Hlavní navigace

340 milionů uživatelů prý používá zastaralý prohlížeč

13. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ze všech útoků prý nejčerstvější odhalené chyby (tzv. zero day vulnerabilities) nejsou příliš časté, jejich podíl tvoří asi 0,1 %. Proto od nich společnost odvrací zrak a věnuje se raději sociálnímu inženýrství. Určitě jde o velmi úspěšnou metodu, jak někoho podvést a zaútočit na něj, o tom žádná.

Abychom pracovali s alespoň přibližnými čísly, nahlédl Microsoft do 600 milionů počítačů ve více než 100 zemích. Oněch 340 milionů uživatelů zastaralých počítačů nepochází z vlastního průzkumu, to si redmodský gigant odvodil ze statistik NetMarketshare, podle nichž si každý měsíc přibližujeme pohyby na trhu s prohlížeči. Podle všeho firma považuje za zastaralý prohlížeč Internet Explorer 6 a 7, Firefox 3.6 a Chrome 12 a starší.

S Chromem budeme souhlasit, toho stejně dávno nahradily novější verze. Ale dokonce i nepopulární pro šestku Internet Exploreru bezpečnostní aktualizace vychází, stejně jako pro Firefox 3.6. Možná už jsou tyto prohlížeče s námi příliš dlouho, avšak dokud vychází bezpečnostní aktualizace, neviděl bych situaci tak černě. Jistě, postarší prohlížeče postrádají některé nové bezpečnostní prvky, což z nich zastaralé produkty opravdu činí. Ale stejně záleží na úhlu pohledu a pojem „zastaralý“ je dost široký.

Takže Microsoft spustil novou stránku YourBrowserMatters.org, kde chce všem pomáhat s aktualizací na nejnovější verze prohlížečů (a přitom tiše doufám, že si vyberete IE9, protože prý odvrátí více než 99 % útoků sociálního inženýrství).

MMF24

Zdroj: Exploring IE