Hlavní navigace

168 hodin: Nadobro končí éra „specifického“ mobilního trhu

19. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Nad připravovanými Windows 8.1 visí o jeden otazník méně. Aktualizace, která by do Windows mohla vrátit tlačítko Start a přinést lék na řadu dalších neduhů, bude zdarma dostupná stávajícím uživatelům Windows 8. Šířená bude nikoliv přes tradiční službu Windows Update, nýbrž prostřednictvím obchodu Windows Store, což předestírá to, že se Microsoft v budoucnu chystá nabízet i placené aktualizace a upgrade systému prostřednictvím svého obchodu. Veřejná ukázka Windows 8.1 bude ke stažení na sklonku června, finální verze se uživatelé dočkají ještě do konce roku. Vyjít by mohla na první narozeniny Windows 8, 26. října 2013.

V obchodě Windows Store je již přes 70 tisíc aplikací všeho druhu, chybí mezi nimi však internetové prohlížeče. V rozhraní Metro je možné používat pouze výchozí Internet Explorer a pak Google Chrome, který je ovšem nutné klasicky nainstalovat a poté přepnout do speciálního režimu. Další hráči, jako je Firefox nebo Opera, na Windows 8 chybí. V uplynulém týdnu však přišli právě vývojáři Firefoxu s prohlášením, že v případě příznivých podmínek bude prohlížeč pro Windows 8 dostupný na konci letošního roku.

Mobilní systém Windows Phone vystrkuje růžky. Aktuálně je už třetím nejpoužívanějším systémem (ještě před rokem jsem psal, že jeho podíl je na hranici statistické odchylky), i když se za bronzovou příčkou skrývá tržní podíl jen 3.2 %. V Redmondu zaznamenávají meziroční růst o 133 % a jen v prvním kvartálu tohoto roku se prodalo na sedm milionů zařízení s Windows Phone. Z pohledu neohrožené dvojky Android + iOS se sice jde o pouhý plivanec, jenže spolu s více jak sto tisíci aplikacemi tu vzniká další pověstný ekosystém. Dle mého názoru roste Windows Phone hlavně na úkor BlackBerry a také samozřejmě pomalu vymírajícího Symbianu, který Nokia na smartphonech vyměnila právě za Windows Phone.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Microsoft se zostra obul do kancelářského balíku Google Docs. Firma vypustila video, které používání balíku od Googlu přirovnává k hazardní hře v kasinu. Redmondská společnost kritizuje ne úplně ideální zobrazování dokumentů Office ve webovém balíku Googlu, i když má vlastně sama máslo na hlavě, neboť s formáty jejího balíku si kvůli složitosti nikdo z konkurence neporadí úplně dobře. Reklama tak ve skutečnosti nese spíše poselství obav Microsoftu z jeho konkurence.

V pondělí startuje Tesco Mobile

zítra startuje nový virtuál Tesco Mobile, podrobnosti a srovnání s konkurencí přineseme v podrobném článku. Virtuálního operátora napůl vlastní řetězec a Telefonica. V sousedním Slovensku, kde Tesco už delší dobu poskytuje mobilní služby, nabízí kromě předplacenek také paušály a různá zvýhodnění plynoucí z používání klubových kartiček. Nelze čekat přílišný tlak na cenu, cenová hladina bude zřejmě stejná jako u BleskMobilu nebo Mobil.cz. Nový operátor se však může blýsknout balíčky internetu a také zmiňovanými výhodami pro zákazníky řetězce.

Telekomunikační společnost GTS, která se nedávno také stala virtuálním operátorem (cíleným na firemní segment), bude svoji virtuální síť nabízet dalším virtuálům. Jako jediný nový subjekt totiž funguje v režimu MVNE, který ji opravňuje k velkoobchodní nabídce služeb. Jedním z prvních zákazníků se má stát VoIP operátor ha-vel. Vyjednávání s GTS bude pro virtuály zajisté jednodušší než dohadování se přímo s operátory, jenže nabídka služeb pro ně bude zřejmě dražší, čímž se ještě zmenší jejich už omezený prostor pro manipulaci s cenami.

