Hlavní navigace

15 faktů o české Wikipedii, která dnes slaví 15 let

Sdílet

Zdroj: Redakce
Je to přesně 15 let, co vznikla česká verze Wikipedie, 16 měsíců po vzniku globální anglické. Trvalo však rok, než se začal objevovat užitečný obsah. Jak je na tom komunitní encyklopedie teď?

Největší encyklopedie světa oslavila 15. narozeniny již loni. Její česká mutace jubilea dosáhla právě dnes, tuzemská verze odstartovala 3. května 2002. Trvalo však několik let, než ji lidi začali používat a skutečně naplňovat. Z kroniky a statistik jsme vybrali 15 zajímavostí, které o Wikipedii možná nevíte.

Takhle vypadala česká Wikipedie v listopadu 2002 (zdroj: Archive.org)
Takhle vypadala česká Wikipedie v listopadu 2002 (zdroj: Archive.org)
Miroslav Malovec, první správce české Wikipedie (zdroj: Petr Novák / Wikipedia)
Miroslav Malovec, první správce české Wikipedie (zdroj: Petr Novák / Wikipedia)
Růst počtu českých článků na Wikipedii
Růst počtu českých článků na Wikipedii

1. Založení

Prvně spuštěná verze ještě běžela na starém systému UseModWiki. Pro něj vznikly jen tři české stránky (HomePage, Veda, Kultura). Ještě v tomtéž roce se přešlo na novější MediaWiki (běží dodnes). V původní podobě se zřejmě zachovalo pouze znění titulní stránky. Nejstarší editace této první stránky pochází z 14. listopadu 2002.

2. Otec české Wikipedie

Prvním českým správcem byl esperantista Miroslav Malovec. On přeložil úvodní stránku, zavedl termín wikipedista a tuzemskou verzi přeložil jako Wikipedie. V zahraničí si často ponechali původní název Wikipedia.

3. Prvních tisíc článků

Česká Wikipedia dosáhla počtu 1000 článků v říjnu 2003. V květnu 2005 bylo napsáno už 10 000 článků, v červnu 2008 pak 100 000 článků. Začátkem května 2017 jich je přes 379 000.

4. Nový motor

V březnu 2004 přibyl nový český správce Vít Zvánovec, protože Malovec už na práci sám nestačil a správcovství už se moc nevěnoval. Až díky Zvánovci se začala česká komunita kolem Wikipedie rozšiřovat.

5. První sraz

V dubnu se konalo první neformální setkání tuzemských wikipedistů.

6. Wikipedie.cz

V červnu 2004 začalo fungovat přesměrování z wikipedie.cz na oficiální cs.wikipedia.org. Od roku 2006 doménu vlastní uživatel Wikimol. Provozuje též wikipedia.cz a wikipedie.eu.

7. Česko mezi největšími

Celosvětově vzniklo téměř 300 jazykových verzí, ta česká je co do počtu článků 26. největší. Po ruské, polské, ukrajinské a srbochorvatské je pátou největší slovanskou edicí.

8. Robot na scéně

V červenci 2005 na Wikipedii řádil FrantisekKorbel, který plnil obsah automaticky (a nekvalitně) překládanými anglickými články. Zřejmě šlo o robota, ale dosud se neví, kdo jej napsal.

9. Wikipedie slouží i komerci

Od května 2006 začal obsah Wikipedie přebírat portál Seznam.cz.

10. První ročník pravidelné Wikikonference

V prosinci 2009 se v Městské knihovně v Praze uskutečnila první česká Wikikonference, na které setkali správci, editoři i běžní uživatelé a diskutovali o možnostech a budoucnosti encyklopedie. V současnosti již jde o pravidelnou akci, loni v prosinci proběhl 8. ročník.

11. Počet uživatelů

Česká Wikipedie má aktuálně 370 000 registrovaných uživatelů, z toho aktivních (za posledních 30 dní provedli nějakou operaci) je jich 2200. Tuzemská verze má již 27 správců.

12. Fotbal táhne

Místní wikipedisté provedli 15 milionů editací. Celkově je v databázi milion stránek (nejen encyklopedická hesla, ale také diskuze apod.). Na jednu stránku tak připadá 15 úprav. Nejeditovanějším článkem je Mistrovství Evropy ve fotbale 2016, začátkem roku měl 501 úprav.

13. Kolik se toho přečte

Každý měsíc lidé zobrazí v průměru okolo 70 milionů stránek.

14. Stále roste

Denně přibyde mezi v průměru 70 nových článků.

MMF24

15. Nejen kvantita

Wikipedisté hodnotí také kvalitu článků. Ze všech téměř 379 000 jich nejpřísnější kritéria na kvalitu splňuje jen 163. Všechny je najdete zde.

Podrobnější informace najdete v Kronice Wikipedie, na stránce Česká Wikipedie a v oficiálních statistikách.