Hlavní navigace

168 hodin: aukce kmitočtů v ohrožení [podcast]

6. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

168 hodin #7: aukce kmitočtů v ohrožení by Cnews on Mixcloud

Nadějný kandidát na čtvrtého operátora, společnost PPF miliardáře Petra Kellnera, oznámila, že se druhé aukce kmitočtů navzdory svým dřívějším slovům nezúčastní. Důvodem má být podmínka ČTU, která zakazuje budoucí sloučení operátorů. O PPF se přitom již delší dobu mluví jako o možném kupci české pobočky Telefónicy, v tomto světle tak nabírají zvěsti o odkupu vážnosti. Tisková zpráva PPF to nicméně vysvětluje jinak a tradičně zcela nekonkrétně. Naráží na to, že podmínky aukce zakazují vítězným společnostem v následujících 15 letech fúzi, a to je prý v době probíhajících změn na telekomunikačním trhu nesmyslný závazek.

Aukce se s jistotou zúčastní T-Mobile a Telefónica, Vodafone ještě stanovisko nevydal, ale lze očekávat, že si příležitost utrhnout si nové frekvence nenechá ujít. Telefónica, ačkoli je evidentně ochotna účastnit se aukce i za stávajících podmínek, podala žalobu na Český telekomunikační úřad za diskriminační podmínky dražby. Jak už dříve hrozila, vadí jí vyhrazení kmitočtů v pásmech 800 MHz a 1800 MHz jen pro nováčky, povinnost zpřístupnit síť začínajícím subjektům a zveřejnění velkoobchodní nabídky, jakéhosi oficiálního ceníku platného pro všechny firmy, které by se chtěly stát virtuálními operátory.

Ze strany Telefónicy jde o pokrytectví největšího kalibru. Měla by buď říct „tyhle podmínky se mi nelíbí, a proto se nezúčastním“ a počkat, jak rozhodne soud, nebo zatnout zuby a bez podobných manýrů se aukce prostě zúčastnit. Takhle hraje na dvě strany.

 

Internet, jaký zrovna chcete

Billboardy podle pražských silnic oznamují oficiální spuštění LTE sítě T-Mobilu ve vybraných pražských lokalitách. Předcházelo tomu takřka půlroční testování, kdy bylo možné rychlou síť zkoušet kromě Prahy i v Mladé Boleslavi. Maximální rychlost stahování dosahuje 100 Mbit/s, nahrávání 37,5 Mbit/s, těchto rychlostí ale mohou využít jen zákazníci s vybranými tarify. Ostatním je rychlost uměle omezena na 42 Mbit/s při stahování a necelých 6 Mbit/s při nahrávání. T-Mobile se opět nezapomněl pochlubit procentem pokrytí populace, tentokrát to je prý 33 %. Pár zelených skvrn na mapě krásně podtrhuje propastný rozdíl mezi tím, co znamená pokrytí populace a co pokrytí území, které je mnohem důležitější.

Kabeloví poskytovatelé internetu obvykle nepatří mezi nejprogresivnější technologická odvětví. Tím spíš nás překvapila společnost Netbox svými originálními internetovými tarify. Zákazníci si budou moci zvolit, zda chtějí symetrické připojení, nebo zda upřednostňují rychlejší stahování nebo nahrávání. Ne jen při podpisu smlouvy, ale kdykoliv během používání, a změna se projeví prakticky hned. Je zdarma a lze ji provést jednou denně.

MMF24

Play Music otevřelo brány Česku

Google pro Česko otevřel hudební službu Play Music, která umožňuje nakupovat hudbu, půjčovat si ji za měsíční předplatné nebo do jejího úložiště nahrát svou vlastní. V obchodě je 18 milionů skladeb a Google slibuje plnou českou produkci, jelikož podepsal smlouvy se skoro padesáti českými labely. Veškerá hudba je bez DRM ochrany, volně ji tedy lze kopírovat do dalších zařízení. Fanoušky kvalitního zvuku však služba zklame, po vzoru konkurence nabízí jen MP3 soubory s datovým tokem 320 kbit/s. Za snížené měsíční předplatné 129 Kč lze poslouchat libovolnou hudbu z katalogu, avšak jen na jednom zařízení v jednu chvíli. Podrobné představení služby najdete v článku Lukáše Václavíka.

V Microsoftu se ronily slzy. Steve Ballmer naposledy vystoupil před zaměstnanci firmy, dojemnost momentu podtrhl hudebním podkresem v podobě písničky Time of my life z filmu Hříšný tanec. Prý ji chtěl použít už dávno, ale nebyla k tomu lepší příležitost. Dost ale technického bulváru a zpátky k seriózním zprávám, i když stále z Microsoftu. Bill Gates, největší akcionář společnosti, podle některých členů představenstva brání rozvoji firmy, a proto by měl odstoupit z funkce předsedy. Gates se sice vzdal prakticky všech výkonných pravomocí, nicméně bude mít hlavní slovo při výběru nástupce Steva Ballmera. Tlak akcionářů na Gatesovo odstoupení tak lze chápat jako snahu o získání vlivu na výběr nového ředitele.