Dalším virtuálním operátorem se stane Mobil21 provozovaný společností IPEX. Operátor začne služby poskytovat od prvního července a nabízet je bude poskytovatelům internetu, kteří je budou moci zahrnout do svých balíčků. Společnost hovoří o trhu o velikosti 150 tisíc potenciálních zákazníků, zaměřit se chce ale hlavně na ty s menší měsíční útratou. IPEX má na webu již orientační ceník, který podle sebe budou upravovat ještě jednotliví poskytovatelé. Paušál Jedna cena za 199 Kč měsíčně (půlroční úvazek) obsahuje 100 minut do všech sítí s cenou 2,5 Kč za minuty navíc a 20 SMS s cenou 1,5 Kč za další. Společnost má v nabídce také dva internetové balíčky, 100 MB za 59 Kč a 500 MB za 159 Kč.

Ceny zatím vypadají zajímavě, jenže je otázkou, co s nimi provedou jednotliví poskytovatelé, kteří mimo jiné budou zajišťovat také zákaznický servis. Někteří mohou nabídku mobilních služeb považovat za konkurenční výhodu a páku na zákazníky (aneb „internet, televize a mobil v jednom“), jiní na ní budou rejžovat. Potenciální zákazníky také může odrazovat to, že se budou uvazovat ve většině případů malému subjektu (vstupovat do vztahu budou s poskytovateli, ne společností IPEX). V tomhle mají velcí hráči a známé značky jako Tesco nebo ha-vel zkrátka výhodu.

ČTÚ má po téměř měsíčním bezčasí nového ředitele. Vláda ve středu schválila návrh ministra průmyslu Martina Kuby, úřad bude řídit Jaromír Novák, stávající člen Rady ČTÚ. Jeho hlavním úkolem nyní bude zajistit hladký průběh znovu vyhlášené aukce kmitočtů, která by na trh mohla přinést čtvrtého operátora. Ještě předtím se však musí nový ředitel vypořádat s připomínkami a lobby operátorů, kterým se pochopitelně nelíbí představené podmínky, neboť přímo otevírají cestu pro nového hráče. V delším horizontu bude Novák také dohlížet na investice do optických sítí, kam by měla namířit právě část výnosu z aukce, a zlepšování pozice spotřebitelů, resp. omezení svévolného chování operátorů. Bývalý šéf Dvořák by z úřadu mohl definitivně zmizet v roce 2015, kdy mu vyprší pětiletý mandát. Příchod řady virtuálů a v budoucnosti snad i čtvrtého operátora tak – doufám – konečně uzavírá kapitolu „specifického“ mobilního trhu.

Vodafone potichu zvyšuje u neomezeného tarifu limit internetu ze stávajících 1.2 GB na 1.5 GB, čímž srovnává nabídku T-Mobilu. Co do velikosti FUP zůstává pozadu akorát O2, které menší limit nicméně kompenzuje slušnou rychlostí 200 kb/s po jeho vyčerpání – i když s omezením nebo blokací některých protokolů.

Gmail, Drive a Google+ dostanou společné uložiště 

Google přistoupí ke sloučení uložiště Drive s Gmailem a Google+, všechny jmenované služby v tuto chvíli mají izolovaný prostor pro soubory. Centrální uložiště bude mít kapacitu 15 GB, které budou sdílet výše zmiňované služby. Komu nebudou gigabajty stačit, bude si moci za pět dolarů měsíčně přikoupit dalších 100 GB.

Zato Android a Chrome OS se ke slučování nemají. Tvrdí to čerstvý šéf obou projektů Sundair Pichai v rozhovoru pro server Wired.com. Pichai, který převzal žezlo po „otci“ Androidu Andym Rubinovi, sice přiznává, že se oba systémy navzájem ovlivňují, slučovat se nicméně nebudou. Vítá také projekty, které staví na Androidu, kupříkladu tablety od Amazonu (mají vlastní prostředí i obchod) a nedávno uvedené prostředí Facebook Home.

ICTS24

Sony představilo třináctipalcový tablet pro školáky, který by mohl nahradit sešity. Má displej s elektronickým inkoustem a na baterii vydrží až tři týdny. Součástí tabletu je stylus, 4 GB (rozšířitelné) paměti a konektivita přes Wi-Fi. Jak již poznamenal Lukáš Václavík, pokud se Sony cenou nebude snažit konkurovat tabletům s LCD displeji, má solidní šanci na úspěch ve školském prostředí. Ještě letos tablet vyzkouší v praxi studenti třech japonských univerzit.

V App Store padla hranice padesáti miliard stažených aplikací. Obchod s aplikacemi pro iOS má stále náskok před Google Play, který ovšem nebude trvat věčně. Android roste mnohem rychleji a od jablečné příčky jej dělí pouze dvě miliardy stažení.