Hlavní navigace

May 2019 Update raději neinstalujte, máte-li k počítači připojený flash disk

25. 4. 2019

Sdílet

Poněkud zvláštní problém trápí zatím nevydaný Windows 10 verze 1903. Při upgradu může za určitých okolností dojít k pomíchání písmen připojených úložišť.

Aby nedošlo k zásadním potížím jako na podzim, Microsoft testuje Windows 10 verze 1903 delší dobu. K oficiálnímu vydání dojde až ve druhé části května, nikoli hned v dubnu, ačkoli „finální“ sestavení bylo vyprodukováno v březnu. Dosud se Microsoft přiznal ke třem problémům uvedeného vydání a čerstvě na svém webu publikoval popis další problémové situace.

Upgrade na verzi 1903 je aktuálně blokovaný na zařízeních, kde jsou používána paměťová zařízení pro USB nebo čtečky paměťových karet SD. Pokud jsou tato zařízení připojena k počítači během upgradu, může dojít k neočekávané změně v přiřazení písmen jednotek. Dejme tomu, že ke svému stroji máte připojený flash disk s písmenem E. Po upgradu bude označen např. písmenem F.

Změna písmena se může dotknout i interních úložišť. Reálně nejde o vyloženě zásadní problém, Microsoft ale raději instalaci na těchto zařízeních blokuje. (Pokud vám chyba nevadí, můžete instalaci systému provést manuálně.) Jak jsem navíc uvedl, Windows 10 verze 1903 zatím oficiálně vydána nebyla. Přejít na ni můžete, ale skrze testovací program Insider.

Tip: Nebojíte-li se, upgradujte na Windows 10 May 2019 Update již dnes

CS24

Opravu příslušné chyby zatím najdete v sestavení 18877, které veřejně dostupné není (naposledy Redmondští vydali sestavení 18875), navíc se jedná o vývojovou větev „20H1“. Lze očekávat, že se oprava dostane i do verze 1903 prostřednictvím běžné servisní aktualizace.