Hlavní navigace

7,2GHz paměť od Elpidy

21. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elpida, jeden z předních výrobců DRAM pamětí, zkombinovala technologii od firmy Rambus, vysokou frekvenci a široké 32bitové rozhraní a vyrobila čip s teoretickou propustností 28,8 gigabajtů za sekundu. Může si tedy připsat titul nejrychlejšího paměťového zařízení vůbec.


Pro srovnání: nejrychlejší GDDR5 na trhu, 4GHz čipy od Qimondy, dosahují teoreticky 16 GB/s.

Paměti typu XDR, které vyvíjí Rambus, přenášejí data osmkrát za takt. Fyzická frekvence je tedy 900 MHz, efektivní 7,2 GHz. K vysoké propustnosti ale hodně dopomohlo, že Elpida čip vybavila rozhraním širokým 32 bitů – to je sice standardem například u GDDR3 a GDDR5, ale všechny XDR, které jsou momentálně na trhu, posílají data jen šestnácti piny.

Nejnovější XDR čip od Elpidy má kapacitu 1 Gbit (128 MB), je vyráběn 65nm technologií a pracuje s napětím 1,5 voltu. Používá FBGA balení se 150 kontakty (namísto 104 u čipů s 16bitovým rozhraním). A jelikož tam, kde je potřeba vysoká propustnost a na kapacitě příliš nezáleží, dokáže jeden 32bitový čip nahradit dva 16bitové, může se Elpida chlubit nejen úsporou místa, ale také energie – ta prý činí 35-40 % oproti dvojici starších čipů. A konečně, datum dostupnosti je stanoveno na duben/apríl letošního roku.

MMF24

Rychlé XDR paměti najdou využití například v zařízeních, které potřebují přehrávat (a tudíž v reálném čase dekomprimovat) video ve formátech H.264 nebo AVC. Díky snižující se spotřebě Elpida věří, že by si XDR mohly nalézt zákazníky i v segmentu handheldových zařízení. Prozatím známe dva výrobky, které používají XDR (ovšem starší a pomalejší): Playstation 3 od Sony a SpursEngine od Toshiby.

Zdroj: PC INpact

Autor článku