Hlavní navigace

168 hodin: svět neskončil a ČTÚ se probouzí z letargie

23. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Zdejší regulátor telekomunikací ČTÚ po letech výmluv přiznal barvu. Ve své analýze trhu s pořadovým číslem osm přichází s prohlášením, že trh mobilních služeb není dostatečně konkureční. Navrhuje proto opatření, která by měla usnadnit vstup virtuálních operátorů do sítí těch fyzických. Mělo by jít především o určení jistých cenových podmínek, aby stávající operátoři nasazením nepřiměřených poplatků nebránili konkurenceschopnosti, a tudíž vůbec vzniku virtuálů.

Úřad snad poprvé konkrétně jmenoval. “Podle závěrů ČTÚ tři současní mobilní operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone na tomto trhu disponují společnou významnou tržní silou (...) A to i přesto, že vzal do úvahy i předpokládané dopady probíhající aukce kmitočtů.” Zpráva úřadu nezůstává jen u konstatování toho, co vnímá snad každý zákazník jedno kterého operátora. Nastiňuje i připravovaná opatření, která slibují zlepšení situace. “Navržené povinnosti by měly zejména zajistit dostupnost velkoobchodní nabídky služeb pro MVNO (virtuály, pozn. DD) a nabídku přístupu k síti, včetně propojení sítí pro účely originace mobilního volání,” píše se v uvozující tiskové zprávě.

190stránkovou zprávu s návrhem opatření naleznete na webu ČTÚ ve formátu Office. Popřípadě zde v univerzálnějším PDF. I přes právnický jazyk je vcelku čitelná, přes svátky se jí pokusím prokousat a v příštím komentáři přinést destilát nejdůležitějších – nebo sporných – pasáží. Do konce ledna je možné zprávu připomínkovat na webu úřadu, poté budou návrhy zpracovány a analýza projde legislativním kolečkem až do Bruselu. Poslední návrh ČTÚ týkající se snížení terminačních poplatků Evropská komise zamítla, tentokrát lze očekávat úspěch. Pokud analýza projde, mohla by regulace vstoupit v platnost přespříští rok. Spolu s aukcí, která, doufám, všechna volná pásma nepřiklepne pouze stávající trojce operátorů, by mohla přinést zajímavou proměnu zdejšího mobilního trhu, který jako by pořád zůstal někde v roce 2005.

Je to těžké, ale stále zůstávám optimistou. Utvrzuje mne v tom to, že se ČTÚ začal zhruba v posledním půl roku konečně probouzet z jakési letargie a nám přestal podsouvat, že vlastně nevoláme tak zadraho. Věřím, že za to částečně může osoba Ondřeje Malého, který byl do úřadu jmenován letos na jaře. Nechci ale zase přeceňovat vliv jediného člověka na způsob fungování takového kolosu, kterým je státní instituce. V té postupné proměně tedy vidím spíše obecnou nespokojenost a tlak veřejnosti, který radní ČTÚ začali brát vážně(ji).

Nezbývá než jen doufat, že se slibný návrh někde nezadrhne. Nebo nezvrhne nakonec v úplně něco jiného.

Google končí s EAS, Microsoft se raduje

Google dělá čas od času pořádek mezi svými službami, na což jsme si už zvykli. Jenže tentokrát to zabolí. Končí Google Sync, a s ním podpora synchronizačního protokolu EAS v Gmailu a souvisejících službách. Tentokrát za koncem nestojí uživatelský nezájem nebo produktová schizofrenie; Google Sync je hojně používaným nástrojem.

Za koncem podpory protokolu stojí snaha zbavit se závislosti na Microsoftu a přestat mu platit licenční poplatky, neboť EAS je jeho proprietárním protokolem. Ono vymezování se vůči soupeři je obecná tendence, podívejme se třeba na Apple a Google. Uživatele s iOS a Androidem změna nijak zvlášť nepostihne, obě platformy umějí dobře pracovat s otevřenými protokoly a navíc pro ně existuje e-mailová aplikace přímo od Googlu. Problém ovšem nastane na telefonech s Windows Phone a koneckonců nových Windows 8, které stojí mimo pozornost Googlu. S IMAPem pro stahování pošty si poradí, s CalDAV pro kalendář si ale nerozumí. Na již spojených zařízeních (rozumějte tam, kde máte EAS nakonfigurovaný) bude Google Sync pracovat nadále, na nových zařízeních jej už ale neaktivujete. K dispozici bude pouze pro uživatele placených Google Apps.

