Hlavní navigace

12 zajímavostí o Sandy Bridge, které neznáte II.

4. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při pohledu na reakce pod částí první se nemohu zbavit rozpačitého dojmu. Zajímavosti z pera Intelu se vám spíše nelíbily – špatný překlad za tím ale nestál, vše jsem pro jistotu ještě dvakrát zkontroloval. Každopádně zde je část druhá a doufejme, že ve vás vyvolá pozitivnější pocity než předchůdce.

Procesor jako letadlo a muzejní exponát

  • 32nm tranzistor v nových čipech je schopen změnit svůj stav (0/1) více než 300 miliardkrát za sekundu. Kdybyste se snažili dosáhnout takového čísla manuálním měněním stavu přepínačů, zabralo by vám to 4000 let.
  • Srovnáním spotřeby notebooku vybaveného procesorem Sandy Bridge a elektrickou sušičkou oblečení dostanete následující hodnoty: hodinové sušení oděvů se spotřebou vyrovná 147 hodinám provozu vašeho mobilního společníka. Srovnáte-li procesor a troubu, pečení pizzy po dobu 45 minut na 177 ° C je energeticky ekvivalentní provozu 67 notebooků po dobu 50 hodin.
  • První mikroprocesor Intelu byl model 4004 (rok vydání 1971). Nové 32nm modely pracují 4000krát rychleji a každý jednotlivý tranzistor je také 4000krát úspornější. Poměr cena/tranzistor se i vlivem pokročilejších výrobních procesů zmenšil 100 000krát.
  • Procesory (resp. přesněji wafery) Intel Core jsou stavěny z velice čistého křemíku. Těžba písku, jenž křemík obsahuje, probíhá na běžných písečných plážích. Je tak dost dobře možné, že písek, po kterém jste se kdysi procházeli, dnes stojí za zrodem právě vašeho CPU.
  • Pokud byste výkonnostní nárůst technologie TurboBoost aplikovali na Boeing 767, délka cesty letadlem by se zkrátila o polovinu. Srovnáte-li aktuální TurboBoost druhé generace s předchozím, letadlo by letělo až dvakrát rychleji.
  • Druhá generace procesorů Intel Core i3/i5/i7 je analytiky hodnocena jako jeden z nejdůležitějších milníků amerického giganta v historii.

Zdroj: Intel