Hlavní navigace

168 hodin: těžký týden pro Google [komentář]

12. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vesmírné vozítko Curiosity po náročných manévrech úspěšně přistálo na Marsu a přes svůj Twitter účet pozemšťanům poslalo první obrázek z Rudé planety s armstrongovskou parafrází „kdysi to býval malý krok… dnes je to šest velkých kol.“ Z kosmu ale zpátky pevnýma nohama na povrch zemský.

V systému iOS 6, který se patrně objeví během podzimu, bude chybět aplikace YouTube, která iPhone provázela dlouhá léta. Pro uživatele se tím moc nezmění, vzniklou mezeru si Google zajisté nenechá proklouznout mezi prsty, a nabídne náhradní aplikaci. Apple tak pokračuje v postupném zbavování se závislosti na Googlu – nejprve přišel s vlastními mapami, teď zařízl YouTube. Tak jen aby to nedopadlo jak s Gottwaldovem.

U Applu se ještě chvilku zdržím. Stanislav Janů z časopisu Extra PC si v tomto týdnu zaspekuloval, jak bude vypadat „iPhone 5“, který by podle všeho měl být představený během podzimu. Nejprve k jeho „nejpravděpodobnějšímu“ designu; jak si můžete prohlédnout v původním článku, zadní kryt telefonu by měly tvořit dva rozlišné materiály, což ale popírá ideu celistvého designu, která je Applu vlastní (a konkrétní render ostatně ani není hezký) - tudy cesta zkrátka nevede. Podle článku by displej měl mít větší uhlopříčku i rozlišení, což by ovšem způsobilo fragmentaci, a vývojáři aplikací by o tom navíc už dávno věděli.

Ze všech spekulací shrnutých ve Standově článku jich tak skutečný smysl dává pouze několik: menší dokovací konektor, jack na spodní straně a možná úspornější čip. A k designu – nemusíme vše přece znát předem. Počkejme, než nový model iPhonu někdo náhodou ztratí v baru, nebo až ho Tim Cook na podzim představí v záři reflektorů. A – Standovými slovy – “doufejme, že šestý model úspěšného smartphonu ponese logický název iPhone 5.”

Google nás tento týden bavil svými hrami. Nejprve jsme si mohli v prohlížeči uběhnout svých slavných sto deset metrů překážek, pak si zahrát basket nebo sjet slalom na kajaku a nakonec vychytat míče jako Petr Čech. Jeho samořídící auta mezitím najela přes 480 000 kilometrů bez jediného ťukance, což je vskutku obdivuhodný výkon. Z dílny Googlu nyní vyráží SUV od Lexusu, aby technologii ověřil v méně předvídatelném prostředí, než jakým jsou spořádané americké silnice. Můj hold ale Google dostane až ve chvíli, kdy prodeje jižním Balkánem, kde “dopravní předpisy” jsou sprostým slovem.

Úspěch samořídích aut je sice milý, ale pozornost (ke smůle Googlu) tento týden spíše poutalo to, že internetový gigant od Federální obchodní komise (FTC) vyfasoval pokutu ve výši bezmála dvacet tři milionů dolarů. V prohlížeči Safari obcházel nastavení soukromí, a do počítačů ukládal sledovací cookies, přestože si uživatelé zvolili jejich blokování. Pro Google je větší ránou než drobná pokuta spíše negativní publicita, kterou tím k sobě vztáhnul.

CS24

V době, kdy je soukromí horkým tématem, a lidé na něj tedy slyší, to nepřichází moc vhod. Naproti tomu si Microsoft stojí na svém a v připravovaném prohlížeči Internet Explorer 10 bude volba Do Not Track (blokování sledovacích cookies) implicitně zapnutá. Snaha chránit soukromí uživatelů je chvályhodná, ale široké používání tohoto nástroje – byť mnohdy nevědomé – povede k tomu, že ho weby začnou ignorovat.

Twitter je po letech dostupný i v češtině. Český překlad sice potěšil, ale přikládá se mu větší význam, než jaký ve skutečnosti má. Jeho dosavadní absence nebyla dosud velkou překážkou pro nové uživatele, a nelze tudíž předpokládat, že by jeho nynější existence zásadně změnila počty českých uživatelů. Spíš bych ocenil, kdyby Twitter uznal naši svrchovanost a při geolokaci tvítů nás přestal dělit mezi Německo a Polsko.