Hlavní navigace

168 hodin: Metro ve Windows 8 se naučí pracovat se soubory

31. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce
Na web unikla vývojová verze servisního balíčku pro Windows 8

, prozatím nazývaného Windows Blue. Spíše než tradiční pytel záplat ale tentokrát přináší vylepšení některých funkcí a doplnění toho, co v pět měsíců starém systému chybí. V Metru se například objeví vestavěný správce souborů, který alespoň mne v novém rozhraní docela schází.

Microsoft se při vývoji Windows 8, resp. rozhraní Metro inspiroval koncepcí mobilních systémů, kde jsou zjednodušeně řečeno nejprve aplikace a až poté data. Toto pojetí práce se soubory považuji za vhodné právě pro telefony a tablety, ale nikoliv pro klasické počítače. Styl ovládání, kdy nejprve spustíte aplikaci, otevřete či vytvoříte soubor a poté jej případně otevřete v jiné aplikaci, je s myší v ruce komplikovaný a zbytečně zdržuje od skutečné práce. Nekritizuji tím Metro jako takové, popravdě si nedovedu představit, jak by rozhraní vypadalo, kdyby mělo „stát˜“ na souborech a ne aplikacích, to by pak sklouzlo nejspíše do prostoru mezi desktopem a novým rozhraním. Chystaný správce souborů tak vidím jako krok správným směrem.

Souborový manažer ale zdaleka není jedinou novinkou. Změny proběhnou i ve způsobu práce s aplikacemi. Obrazovku bude nyní možné rozdělit mezi dva programy, aniž by jeden z nich musel být stlačován do úzké nudle. Jako pruhy se na obrazovku vejdou až čtyři aplikace, i když si nedovedu představit, k čemu bych v praxi toto rozložení využil. Současně by se měla zlepšit podpora více monitorů, která zatím funguje poněkud schizofrenně. Pokud se totiž na hlavním monitoru přepnete do Metra, na druhé obrazovce zůstane stále viset desktop. Chystanou porci novinek podrobně rozebral Petr Urban. Veřejné beta verze balíčku bychom se mohli dočkat již v létě během konference Build 2013.

Tempo změn na Microsoft dosud nezvyklé. Pokud nahlédneme pod pokličku – třeba právě v článku Petra Urbana –, poznáme, že se jedná v podstatě o nový systém. A to přijde plnohodnotný nástupce Windows 8 nejspíše již příští rok. Z Microsoftu se tak konečně stává čilá společnost. Metro bylo dost odvážným a kritizovaným počinem, pro Microsoft to ale byla skvělá příležitost odpíchnout se z ďolíku.

Excel s lidskou tváří

Sada aplikací Pošta, Kalendář a Lidé ve Windows 8 dostane nové funkce. Pošťák se naučí novým možnostem organizace pošty, Kalendář zase umožní týdenní výhled. Z aplikace Lidé se pak stane sociální hub, který umožní sledovat novinky z Facebooku a Twitteru na jednom místě. Očekávanou podporu otevřených protokolů CalDAV a CardDAV Microsoft do aplikací nepřidal, naopak úplně odstranil podporu pro kalendář od Googlu. Uživatelé Googlu tak nadále budou moci používat jen aplikaci Pošta. Je zřejmé, že Microsoft tak činí, aby přetáhl uživatele ke svému Outlooku, nezvolil si ale zrovna šťastné řešení. Než aby tím získal nové uživatele, vytvořil spíše prostor pro alternativní aplikace.

Excel s lidskou tváří, to je cílem projektu Excel Analyze. Tabulkový procesor Excel by se v budoucnu mohl naučit rozumět přirozenému jazyku, jako se o to pokouší asistentka Siri v iPhonu nebo vyhledávač Graph Search na Facebooku. Znamenalo by to zásadní změnu ve způsobu práce s programem, dosud do něj přibývaly jen další funkce, ale ovládání se nijak nezměnilo. V případě jednoduchých výrazů typu „vyber vše, co je menší než 10“ není co pokazit, zajímavější bude sledovat, jak si Excel poradí s komplikovanými příkazy plných všemožných podmínek.

