Hlavní navigace

Acer Iconia W510: tablet, klávesnice a Windows 8 (recenze)

11. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod – je to hybrid!

Ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, Windows 8 jsou skutečnou revolucí. Kombinují běžný desktop s dotykovým ovládáním prostředí Metro (anebo jak se to vlastně jmenuje), takže mohou běžet jak v režimu běžní práce s myší (případně touchpadem), tak v režimu tablet – anebo obojím, jak ukazuje nejnovější přírůstek do rodiny Acer Iconia W510.

Acer Iconia W510
Tento model navazuje na W500, má stejnou koncepci – tablet spřídavnou klávesnicí. Nebo, chcete-li, notebook s odnímatelným displejem, který slouží jako tablet. Zatímco W500 běžel na běžných sedmičkách, které pro ovládání dotykem nejsou uzpůsobeny, W510 už má osmičky – a to je posun o sto procent. A nejen to, byla výrazně zlepšena i konstrukce. Novinka je lehčí, tenčí a hlavně ji lze používat jako běžný notebook. Tablet je totiž spojen s klávesnicí kloubem, takže v režimu notebook jej můžete normálně otvírat a zavírat. Je to stejný koncept jako má již delší dobu androidový Asus Transformer.

Acer Iconia W510
Cena s DPH 14 990 Kč (Alza.cz)
Zapůjčil Acer
Hardwarová výbava
Procesor Intel Atom Z2760
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 1,8 GHz
Operační paměť 2 GB (1× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Disk 64 GB MMC
Optická mechanika
Displej 10,1", 1366 × 768 px, IPS
Rozhraní
Výstupy na monitory micro HDMI (1080p)
Porty (s výjimkou USB) sluchátka
Počet portů USB 2.0 1x Micro USB 2.0 (host)
1x USB 2.0 (na doku)
Čtečka paměťových karet microSD
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Rozměry, baterie
Rozměry Tablet: 167,5 x 258,5 x 8,8 mm
Dokovací klávesnice: 186,5 x 258,5 x 9,9 mm
Hmotnost Tablet: 580 g
Dokovací klávesnice: 680 g
Baterie dvoučlánková, 3450 mAh
Software
Operační systém Windows 8

 

Notebook? Tablet? Hybrid!

Celý desetipalcový notebook váží 1,28 kg, což na desetipalcový model není málo; běžné netbooky váží lehce přes kilogram. V ruce se tak zdá W510 relativně těžká, a to zejména v porovnání s modelem Aspire S7, 13,3" ultrabookem, který jsme nedávno otestovali a který váží takřka stejně. Vše se ale změní, když z kloubu vytáhneme displej, tedy pardon, tablet. Ten má jen 590 gramů a váží tedy méně než iPad – a v ruce je to znát.

Acer Iconia W510
Tablet je tenký, má relativně běžný design, vpředu je displej s černým rámečkem překrytý tvrdým plastem, vzadu je plast imitující hliník. Právě to, že tablet není postaven z „hodnotných“ materiálů jako skutečný hliník či sklo Gorilla Glass, snižuje jeho hmotnost a přiznejme si, ta je jednoduše parádní. Ne, že by na trhu nebyly lehčí desetipalcové tablety. Který z nich je ale vybaven běžným procesorem Intelu a umí spouštět všechny windowsové aplikace?

Právě toto je na W510 to nejlepší – neběží zde ořezané Windows RT, které se omezují jen na metrovské aplikace a v desktopu běží jen Office a pár dalších programů Microsoftu. Jsou zde plnohodnotné osmičky, na kterých můžete pracovat bez jakýchkoliv omezení. Klidně si spustíte Photoshop nebo editor videa. W510 tak může fungovat jako tablet i jako notebook. Jediným omezením budiž výkon procesoru a menší množství paměti, ale o tom až dále.

Zcela otočný kloub

Tablet je nějakých deset milimetrů tenký, což odpovídá dnešnímu standardu. S připojenou klávesnicí samozřejmě ztloustne, ale ne o moc, klávesnice je totiž tenčí než tablet. Na klávesnici se tablet nasazuje do speciálního otočného konektoru, který je téměř stejně široký jako tablet. Na každé straně je pojistka a uprostřed pak konektor, přes který komunikuje tablet s klávesnicí. Tablet pak vysunete pomocí jezdce pod displejem.