Konec podpory EAS ze strany Googlu (a zaříznutí bezplatných Google Apps) hraje Microsoftu do karet. EAS jeho Outlook.com podporuje (zato zde chybí otevřený IMAP) a e-mail s napojením na cloud a kancelářský balík nabízí zadarmo i na vlastní doméně. Příležitost si samozřejmě nenechal proklouznout mezi prsty a na svém blogu rozbalil agitku.

Na sociálních sítích rušno

Twitter má dvě stě milionů aktivních uživatelů. Roste i česko-slovenská komunita, která podle webu Klábosení.cz čítá na 125 000 členů a já na Twitteru tento měsíc oslavil už čtvrté narozeniny. Možná s tím (ne mnou, ale těmi dvě stě miliony) souvisí jistá proměna původně nenásilné filozofie, kdy najednou Twitter není – Lukášovými slovy – už tou hodnou sítí. Hledá způsob, jak upevnit svou pozici a začít na sebe vydělávat. Už se nekamarádí s Instagramem a klienty třetích stran, které využil a teď jako by odhodil. Což bylo gesto, které mne sice nezasáhlo (používám Twitter na webu), ale přesto naštvalo.

I na Twitteru si nyní po vzoru Facebooku můžete stáhnout svůj obsah v jediném archívu. Informace se zatím mohou hodit pro zajímavost nebo k pobavení, časem ale třeba začnou sociální sítě implementovat nástroje pro migraci odjinud, jako tomu je třeba u e-mailů.

A k Twitteru ještě naposled. Pěknou vizualizaci své aktivity na této síti můžete získat na webu Vizify.com, kde se stačí jenom přihlásit. Dozvíte se četnost různých témat ve vašich tweetech, uvidíte svůj nejoblíbenější příspěvek a zlatého followera, kterému se v tomto vánočním čase můžete odvděčit mention. Něco podobného nabízí i Facebook, kde stačí na profilu klepnout na položku 2012, načež vám bude zobrazena koláž vašich fotek a nejoblíbenějších příspěvků.

Wikipedii ambice nechybí. Do konce roku 2015 chce být dvakrát větší a nabídnout kvalitnější obsah, který by mělo zajistit větší množství autorů. V rámci genderové a etnické vyváženosti by se toho měl zúčastnit větší počet žen a jižanů. Wikipedie se však obává, že ji stále více návštěvníků budou brát chytré služby, jako je asistentka Siri v iPhonu nebo Google Now, které přistupují pouze k jejím datům.

KL24

Konec světa ne, zato vlády málem ano

Očekávaný konec světa s koncem mayského kalendáře nepřišel, a tak 21. prosinec zařadíme do seznamu neuskutečněných zániků civilizace. Zato to v pátek vypadalo spíše na konec naší vlády, když premiér Nečas odvolal z obrany Karolínu Peake, kterou tam pár dní předtím se souhlasem prezidenta jmenoval do ministerské funkce. Ta na premiéra udělala bububu a vyzvala ministry svojí ministrany LIDEM k demisi a odchodu do opozice, v jejíchž řadách se hned začalo štěbetat o dalším pokusu o svržení vlády. Situaci pak zcela nečekaně zachránil statečný straník Dobeš (ODS; exministr školství), který vládě prý slíbil sehnat hlasy poslanců-odpadlíků. Vážnou hlavu si z toho už dělat nejde, alespoň se ve vánočním čase můžeme bavit divadelním mixem politického amatérismu a nekompetentnosti.

Zítra Štědrý den. Plánovaný konec světa nás nakupování nakonec neušetřil, tak kam pro dárky teď? Zkuste potěšit knihou. Pokud vám po domácnosti koluje čtečka nebo tablet, zavítejte třeba na Kosmas, Rájknih nebo do iBookStore. Darovat můžete také hudbu - iTunes, Supraphonline nebo Bontonline jí nabízejí dost za slušné ceny. Potěšit můžete koneckonců i hrou - tady zavítejte na Steam.