Hlavní navigace

Acer Iconia A1: Displej iPadu mini a čistý Android 4.2.2 (recenze)

7. 8. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Konstrukce, displej

Stále více uživatelů dává přednost malým sedmipalcovým tabletům, které jsou vhodnější na cesty, ale především se jejich pořizovací cena pohybuje někde na polovině těch desetipalcových. V současnosti většinou výrobci stále vsázejí na nudlovitý poměr stran 16:9, který u malých tabletů k použitelnosti zrovna nepřispěje. Výjimku tvoří iPad mini, kterému se snad ve velkém podaří odstartovat lavinu androidích tabletů s tradičním poměrem 4:3. První vlaštovkou je Iconia A1 od Aceru, která byla představena v květnu.

Acer Iconia A1
Acer Iconia A1

iPad mini s Androidem? Skoro…

Srovnání s jablečným vzorem by se samozřejmě hodilo. Tablet má stejně velký displej s úhlopříčkou 7,9" a totožné rozlišení 1024 × 768, což ve výsledku znamená jemnost 163 PPI. U těchto parametrů však podobnost končí, oba modely se totiž liší v tom nejzásadnějším – ceně. V kategorii malých tabletů, kde každá stovka navíc hraje u potencionálních uživatelů velkou roli, si jediný Apple může dovolit účtovat za sedmipalcový tablet osm a půl tisíc. Acer zvolil cenu 4 990 Kč, což ale stále neznamená nějaký extrémně levný model.

Acer Iconia A1
Acer Iconia A1

 Acer Iconia A1 Acer Iconia A1    

Od této částky se pak odvíjí další odlišnosti obou tabletů. Acer má plastová záda a mnohem širší okraje kolem displeje. Displej není krytý tvrzeným sklem Gorilla Glass a především je tělo o více než 3 mm tlustší. A hmotnost 460 g taky docela překvapí – nedávno testovaný Sony Tablet Z s desetipalcovým displejem má 495 gramů. Střízlík Acer tedy rozhodně není.

Konstrukce na druhou stranu působí pevným dojmem. Líbí se mi matná záda, která u našeho testovaného modelu jsou v bílé barvě. Nečistoty a otisky prstů na nich nejsou tolik patrné jako na lesklých plastech. Navzdory celoplastovému šasi záda nijak nevržou a tablet se ani nekroutí. Nějakého přenášení v brašně nebo kabelce bych se tedy neobával.

Jediným místem, kde mě plast trochu zklamal je displej. Tam, kde je dobrým zvykem tvrdé sklo, se Acer spokojil s měkčím platem. Odolnosti bych se ani tak neobával, rozdíl je spíše v pohodlnosti ovládání. Sklo je mnohem příjemnější na dotek a dotyk prstem u něj není doprovázen dutým klepáním, které nás ubezpečí, že se stále nacházíme v kategorii nejlevnějších tabletů.

Pochvalu si určitě Iconia A1 zaslouží za konektivitu. Netradičně na spodní straně najdete běžný konektor microUSB pro přenos dat i nabíjení a 3,5mm audio konektor. Především zvukový výstup ve spodní hraně bych rád vypíchnul – podobně jako u telefonů je jeho umístění na kterékoliv jiné straně ergonomická chyba.

Acer Iconia A1
Acer Iconia A1

Acer Iconia A1 Acer Iconia A1 Acer Iconia A1 Acer Iconia A1 Acer Iconia A1

Kupodivu zde nechybí konektor pro obrazový výstup v podobě microHDMI. Redukci na velké HDMI sice v krabici nenajdete, jeho nákup vás však přijde na nějakých 50 Kč i s pozlaceným (!!) konektorem. Tablet tak můžete připojit k televizi nebo monitoru a využít jej pro pohodlnější sledování filmů nebo hraní her.

