Hlavní navigace

1GHz Radeon HD 4890 oficiálně od AMD

15. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

O tom, že chystaný Radeon HD 4890 v edici Atomic (chlazení Vapor-X) od společnosti Sapphire má mít čip RV790 taktován na neuvěřitelných (vzhledem k počtu tranzistorů a komplexnosti GPU) 1000 MHz, jsme vás informovali už koncem dubna v aktualitě Lukáše Fialy.

Mezitím se i XFX nechala slyšet, že připravovaný Radeon HD 4890 Black Edition bude mít GPU na 1 GHz také. Na rozdíl od Sapphire ale XFX nemá speciální chladič, jedná se zřejmě jen o jinak nabarvené referenční provedení.

Předevčírem ale Sapphire rozeslala novinářům tiskovku, že Atomic edice bude 14. května oficiálně uvedena. Jenže s tiskovou zprávou v ten den vyrukovala i AMD: Radeon HD 4890 s taktem 1 GHz je oficiálním produktem a mimo Sapphire či XFX jej bude vyrábět také třeba ASUS, Club 3D, Diamond Multimedia, Force3D, GECUBE, Gigabyte, HIS (Hightech Information Systems), ITC, Jetway, MSI, Palit Multimedia a PowerColor.

Základní takt Radeonu HD 4890 je 850 MHz pro jádro a 975 MHz pro paměti GDDR5 (tedy 3,9 GHz efektivně), oněch 150 MHz nahoru znamená, že ATI (pardon AMD) svede vyrovnaný souboj s Nvidií a její klisnou (GeForce GTX 285) i na poli jednočipových řešení.

CS24

AMD se chlubí, že je nejen první společností, jež dosáhla hranice 1 GHz s grafickým čipem (GPU), ale také společností, jíž se podobný kousek podařil před časem s procesorem (CPU). Hranici 1 GHz překonala s Athlonem (jádro Thunderbird). Mimo to může na základě jedné z poměrně důležitých teoretických statistik (FLOPS) prohlašovat HD 4890 za suverénně nejvýkonnější GPU současnosti. 1,6 TFLOPS ji dává náskok skoro 50 % na GTX 285 (která má na své straně zase výkon texturovacích jednotek nebo jistější efektivitu ve hrách díky skalární architektuře stream procesorů).

Zdroj: AMD, Sapphire, XFX

Autor článku