Hlavní navigace

168 hodin: T-Mobile a Telefónica spojí 3G, Vodafone ostrouhá [podcast]

3. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

168 hodin #11: T-Mobile a Telefónica spojí 3G, Vodafone ostrouhá by Cnews on Mixcloud

Telefónica a T-Mobile ve čtvrtek podepsaly smlouvu o vzájemném sdílení 2G a 3G sítí. Pakt se vyjednával několik měsíců a má rozšířit dřívější spolupráci z roku 2011, kdy operátoři začali sdílet infrastrukturu pro 3G sítě. Tehdy si rozdělili zemi na dvě části, o východ se staral T-Mobile, o západ Telefónica. U tohoto modelu zřejmě zůstanou i tentokrát. Dohoda se ale netýká LTE sítí, které operátoři budou budovat nezávisle na sobě.  

Operátoři se kryjí tím, že dohodu uzavřeli proto, aby zlepšili pokrytí. Pokud se ale podíváme na mapy, Telefónica má až na pár míst pokrytou 2G sítí celou republiku. Těžit v tomto směru bude z dohody spíše T-Mobile, který má hůře pokryté venkovské oblasti. Co se týče sítí třetí generace, tak tam lze čekat spíše jakési udržování současného stavu než další rozšiřování. Stop dalšímu pokrývání 3G sítěmi sice avizoval jen Vodafone, u Telefóniky a T-Mobilu lze ale také pozorovat přesun pozornosti k LTE.

Mapa pokrytí 3G sítěmi obou operátorů je podobná, pouze T-Mobile se více zaměřil na pokrytí širšího okolí větších měst. To platí hlavně o středních Čechách a Jihomoravském kraji, kde by zákazníci Telefóniky měli příští rok na jaře, kdy má spolupráce operátorů naostro začít, dosáhnout na lepší rychlosti mobilního internetu. Jinak za dohodou samozřejmě stojí v první řadě ekonomický kalkul. Spolupráce je pro obě strany výhodná, zejména pokud si zemi opět rozhodí na dvě části.

Vodafone zůstal na ocet

Co na to říká Vodafone, o kterém se nejprve mluvilo jako o možném partnerovi Telefóniky? V létě k tomu ředitelka firmy Muriel Anton jen velmi krátce poznamenala: „Věříme, že výhradní spolupráce dvou nejsilnějších hráčů neprospěje soutěži na trhu.“ Nyní, když je dohoda Telefóniky a T-Mobilu oficiálně potvrzená, volí Vodafone ostřejší tón. Tvrdí, že spolupráce ohrožuje mobilní trh, a požaduje neprodlené odložení připravované aukce kmitočtů, jelikož se domnívá, že se tím mění tržní podmínky.

Těžko soudit. Z hlediska podmínek aukce je takové jednání v pořádku, pravidla v tomto ohledu pouze výslovně zakazují budoucí fúze za účelem posílení tržního podílu. To je mimochodem důvod, proč z aukce odstoupila skupina PPF, která tímto aktem de facto potvrdila, že má zálusk na českou pobočku Telefóniky.

 

Podle mne se tím nemění ani vstupní podmínky aukce, které si Vodafone vzal jako záminku pro její odklad. Dohoda se týká 2G a 3G sítí, kdežto předmětem aukce jsou kmitočty pro LTE sítě, ponechám-li stranou, že pokud jich část získá některý telekomunikační nováček, tak na nich nejprve bude muset postavit základní síť.

Vodafone zkrátka zůstal na ocet a žádost o odklad aukce plus stížnost k Evropské komisi je jen zoufalý a předem prohraný krok. Rozumnější by bylo, kdyby si tyto marné snahy odpustil, a rovnou se pustil do avizovaného plošného budování LTE sítě, čímž se dostáváme k další důležité události uplynulého týdne.

LTE všude, ale za cenu kompromisu

Vodafone totiž oznámil, že do konce příštího roku pokryje většinu Česka LTE sítí. Tentokrát myšleno územní většinu, nikoliv oblíbenou nicneříkající většinu populace. Dosud operátoři přitom tvrdili, že bez přídělu nových kmitočtů to nepůjde, jenže Vodafone najednou ukazuje, že to je jinak, a to není zdaleka největší držitel kmitočtů.

Síť postaví ve spektru 900 MHz, a jak napsal Lukáš Václavík ve svém článku, LTE od Vodafonu bude hodně vykastrované. Poběží v omezeném spektru, a umožní stahování dat o rychlosti 15 Mb/s, což je necelá pětinová rychlost plnohodnotné LTE sítě. Asi bych tedy zkratku LTE měl v tomto případě zmiňovat v uvozovkách, když plánovanou síť od Vodafonu překoná i nástavba 3G sítí HSPA+. 15 Mb/s je nicméně slušná rychlost a pro mnoho zákazníků na venkově, který chce Vodafone především pokrýt, je možná tahle rychlost beze srandy lepší než jejich domácí připojení. Důležitější bude to, jestli Vodafone nabídne rozumné datové balíčky, ale to je už zase jiná věc.

MMF24

Souvisí s tím i jedna změna, o které se Vodafone přímo nezmiňoval, ale vyplynula z jeho tiskové konference. Operátor nadále nepočítá s rozšiřováním 3G pokrytí. Bude pro něj levnější pokrývat území LTE sítí, jelikož je pro ni potřeba méně vysílačů než pro 3G.

Vodafone tedy načas možná ztratí, ale do budoucna bezpochyby získá. Pokud v aukci vyhraje nějaké kmitočty, i když v tuto chvíli pro něj dražba nevypadá příliš nadějně, bude moci budoucí síť posílit, a nabídnout rychlosti více připomínající skutečné LTE. Nejslabším článkem je v tuto chvíli relativně malá škála telefonů s podporou nové sítě, ale kdo ví, jak tomu bude za rok. Konec rozšiřování 3G od Vodafonu tedy není veselou zprávou, ale vzhledem k šancím v aukci je toto rozhodnutí správné.