Další obchoďák virtuálem

Sdružení Coop je v pořadí druhým obchodním řetězcem, který má v plánu stát se virtuálním operátorem. Rozšířilo by tím opět svůj záběr, už nyní kromě maloobchodu provozuje franšízy České pošty a v budoucnu také bude prodávat energie. Podrobnosti neznáme, zatím ani nevíme, s kým a zdali vůbec sdružení vyjednává. Zatím to jsou samé plány a termíny, ale virtuál žádný. Stala se jím pouze společnost GTS, ale to se nás, běžných zákazníků, netýká.

Nokia pracuje na technologii, díky které by mohly mít telefony “nekonečnou” výdrž. Telefon by měl připomínat RFID čip, ovšem ve větším měřítku, který by se nabíjel ze signálu bezdrátových sítí vysílajících ve všemožných pásmech. V současnosti lze takto nabíjet výkonem zhruba 5 mW. Aby se telefon nevybíjel a alespoň zlehka dobíjel, je nutná minimálně desetinásobná energie.

Apple koupil startup WifiSLAM, který se zabývá zkoumáním možností navigace uvnitř objektů, kde není možné použít GPS. Je to další střípek příběhu, který se zde postupně skládá. Apple vystrnadil mapy od Googlu, aby mohl vyvinout své vlastní, a ve vzdálené budoucnosti do nich implementuje navigaci uvnitř budov, která má obrovský obchodní potenciál. Navigace má fungovat podobně jako GPS, jen namísto satelitů z orbity bude přijímat signál z antén vysílačů Wi-Fi. Podobný cíl má aliance In-Location, která sdružuje řadu známých výrobců. Výrobce Broadcom mluví dokonce o navigaci na úrovni konkrétního zboží v regálech. Viděno střízlivým pohledem, myslím, že budeme rádi alespoň za správný regál.

Protlačí LG Spotify do Česka?

Společnost LG v tiskové zprávě informuje o podpoře hudební služby Spotify ve svých audio systémech. Zároveň oznámila, že služba bude ze zařízení LG dostupná od dubna ve Spojených státech, Evropě i Austrálii, přičemž dostupnost v České republice je údajně již v jednání. Tak jako tak by se služba do Česka mohla dostat už v první polovině tohoto roku. Není důvod ke zdráhání se ze strany Spotify, jiné zahraniční služby nabízející placený obsah zde již normálně fungují.

To se týká i Googlu. Ten něco naznačuje a my tipujeme, že půjde o otevření plnohodnotného obchodu Google Play pro Českou republiku, z Česka v něm totiž můžeme zatím jen stahovat a kupovat aplikace pro Android. Chystá se hangout, kterého se bude účastnit i blíže neurčená česká kapela, termín nicméně zatím neznáme. Opět jako v odstavci výše, nejsou zde žádné praktické překážky pro otevření obchodu. Brzy tak snad uvidíme v obchodu Play kromě aplikací i hudbu, knihy a, doufám, i filmy.

CS24

Facebook se naučil strukturovat komentáře do vláken. Zpřehlední to obsáhlé diskuse pod příspěvky zpravodajských serverů či známých osobností, které nyní působí dost zmateně. Aby to ale nebylo zase příliš komplikované, budou vlákna omezena pouze na jednu úroveň.

Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC si myslí, že DDoS útok na server Spamhaus nemohl zpomalit internet, a já s ním souhlasím. Útok na známý blacklist spammerů překvapil svou silou, hovoří se o toku až 300 Gb/s. I když se jedná o dost velké číslo, ve srovnání s toky dat na páteři internetu útok představuje maximálně jednotky procent celkového provozu, a to internet zajisté zpomalit nemohlo. Při úvodním ceremoniálu letní olympiády teklo internetem až čtyřikrát více dat, k jeho zpomalení přitom nedošlo. Že mohlo dojít ke zpomalení linek poskytovatele, který web hostuje, je jiná věc. Ale to děláme z komára velblouda.