Jako u většiny androidích tabletů najdete i zde slot pro paměťovou kartu typu microSD. Tou je možné rozšířit interní úložiště s kapacitou 8 GB nebo 16 GB. Nad tímto slotem se pak nachází dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, které by nemuselo být tak zapuštěné do hrany. Na horní straně u pravého rohu pak najdete i tlačítko pro vypnutí/uspání tabletu.

IPS a 4:3? Aleluja!

Apple trochu paradoxně svými produkty pomáhá i konkurenci. A nejde zde jen o to, že udává směr, který se většinou mase uživatelů prostě zalíbí. Před nedávnem se na trhu objevila záplava desetipalcových tabletů s Retina rozlišením 2048 × 1536 a totožnými panely, které používá Apple v iPadech 3. Většinou se jedná o čínské tablety méně známých společností, které jen umně využily předimenzovaných zásob čínských fabrik. Velkých iPadů se totiž neprodávalo a neprodává tolik, kolik Apple a dodavatelé komponentů očekávali. Kvalitní IPS displeje se tedy začali ve velkém prodávat za mnohem nižší částky a nejeden podnikavec v Číně se rozhodl zobrazovací panel obalit zbývajícím hardwarem. Něco podobného by mohlo nastat i v případě menších panelů. O iPad mini již není takový zájem a čeká se na nový model s Retinou. Díky tomu by se mohla otevřít příležitost pro další výrobce.

Acer Iconia A1
Acer Iconia A1

Na normální poměr stran 4:3 jsme u malých tabletů čekali jako na smilování. Sedmipalcové nudle, nedejbože s rozlišením 1024 × 600, mohla omluvit jen cena pod dva tisíce korun. Jedinou výhodou těchto širokoúhlých prcků je pohodlnější sledování videí, která se u poměru 4:3 ještě o něco scvrknou. Ale ruku na srdce – kdo se chce dívat na malém tabletu na video či dokonce filmy. U desetipalcových modelů možná, zde však jednoznačně převažují výhody.

Především procházení webu se stane pohodlnější. V obou režimech prohlížení je displej rozumně vysoký a nenastává zde tradiční situace z širokoúhlých, kdy otočíte tablet naležato a na webu nevidíte jedinou fotku kompletní.

K samotné kvalitě použitého panelu nemůžu říct nic špatného. IPS je zkrátka IPS a především pozorovací úhly zlepší o tisíc procent. Jediným drobnějším negativem může být maximální jas, který nedosahuje takových hodnot, jako jsme zvyklí třeba u Asusu.

Použité rozlišení sice není žádná Retina, u tabletu za pět tisíc bychom ji však ani nečekali. Na její absenci si můžeme stěžovat až u iPadu mini za devět tisíc. Na 163 PPI se dá zvyknout, i když máte zkušenost s Retinou třeba na iPhonu. Tablet přeci jen držíte o kus dále od očí a jednotlivé pixely nejsou tak zřetelné. Neostrý text za chvíli přestanete vnímat.

Parametry
Cena 4 990 Kč včetně DPH
Acer Iconia A1
displej 7,9" (1024 × 768; IPS; 163 PPI)
SoC MediaTek MT8125
CPU 2× 1,2 GHz
GPU PowerVR SGX544
RAM 1 GB
interní úložiště 8/16 GB
fotoaparát 5 Mpx
bezdr. konektivita Wi-Fi 802.11b/g/n; BT 4.0
akumulátor 4960 mAh
rozměry 208 × 145 × 11,1 mm (460 g)

 

Použitý hardware, OS, Verdikt

S malým rozlišením souvisí i výkon tabletu. Není zkrátka potřeba tak výkonný procesor jako u tabletů s jemnějším displejem. V samotném systému se i na nejnižší takty pohybuje prostředí velmi plynule. Sice se zde objevují nepatrná zaškubání při probuzení tabletu, na to jsme však zvyklí ze všech placek s Androidem. To samé platí o procházení webu, kde ani na složitějších stránkách nemá tablet problém s plynulostí.

