Hlavní navigace

10 tipů pro delší výdrž notebooků

17. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

1. Jas displeje: jak dolů můžete jít?

Je to bez debat, ale největším žroutem energie ve vašem notebooku je podsvícení displeje. Přestože s příchodem LED podsvícení došlo i zde ke značným úsporám, může být rozdíl ve výdrži mezi plným podsvícením a podsvícením minimálním více než půlhodina u notebooků s menšími akumulátory a bez problémů i hodina u šestičlánkových akumulátorů. Upravujte tedy úroveň podsvícení tak, abyste na displej stále ještě dobře viděli, ale přitom abyste svítili co nejméně.

2. Nepoužívejte externí zařízení

Vypněte vše, co nepotřebujete. Všechna zařízení připojená k počítači, ať již přes USB, ExpressCard nebo PC karty spotřebovávají energii, i když je nevyužíváte. Používáte při práci na baterie USB myš? Odpojte ji a hned získáte čtvrthodinu k dobru. Máte ve svém počítači čtečku paměťových SD karet, kterou použijete jednou za uherský rok? Zakažte ji přímo v BIOSu notebooku a získáte další cenné minuty. Mějte Bluetooth vždy vypnuté (když je nepoužíváte - a pokud to jde, tak také přímo v BIOSu), vypínejte Wi-Fi síť v místech bez pokrytí. V místech s pokrytím si sedněte co nejblíže k přístupovému bodu - čím dále totiž budete, tím vyšší vysílací výkon Wi-Fi karta použije a tím více energie spotřebuje.

3. Vypněte nepotřebné služby

MSN Messenger, Skype, Google Desktop, Microsoft Search - zkrátka vše, co běží na pozadí a k práci nepotřebujete, vypněte. Ano, mám na mysli především všemožnou havěť sídlící na liště vedle hodin. No řekněte, fakt potřebujete při práci v kavárně rezidentní monitor vaší domácí tiskárny.

4. Zapomeňte na multitasking

Zní to divně, ale opravdu to funguje: pokud budete mít spuštěnu a vždy používat jen jednu aplikaci, projeví se to na výdrži vždy pozitivně. Když píšete text, nemyslete na poštu, internet nebo kecálky, mějte otevřen jen Word. Když prohlížíte internet, dělejte pouze to.

5. Udržte jej chladný

Nepříjemnými žrouty energie jsou také chladící ventilátory. Pokud se vám podaří položit notebook tak, aby byl dobře chlazen pasivně, nemusí tolik roztáčet své lopatky. Je tedy lepší pracovat na desce stolu než na chlupatém koberci nebo v peřinách (no dobře, pokud bez notebooku v posteli být nemůžete, pořiďte si alespoň pevnou podložku). Nespouštějte také velmi náročné úkoly - renderování videa by jistě vydrželo do doby připojení k elektrické síti. Stejně tak hraní her: půl hodiny akční řežby spotřebuje stejně energie, jako dvě hodiny kancelářské práce.

6. Hibernujte, neuspávejte

Když zavíráte notebook a víte, že jej nespustíte dříve než za hodinu, hibernujte jej. Protože když jej neuspíte na disk ale pouze do paměti, dokáže sice po zapnutí rychleji pracovat, ale za dobu svého spánku může zcela spotřebovat veškerou energii z akumulátorů. Zde jsou v nevýhodě uživatelé počítačů Apple, kteří nemohou jednoduše hibernaci použít.

7. Pohrajte si s rozšířenými nastaveními

Mnoho výrobců notebooků dodává specializované aplikace pro správu napájení. Pokud ano, projděte si jejich nastavení a vytvořte si profily pro různé oblasti - jiné věci potřebujete vyřizovat v kavárně s Wi-Fi, jiné v parku pouze s Bluetooth mobilem. Pokud výrobce žádnou takovou aplikaci nenabízí, použijte systémovou - bydlí v Ovládacích panelech pod ikonkou s baterií a ve Windows Vista nabízí možnosti vypnutí hardwarových komponent notebooku podle vašich potřeb.

8. Vybírejte své aplikace

Na výběru aplikací závisí také výdrž. Když potřebujete psát text a použijte k tomu Word, vybije se váš počítač bez problémů o dvacet minut dříve, než při psaní v Poznámkovém bloku. Také při prohlížení internetu ve Firefoxu plném zásuvných modelů se okradete o půl hodiny výdrže ve srovnání s Google Chrome nebo Operou. Volte tedy takové aplikace, které jsou co nejméně náročné na výkon.

9. Hlídejte svůj pevný disk

Při chodu na baterie se váš operační sytém bude snažit pevný disk uspávat (zastavovat) vždy, když z něj žádná aplikace nebude potřebovat žádná data. Zkuste tedy s diskem pracovat co nejméně - tedy samozřejmě v případě, že máte ve svém notebooku magnetický disk a ne disky typu SSD. Zde se projeví, jak jste si k srdci vzali bod číslo 3, protože s mnoha rezidentními službami nemůžete čekat, že si váš disk příliš odpočine. A věděli jste, že největšími nepřáteli uspávání disků jsou antivirové systémy?

CS24

10. A vypínejte monitor!

Myslíte-li to s šetřením vážně, zapomeňte raději na různé "šetřiče obrazovek". Ty jsou sice efektní, ale moderní monitory nijak výrazně nešetří a navíc zbytečně spotřebovávají energii. Místo šetřiče raději nastavte přímo vypnutí monitoru. Zatímco systém a programy pracují, monitor nespotřebovává žádnou energii a šetříte tak nejen za elektřinu, ale i monitor. U starších CRT monitorů nastavte čas raději větší (neustálé zapíná a vypíná by mohlo škodit), u LCD a notebooků použijte klidně hodnotu 5 minut.