonzumují. SDD dokáže věci výrazně zrychlit, i tak nám ale instalace na nějakou dobu v používání počítače brání. Během ní můžeme tak akorát sledovat výzvu, že nemáte zařízení vypínat. Proto se Microsoft rozhodl zapracovat na zkrácení upgradu, jak si všiml Mehedi Hassan. Že už jste něco podobného jednou četli? Nezdá se vám to. Loni v létě Microsoft oznámil změny v posloupnosti procesů, které jsou součástí upgradu. Teď v novém článku firma uvádí, že provede přesně tytéž změny, které byly slíbeny loni. S tím uvádí tři důležitá čísla, která mohou pocit déjà vu vysvětlit. Druhá část instalace nové verze Windows trvala či trvá průměrně:

  • 82 minut v případě Creators Updatu,
  • 51 minut v případě Fall Creators Updatu,
  • 30 minut v případě Spring Creators Updatu.

Postupná optimalizace procesu upgradu

Microsoft ve svém novém článku popisuje, jak se změnil proces upgradu. Tyto změny skutečně odpovídají změnám, jež byly nastíněny loni v létě. Dvě důležité akce byly přesunuty do první části procesu upgradu, kdy ještě zařízení pracuje v běžném režimu, tj. lze s ním normálně pracovat. Pro úplnost dodávám, že druhá část nastává po restartu a s počítačem pak po dobu instalace nelze pracovat.

Protože se tedy více práce odvede v době, kdy ještě se zařízením pracovat můžete, o to kratší je pak druhá – a z uživatelského pohledu ona nepříjemná – čekací část. Proč Microsoft oznámil stejné změny jako loni? Problém spočívá v tom, že do procesu upgradu nevidíme. Je proto možné, že Microsoft do podzimního vydání nestihl implementovat všechna vylepšení, jak nám je v létě představil.

Během druhém fáze upgradu s počítačem nemůžete pracovat. Je žádoucí, aby tato fáze byla zkrácena Během druhém fáze upgradu s počítačem nemůžete pracovat. Je žádoucí, aby tato fáze byla zkrácena

To by vysvětlovalo, proč se průměrný čas upgradu v případě Fall Creators Updatu zlepšil a proč se dočkáme dalšího zlepšení v případě Spring Creators Updatu, jenž bude zanedlouho dokončen a vydán. Upgrade proběhne průměrně o 63 % oproti rychleji loňskému upgradu na Creators Update.

Ještě podotýkám, že číslo spojené se SCU je zatím logicky získáno jen z testovacích sestavení. Po nasazení do reálného světa se průměrná hodnota druhá části upgradu může změnit.

KL24

Závěrečná rekapitulace

Jak jsem již naznačil, upgrade se nedá jednoduše zkrátit tak, že z něj jednotlivé procesy vyhodíte. (To by leda muselo dojít z zásadnímu přepracování koncepce upgradu.) Může se však měnit doba jejich vykonání. Windows 10 tak od letošního jara některé procesy přesune do první fáze, kdy se s počítačem ještě dá pracovat. Tyto procesy poběží na pozadí, takže byste je neměli zaznamenat.

Po dokončení budete požádání o restart, čímž začne druhá fáze, kterou je dobré si vhodně naplánovat s ohledem k výše uvedenému. Není sporu o tom, že zkrácení druhá fáze je pro drtivou většinu uživatelů a uživatelek zprávou pozitivní. Možná úplně pro všechny. Pro přehled přidávám tabulku naznačující změny:

Původní model Nový model
První fáze kontrola dostupnosti aktualizací (automatická i manuální) kontrola dostupnosti aktualizací (automatická i manuální)
stažení souborů potřebných k upgradu stažení souborů potřebných k upgradu
Windows čeká na restart, po němž bude zahájena druhá fáze příprava uživatelského obsahu k migraci
nová verze Windows je umístěna do dočasné pracovní složky
Windows čeká na restart, po němž bude zahájena druhá fáze
Druhá fáze restart, po němž je zahájena druhá fáze restart, po němž je zahájena druhá fáze
příprava uživatelského obsahu k migraci migrace ovladačů a dalších systémových souborů
nová verze Windows je umístěna do dočasné pracovní složky migrace uživatelského obsahu
migrace ovladačů a dalších systémových souborů restart a dokončení upgradu
migrace uživatelského obsahu konfigurace pro první použití
restart a dokončení upgradu druhá fáze končí průměrně po 30 minutách
konfigurace pro první použití
druhá fáze končí průměrně po 82 minutách

Byl pro vás článek přínosný?