Stejně tak v pohodě přehraje videa v rozlišení 720p a většinu FullHD snímků. Zde se samozřejmě jedná především o situace, kdy je tablet připojen k televizi – sledovat video v 1080p na tomto displeji by postrádalo smysl.

O tento výkon se stará čipová sada MediaTek MT8125, který je letošní novinkou. Firma jej oficiálně představila na konci května a zatím jej kromě Iconie najdete v Asusu MemoPad HD 7 a méně známém tabletu Xiaomi.

Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2
Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2

V benchmarcích jako je Antutu nebo 3DMark za Tegrou 3 ztrácí vinnou slabšího grafického jádra, všechny hry které jsem zkoušel (Riptide HD, Real Racing 3, Shadowgun), však běžely naprosto plynule. A to je mnohem důležitější než syntetické testy.

S použitím čipové sady MediaTek je úzce spojena i výdrž na jedno nabití. Díky jeho úspornosti je možné se při běžném používání, kdy není celou dobu spuštěné HD video nebo zapnutá hra dostat na výdrž kolem desíti hodin. Čas se samozřejmě bude lišit podle konkrétního používání, v této kategorii je to však perfektní výsledek. Jen pro úplnost – akumulátor má kapacitu 4 960 mAh.

 

Téměř nedotčený Android

Asi největší pochvalu si Acer zaslouží za použitý systém. Kromě toho, že je zde nainstalován ve verzi 4.2.2 se zde neodehrály žádné změny. Ty nás u většiny dalších modelů výrobce poměrně trápí. Navíc zde najdete pouze možnost odemknout tablet dotykem pěti prsty, popř. spustit přednastavenou aplikaci dvojicí prstů přitisknutých na vypnutý displej. Jedná se o zajímavou funkci, předpokládám však, že na ni většina majitelů rychle zapomene. A pokud by třeba někoho obtěžovala, je možné ji jednoduše vypnout.

Nechybí zde několik přeinstalovaných aplikací jako je Acer Cloud, který by měl konkurovat úložištím jako je Dropbox, správce souborů ASTRO File Manager, počasí AccuWeather nebo bezpečností balík McAfee (ten však naštěstí není aktivovaný ani aktivní).

O čistém Androidu 4.2.2 Jelly Bean se asi nemá cenu rozepisovat. Každý jej už viděl milionkrát na všech možných plackách. Prohlédnout si tak můžete tradiční a notoricky známé screenshoty:

Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2
Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2

Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2 Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2 Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2 Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2 Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2 Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2 Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2 Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2 Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2 Acer Iconia A1 s Androidem 4.2.2

KL24

Verdikt

Acer nám připravil hned několik příjemných překvapení. Jedním z nich je použitý IPS panel s normálním poměrem stran 4:3, který je bohužel mezi konkurencí zastoupen stále velmi zřídka. Jako velmi rozumné se ukázalo i použití čipové sady od MediaTeku, který poskytuje dostatečný výkon a především umí šetřit baterii, která vydrží kolem deseti hodin. Velkým kladem je čistý Android, u něhož by neměly být aktualizace zdržovány přípravou pro nějaké nástavby.

Stěžovat si tak můžeme pouze na hmotnost tabletu, kde je téměř půl kila na sedmipalcovou placku poměrně dost a na tloušťku, jež přesahuje centimetr. Pokud však vezmeme v potaz cenu 4 990 Kč, jsou tyto zápory jen okrajovou záležitostí.

Parametry
Cena 4 990 Kč včetně DPH
Acer Iconia A1
displej 7,9" (1024 × 768; IPS; 163 PPI)
SoC MediaTek MT8125
CPU 2× 1,2 GHz
GPU PowerVR SGX544
RAM 1 GB
interní úložiště 8/16 GB
fotoaparát 5 Mpx
bezdr. konektivita Wi-Fi 802.11b/g/n; BT 4.0
akumulátor 4960 mAh
rozměry 208 × 145 × 11,1 mm (460 g)