Acer Iconia W510
Acer Iconia W510 - kloub displeje s jezdcem pro uzamknutí

Kloub je velmi variabilní, umožňuje vytočení tabletu až na druhou stranu. Klávesnici pak postavíte vzhůru nohama, načež slouží jako stojánek. Můžete se pak dívat na filmy nebo tablet ovládat rukou, aniž by vám u toho klávesnice překážela. V tomto režimu je tablet velmi stabilní. Zatímco v režimu notebooku (s tlačítky klávesnice nahoru) pod dotekem ruky displej trošku utíká, tady se ani nehne. Kloub je velice tuhý, takže tablet drží na svém místě i při prudkém pohybu. Tato tuhost však způsobuje, že notebook neotevřete jednou rukou, potřebujete obě.

Acer Iconia W510

Na spodní straně tabletu jsou dva pryžové podstavce, na nichž notebook stojí, aby neujížděl na stole. Když se ale displej vyhne dozadu ve větším úhlu, místo na pryži stojí tablet vzadu na plastovém kloubu a má pak tendenci trochu na stole ujíždět. Pryž v zadní části je totiž zasunuta hodně do těla; snad je to jen vlastnost předprodukčního vzorku. Jinak notebook stojí na stole pevně a v běžných pozicích se vzad nepřevažuje.

To už ale neplatí, když jej položíte do klína. Na měkkém podloží už těžký tablet má tendenci napadávat vzad a pohodlná práce je téměř nemožná. Snad jen když si dáte nohu přes nohu a tablet si o ni opřete, se na něm dá pracovat. Zkrátka pokud budete ve vlaku nebo autobusu, raději používejte W510 jen v režimu tabletu. Stejně při tom drncání nic moc smysluplného neuděláte.

Klávesnice, displej,

Klávesnice, která dobíjí

Tablet je vybaven všemi základními konektory, které byste mohli potřebovat: mini HDMI, micro USB, k obojímu máte v balení redukce, takže bez problému připojíte USB zařízení nebo monitor. Nechybí ani slot pro microSD pro rozšíření úložného prostoru nebo pro stáhnutí fotek z foťáku. Na boku jsou také tlačítka pro ovládání hlasitosti. V horní části (v režimu landscape) pak najdete zapínací tlačítko, které současně tablet uspává, přepínač pro zakázání nebo povolení autorotace displeje a jack pro sluchátka. Na bocích jsou pak malé stereo reproduktory. Systémový konektor je umístěn v dolní části.

Acer Iconia W510
Klávesnice je na tom s konektivitou poněkud hůře, je tu jen jedno plnohodnotné USB a systémový konektor, kterým se dobíjí baterie. Klávesnice je tak skutečně jen klávesnicí, nikoliv dockovací stanicí. Je škoda, že tu není aspoň mini HDMI pro monitor – na pracovním stole byla položena „dokovací klávesnice“ s připojeným monitorem a USB rozbočovačem, který by sloužil pro připojení tiskárny, myši a případně externí klávesnice.

Acer Iconia W510
Monitor tak budete muset připojovat při každém zadokování vždy znovu. Na druhou stranu výrobce nepředpokládá, že byste W510 takto používali. Je to především tablet, který má klávesnici pro občasné psaní textů.

Displej lepší než touchpad

Klávesnice má celkem klasické rozložení, jen kurzorové šipky jsou v rámci šetření místa poněkud malé a často jsem se strefoval na pravý Ctrl. Také dělený Enter není vůbec ergonomický – na první pohled se tváří jako velký v provedení „L“, horní část však tvoří klávesa se zpětným lomítkem. Je to velmi matoucí a často jsem se uklepnul. Systémové funkce jako ovládání jasu a hlasitosti jsou dosažitelné přes Fn na řadě funkčních kláves; nic zvláštního.

Acer Iconia W510

Tlačítka jsou typu chiclet a poměrně malá, což je vzhledem k velikosti úhlopříčky pochopitelné. Vyplňují ale tělo doku od kraje dokraje, takže v rámci možností je psaní celkem pohodlné. Tlačítka mají optimální zdvih i mechaniku, při psaní jen lehce šustí. Touchpad je typu clickpad, nemá tedy samostatná tlačítka a jeho plocha pro desetipalcový displej jakžtakž dostačuje. Touchpad by měl ve finální verzi podporovat i multidotyková gesta, bez nichž byste byli Windows 8 odkázání jen na displej.

Při ovládání W510 jsem nicméně touchpad používal jen velmi výjimečně, a to i v režimu desktopu. Automaticky jsem zkrátka šudlal po displeji – bylo to rychlejší a přirozenější. Otázkou je, jak moc velký vliv na to má fakt, že často používám iPad s externí klávesnicí Logitech, kde žádný touchpad není – zde je klávesnice skutečně jen na psaní, nemá žádné ovládací prvky pro pohyb po displeji a v aplikacích. Navíc Metro ve Windows 8 k šudlání přímo vybízí.

