Hlavní navigace

3D Stereo i na Radeonech

17. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie prostorového zobrazení, které vyžadují speciální LCD panel, polarizační brýle a ovladače pro monitor, doteď fungovaly pouze na kartách Nvidie. První 3D Stereo ovladače byly vydány už v roce 2004, byť i kvůli nedostatku použitelných monitorů bylo toto řešení spíše raritkou. Nyní společnost iZ3D, jeden z výrobců stereoskopických monitorů, vydala novou verzi ovladačů (1.09), se kterou bude trojrozměrné zobrazení fungovat i s grafickou kartou od ATI.

iZ3D nabízí všehovšudy jeden model 3D zobrazovadla: jedná se o 22" LCD panel s rozlišením 1680 × 1050 px, odezvou 5 ms, dvěma DVI vstupy (plus jedním VGA) a obnovovací frekvencí 120 Hz. Ve Spojených státech se tento monitor prodává za cenu lehce přes 300 dolarů (podle Fudzilly, podle oficiálních stránek je cena $399), pokud ale do 30 dnů od koupi prokážete, že jste majitelem akcelerátoru ATI, bude vám zpětně vyplaceno $50. 3D zobrazení oficiálně funguje na operačních systémech Windows XP a Vista (32- i 64bitové verze) a ve většině Direct3D her z posledních pěti let.

iZ3D také prodává ovladače pro různé druhy „výstupů“; bez zaplacení fungují pouze po určitou zkušení dobu a poté si musíte koupit licenci za 50 dolarů. Majitelé Radeonů ale získávají zdarma ovladač 3D DLP Checkerboard Output – pro využití této funkce musíte vlastnit 3D DLP (digital light processing) televizor (v současné době je nabízejí Samsung a Mitsubishi) a poté si můžete ve třetím rozměru vychutnat vaše oblíbené filmy.

CS24

Ačkoli iZ3D funguje samozřejmě i na grafikách GeForce (nedostanete ale ovladač pro DLP zdarma), Nvidia bude v příštích měsících propagovat svoji cestu. Ta bude univerzálnější, co se zobrazovacího zařízení týce a dle očekávání méně univerzální, co se grafické karty týče. K GeForce 8 a novější si budete moci zakoupit 3D brýle (shutter glasses) s transmitterem a poté už používat libovolný monitor zvládající 120 Hz. Těch je mimo starších highendových CRT zatím jako šafránu, možná i proto, že dosud nebyl důvod LCD panely s vysokou obnovovací frekvencí vyrábět.

Zdroj: Fudzilla

Autor článku