Hlavní navigace

168 hodin: Microsoft dokončil Windows 8.1, ale nechce se o ně podělit

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skype ve 3D

Poslední prázdninový týden byl bohatý na novinky, ale připomněli jsme si také několik výročí. Před 22 lety oznámil finský student Linus Torvalds, že začal s tvorbou Linuxu. Opera Software vznikla před 18 lety. A Skype oslavil 10. narozeniny. První veřejná betaverze známého kecálka vyšla už 29. srpna 2003. Jeho vývoj během celé dekády hezky mapuje, co všechno se ve světě IT stalo. Skype rostl spolu s internetovou komunitou, dnes má přes 600 milionů registrovaných účtů, tj. asi čtvrtinu surfařů. Aplikace odstartovala na desktopu, ale pak si našla cestu i na téměř všechny smartphony, tablety či herní konzole. Nakonec se dostane i na web.

Kvalita (video)hovorů rostla přímo úměrně rychlosti internetu. Skype se naučil odesílat HD video, díky novým formátům se můžete těšit také na HD zvuk a stereo. Vývojáři se nebojí ani 3D videa, jen zatím chybí hardware. Ale ruku na srdce, on spíš chybí uživatelský zájem. Skype také během 10 let několikrát změnil majitele. Už v roce 2005 jej za 2,5 miliardy dolarů koupil eBay. Čtyři sezóny nato se zbavil dvoutřetinového podílu za necelé dvě miliardy. Předloni pak celou společnost pohltil Microsoft za neskutečných 8,5 miliardy.

Se Skypem má velké plány, kvůli němu zahubil i svůj legendární Messenger. Určitě ale nepočítal s tak hbitým růstem konkurence. Apple, Google i Facebook už mají vlastní komunikační sítě s miliony uživatelů. Rostou i menší alternativy jako WhatsApp nebo Viber. Skype má stále silné jméno, ale už je jen jedním z mnoha.

Microsoft se musí bát i o druhou slavnou značku. Windows. Osmičky – jakkoliv je považujeme za kvalitní systém – veřejnost vnímá jako podobný průšvih jako Windows Vista. Sám Microsoft přiznal, že ani prodeje nejsou takové, jako si představoval. Po roce ale může složit reparát. Tento týden dokončil vývoj Windows 8.1, jež dostanou majitelé osmiček zdarma. Systém má nové funkce, opravuje chyby, ale revoluce to nebude. Jenže to nebyl ani přechod z Vista na Windows 7. Přesto byly Sedmičky hit.

O kvalitách Windows 8.1 se nicméně přesvědčíme až v polovině října. Microsoft si nechá měsíc na půl na to, aby spolu s výrobci počítačů doladil poslední detaily. Letos dokonce ani přednostně nevydá nový systém skrz předplatné MSDN a Technet. I profíci si musejí počkat. Smutné je, že piráti už hotovou kopii mají. Platící musí vydržet. Co nám to jen připomíná?

Auta v oblacích

S piráty mimochodem bojuje i Audiotéka. Jak to chodí v digitálním obchodě s audioknihami, si můžete přečíst v našem rozhovoru s šéfem Audiotéky Břetislavem Hanzelem. Jak audioknihy vznikají, které se nejvíce prodávají a kdo je nejčastěji kupuje? A v čem jsou vlastně lepší než papír nebo e-knihy? Hanzel má jasno. Audioknihy jsou především pohodlnější, protože si je můžete číst i při řízení v autě. Což je mimochodem oblast, na kterou se teď Audiotéka chce soustředit.

Do vozů míří i Nokia. Její bezplatná navigace se nám líbila na Symbianu, teď už je konečně dobře použitelná i na Windows Phonu. Finové si aplikaci nejdříve šetřili pro sebe, ale nakonec jí zpřístupnili i jiným výrobcům. A nově chtějí i přímo do automobilů. Trojice služeb přinese do palubních mašin navigaci, databázi zájmových bodů, informace o dopravě v reálném čase nebo třeba poznámky a trasy synchronizované s cloudem. O prvních výrobcích, které Nokia Here Auto nasadí, se nejspíš dozvíme už za týden na frankfurtském autosalonu.

Vodafone na ocet

Měsíc se mluvilo o tom, že Vodafone spolu s Telefónikou přesunou výstavbu a správu mobilních vysílačů do společného podniku. Nakonec je všechno jinak. Telefónica a T-Mobile chystají rozšíření staré dohody o vzájemném sdílení sítí. Společnosti chtějí od příštího roku sdílet kompletní 2G i 3G infrastrukturu (LTE se to netýká). Údajně tím ušetří a zlepší pokrytí. O první bod se nebojíme, od druhého ale moc nečekáme. Operátoři jasně dali najevo, že už není ekonomicky výhodné rozšiřovat pokrytí 3G sítě. Ve sdílené síti dojde maximálně ke sjednocení barevných bodů na mapkách pokrytí, ale ne doplnění těch prázdných. Venkov se bude pokrývat až díky nové aukci a přísnějším rozvojovým kritériím v sítích LTE.

CS24

Telefóniky se týká ještě jedna významná konsolidace. Posledních pět let nakoupila asi 20 menších internetových poskytovatelů, kteří v regionech nabízeli optické a Wi-Fi připojení. Telefónica je teď spojí pod jednu značku Internethome, přes kterou obslouží stávajících 75 000 zákazníků. Ti si budou moci vybírat z jednotných tarifů od zhruba 200 Kč za základní Wi-Fi až po 500 Kč za 75Mb/s optiku.

A co by to byl za týden, kdyby nevznikl další nový virtuální operátor. Naděje jsme vkládali do Netbox a AIM Mobilu, jenže jejich tarify jsou drahé. Centropol také s žádnou revolucí nepřišel, ale zase dokáže zvýhodnit své stávající zákazníky energetických programů. Nové tarify odhalil i nenápadný KT Mobil. ČD – Telematika pak bude jakýmsi virtuálem pro virtuály. Dal o sobě vědět i Studentfone, který se chce zaměřit na… no, asi tušíte. Startuje až v půlce září, takže prozatím můžeme říct jen to, že jej provozuje GTS Alive, vydavatel karet ISIC, IYTC a ITIC.