Acer Iconia W510
I desktop je ve Windows 8 na dotekové ovládání lépe přizpůsoben a neobtěžuje vás zde přebytečný kurzor myši. Ten se objeví až ve chvíli, kdy klepnete na touchpad. Naprosto snadno a bez problému jsem maximalizoval okna, pohyboval jimi a měnil velikost, používal nabídky či roloval webovými stránkami. Samozřejmě trochu tomu pomohlo zvětšení systémových fontů a rámečků oken na 125 %, protože jinak bych se na tak malém displeji na ty „šušně“ nedokázal trefit. Na desktopu ve Windows 8 je mimochodem vidět, jak zastaralý svou koncepcí je: neumí se plně přizpůsobit jinému dpi tak jako Metro. Nehledě na to, že bez Aera je desktop docela škaredý.

Windows 8, výdrž, zhodnocení

Plnohodnotná Windows 8 táhnou

Celek W510 působí velmi kompaktním a funkčním dojmem. Snadno se používá v obou režimech – jednou je to plnohodnotný tablet, jednou notebook. Jeto zcela jiné řešení než používá Microsoft ve svém modelu Surface, to je primárně tablet s externí klávesnicí. Tím, že klávesnice je pouze „přilepena“ magnetem a integrovaný stojánek se musí opírat o stůl, se Surface dá používat jen na pevném povrchu: na stole. Je zkrátka zajímavé řešení, ale oproti W510 má určitá omezení. Nehledě na to, že chybí druhá baterie, klávesnice zde funguje jen jako klávesnice, nikoliv jako jakýsi dock. Na druhou stranu je celek lehčí a kompaktnější.

Acer Iconia W510
Cena s DPH 14 990 Kč (Alza.cz)
Zapůjčil Acer
Hardwarová výbava
Procesor Intel Atom Z2760
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 1,8 GHz
Operační paměť 2 GB (1× 4 GB DDR3 1600 MHz)
Disk 64 GB MMC
Optická mechanika
Displej 10,1", 1366 × 768 px, IPS
Rozhraní
Výstupy na monitory micro HDMI (1080p)
Porty (s výjimkou USB) sluchátka
Počet portů USB 2.0 1x Micro USB 2.0 (host)
1x USB 2.0 (na doku)
Čtečka paměťových karet microSD
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Rozměry, baterie
Rozměry Tablet: 167,5 x 258,5 x 8,8 mm
Dokovací klávesnice: 186,5 x 258,5 x 9,9 mm
Hmotnost Tablet: 580 g
Dokovací klávesnice: 680 g
Baterie dvoučlánková, 3450 mAh
Software
Operační systém Windows 8

Vnitřní výbava je asi největší výhodou W510. Tablet totiž běží na Intelu, takže můžete spouštět všechny standardní aplikace pro Windows, na jaké jste zvyklí. Je to sice jen Atom na 1,8 GHz, což ale pro většinu běžných aplikací stačí. Pokud nemáte nějaké vysoké nároky a používáte jen základní kancelářské aplikace, prohlížeče fotografií nebo internet, nebudete výkonem Iconie zklamáni. Omezením není ani tak procesor, jako spíše pomalejší disk SSD na úrovni běžného pevného disku (jen 70MB/s čtení) a 2 GB RAM.

Acer Iconia W510
Zkrátka hardware je spíše podprůměrný, srovnání snese tak s dva roky starými netbooky. Na nějaké náročnější hraní zapomeňte, hry jako Pinball nebo Angry Birds ale běží naprosto svižně – obecně aplikace pro Metro jsou pro hardware lépe optimalizovány a pokud to jde, používejte je. Například Explorer pro desktop při rolování stránkou škube, zatímco v Metru je nádherně plynulý. Navíc v Metru roztáhne stránku na celou šířku obrazovky a fonty hezky vyhladí.

Nízký výkon šetří baterii

Díky nízkému výkonu a použití komponent s malým odběrem je ale tablet velmi úsporný a málo se zahřívá. Na poměry hardwaru pro Windows má při běžné práci – psaní ve Wordu – spotřebu jen 2,5 W, a to se zapnutou WiFi a polovičním jasem displeje. Při prohlížení internetu pak spotřeba roste na nějakých 3,5 W a v extrémních případech se dostává na 5 W. BatteryBar ukazuje kapacitu baterie tabletu 30 Wh, celek s klávesnicí pak 55 Wh. Při běžné spotřebě 3 W to znamená výdrž až 18 hodin, samotný tablet pak 10 hodin (tedy když zrovna nehrajete Angry Birds).

