Hlavní navigace

Aby notebook vydržel: Centrum nastavení mobilních zařízení

21. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Centrum nastavení mobilních zařízení představuje šikovný a praktický dialog, který obsahuje všechna nejčastější nastavení přenosného počítače a zobrazuje základní informace. Kromě toho, že ho naleznete v Ovládacích panelech, ho snadno spustíte tak, že klepnete pravým tlačítkem na ikonu baterie v oznamovací oblasti a z místní nabídky vyberete položku Centrum nastavení mobilních zařízení. Můžete také využít klávesovou zkratku Win+X.

Po spuštění se zobrazí tyto možnosti nastavení:

  • Jas – pomocí posuvníku můžete nastavit jas displeje notebooku.
  • Hlasitost – můžete určit hlasitost zabudovaného nebo připojeného zvukového zařízení. Je zde také možnost jeho okamžitého ztlumení.
  • Stav baterie – tato položka ukazuje aktuální stav baterie notebooku. Pomocí rozbalovací nabídky můžete také snadno zvolit aktuální schéma napájení.
  • Bezdrátová síť – umožňuje zapnout či vypnout připojení k bezdrátové síti, respektive bezdrátový síťový adaptér. Pokud se tato možnost nezobrazuje, budete ho zřejmě muset nejprve zapnout například v BIOSu.
  • Orientace zobrazení – položka se zobrazuje pouze v případě počítače typu Tablet PC. Umožňuje změnit orientaci zobrazení z režimu na výšku na režim na šířku a naopak
  • Externí monitor – pomocí této položky můžete snadno nastavit zobrazování na externě připojeném monitoru či displeji.
  • Centrum synchronizace - můžete zobrazit stav probíhající synchronizace souborů s jinými počítači, spustit novou synchronizaci nebo změnit nastavení v Centru synchronizace.
  • Nastavení prezentace – umožňuje snadno aktivovat speciální nastavení notebooku, které je určeno pro případ prezentování.

Pokud klepnete levým tlačítkem na ikonu u příslušné možnosti nastavení, snadno otevřete okno pro podrobné nastavení. Například klepnutím na ikonu Stav baterie můžete otevřít ovládací panel Možnosti napájení a v něm pak vybrat schéma napájení.

Z výše popsaných položek stojí za podrobnější popis především Nastavení prezentace. Klepnutím na tlačítko Zapnout se totiž aktivuje speciální režim s nastavením určeným pro prezentaci práce přímo z notebooku. V oznamovací oblasti se objeví ikona projektoru.

CS24

Pokud na tuto ikonu levým tlačítkem poklepete, otevře se dialogové okno Nastavení prezentace. Zde můžete nastavit automatické vypnutí spořiče obrazovky, hlasitost nebo obrázek na pozadí. V režimu prezentace Windows 7 také deaktivují všechna systémová oznámení, aby v jejím průběhu neobtěžovala. Nastavení potvrdíte klepnutím na OK.