Hlavní navigace

12 zajímavostí o Sandy Bridge, které neznáte I.

4. 1. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Myslím, že z notné dávky recenzí horké novinky můžeme označit nové 32nm procesory Intelu jako velice povedené. Většina faktických informací je majoritě nadšenců již jistě dobře známa, možná jste však ještě nečetli o tzv. „Fun Facts“, za jejich vytvořením stojí sám gigant Intel.

KL24

Procesor jako stát a automobil

  • Srovnáme-li Sandy Bridge s předchozími generacemi CPU, tvorba obsahu je o 42 % rychlejší a herní výkon pak o 50 % vyšší.
  • V procesoru rodiny Sandy Bridge je přibližně miliarda tranzistorů. Kdyby měl průměrný automobil jednu miliardu součástek (v reálu jich mají zhruba 30 000), i tomu nejpilnějšímu výrobci by trvalo sestavení takového monstra 114 let.
  • Kdyby byl SB stát a jeho počet tranzistorů značil počet obyvatel, 32nm kus křemíku by byl 3. nejlidnatějším státem světa (hned za Čínou a Indií).
  • Kdybyste na vaše každodenní aktivity aplikovali technologii TurboBoost, zvládli byste více v kratším čase. Takto by se vám denně vrátily 4 hodiny, které byste jinak strávili čekáním zapříčiněným nedokonalou technologií.
  • Druhá generace procesorů Core i3/i5/i7 nese v sobě více tranzistorů, než kolik je registrovaných automobilů na území Evropské Unie, USA a Asie.
  • Pokud by každý dům v USA měl 30 vypínačů, novým procesorům by trvalo přibližně jednu nanosekundu zapnout všech 3,57 miliard kousků.

Zaujala vás první část perliček? Druhá část přijde co nevidět, do té doby můžete v komentářích hodnotit originalitu a nápaditost amerického giganta.

Zdroj: Intel