Acer Iconia W510
Tabletu zcela chybí aktivní chlazení, na použité komponenty bohatě stačí chlazení pasivní. Na zadní straně sice cítíte, že se tablet zahřívá, ani při hraní Angry Birds ale není zahřívání nijak významné. Rozhodně tablet netopí více než srovnatelná Iconia A510, kterou jsme testovali na podzim. Díky tomu, že záda jsou plastová, není tablet po příchodu z venku studený, se teplo drží v místě vzniku a není rozvedeno po celé ploše.

Pohodový displej

Vzhledem k tomu, že W510 je zástupcem windowsových tabletů, má také klasické windowsovské rozlišení HD Ready – 1 366 × 768 bodů. Zatímco v desktopu je to velmi jemné rozlišení, které výrazně zmenšuje fonty na hranici čitelnosti, v Metru, kde je vše zobrazeno na plnou obrazovku, je každý bod navíc dobrý. Windows 8 mají naštěstí dobré vyhlazování, takže písmo nevypadalo nijak zvlášť rozmazaně a chlupatě – zkrátka full HD se hodí, ale i HD Ready v Metru postačí. Navíc by integrovaná grafika mohla už mít s plynulostí základních operací ve full HD problémy.

Displej je typu IPS, má dobré úhly, a i když při pohledu zboku trochu ztrácí kontrast a živost barev, filmy jsou stále bez problému koukatelné. Je to dobré i při používání v režimu notebooku, kdy nemusíte hlídat naklopení displeje/tabletu jako u displeje TN. Vzhledem k tomu, že displej je překryt sklem, zrcadlí se v něm okolí, ale v rozumným mezích. Jas displeje má velmi dobrou maximální úroveň, tu nejnižší bych ale raději ještě snížil (oslňuje v noci). Čidlo okolního světla funguje relativně spolehlivě, někdy se ale netrefí.

Závěr

Iconia W510 je velmi dobré zařízení, na které jsem si nemusel nijak zvykat. Díky tomu, že notebook a tablet používám běžně, ocenil jsem integraci do jednoho kompletu. Zkrátka, nepotřebujete nic víc – máte obojí v jednom zařízení. V režimu notebooku a v desktopovém zobrazení je displej sice poněkud malý, ale není problém si připojit displej externí včetně myši a klávesnice. Pak se z W510 stane běžná pracovní stanice. A když půjdete z kanceláře domů, vezmete si sebou třeba jen lehký tablet.

Acer Iconia W510
Acer Iconia W510 - přiložený obal

Pokud budete používat Iconii více jako notebook, tedy v desktopovém režimu, budete spokojeni – stačí-li vám výkon osazeného Atomu. K dispozici máte všecky aplikace pro Windows, na jaké jste zvyklí. Pokud však budete více „tabletovat“, tedy budete využívat více Metro, můžete být omezeni nabídkou dostupných aplikací. W8 zatím na Android nebo iOS nemá, i když aplikací stále přibývá. Ještě nějaký čas potrvá, než bude v Metru vše, co byste mohli potřebovat. Do té doby si musíte vypomoci desktopem. A nutno říct, že na desktopu je vlastně všechno.

(Tady je nejvíce vidět omezení RT verze, která externí aplikace pro desktop nepodporuje, tudíž jste omezeni jen a pouze Metrem.)

Iconia W510 se prodává ve dvou verzích, jedna s 32 GB a druhá s 64 GB paměti (diskem SSD). Jenže na rozdíl od iOS nebo Androidu je tento prostor použit nejen pro data, ale i pro systém – a celý. Takže v testované 64GB verzi bylo volné paměti jen okolo 30 GB, něco zabral systém (a jak známo, Windows se časem neuvěřitelně rozrůstají) a 11 GB bylo vyhrazeno pro restore oddíl. Takže 32GB verzi nemá smysl ani kupovat. Stojí sice velmi přijatelných 12 990 Kč, nicméně raději si připlaťte dva tisíce za 64 GB. V budoucnu byste mohli litovat.

CS24

Plusy / mínusy
Platforma Intelu Notebook nelze používat na klíně
Nízká spotřeba a dlouhá výdrž Nižší výkon
Tablet s nízkou hmotností 32GB verze je spíše „na ukázku“
IPS displej

 

Galerie:

Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510 Acer Iconia W510