Hlavní navigace

Acer TravelMate 8472TG: kancelářský ideál

9. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konektivita, vzhled

Plusy a mínusy

+ Dobrá klávesnice

+ Výkonný procesor

+ Matný displej

+ Port pro replikátor

- Nízký výkon grafiky Nvidia

- Ostrá spodní hrana

- Horší výdrž

S uvedením nové modelové řady Aspire Timeline na jaře loňského roku došlo k obměně také řady TravelMate, která je určena pro uživatele pracující převážně v kanceláři. Tomu odpovídá i umírněný design a konektor pro dokovací stranici. S tím, jak se nedávno objevily nové modely Aspire TimelineX došlo rovněž k upgradu některých TravelMatů - dostaly novou vnitřní výbavu - procesory z řady Core iX a novou integrovanou grafiku Intel HD. Některé jsou pak vybaveny i dedikovanou grafikou s možností přepínání.

 

 

 

 

 

Jde v podstatě o ty samé modely jako u TimelineX, tedy notebooky s úhlopříčkou 11,6", 13,3", 14" a 15,6" s tím, že jedenáctka neměla svého předchůdce v řadě TravelMate. Značení modelů je stejné jako u předchůdců s CULV procesory, tedy 8372T, 8472T a 8572T s tím, že starší modely mají na konci jedničku. Pokud v označení figuruje TG, pak má notebook kromě integrované grafiky také grafiku dedikovanou a umí mezi nimi manuálně i automaticky přepínat.

Replikátor do kanceláře

Model TravelMate 8472TG je už podle názvu čtrnáctka a stejně jako všechny nové Acery (a rovněž notebooky jiných výrobců) má poměr stran displeje 16:9. Oproti předchozímu modelu se designově nic moc nezměnilo, dokonce i rozložení hlavních prvků zůstalo stejné - na stejném místě jsou USB konektory, mechanika i konektor pro dokovací stanici. Právě tím se TravelMate liší oproti řadě Aspire, která je určena spíše pro domácí použití. TravelMate tak nemá konektor HDMI, ale jen VGA - digitální výstup je právě jen na dokovací stanici.

Na dokovací stanici EasyPort 4, která je spíše replikátorem portů, protože nemá žádnou mechaniku, slot pro další baterii apod., najdete VGA, DVI, audio konektory, ethernet, napájení a čtyři porty USB (notebook má jen tři). Výhoda replikátoru je jasná - po příchodu do kanceláře jen připojíte jediný kabel a máte v tu ráno zapojeno vše, včetně napájení. A při odchodu sbalíte notebook do tašky a jdete. Jedinou nevýhodou replikátoru je nemožnost zapnout notebooku externím tlačítkem, vždy musíte notebook otevřít, což bude vadit zejména při používání externího displeje.

 

 

Na samotném notebooku jsou pak jen tři porty USB, dva vpravo a jeden vlevo, audio konektory, VGA, ethernet, modem a již zmíněný konektor pro replikátor portů. Zajímavé je právě osazení konektoru pro modem - Acer nechce nechat nic náhodě, a pokud má tento notebook být určen pro mobilní profesionály, pak je třeba počítat i s nouzovým telefonním připojením, které je stále tu a tam "k vidění" v hotelích, případně někde na chalupě, kam nesahá ani signál mobilních operátorů.

Notebook má kompletně matné provedení, nikde není ani kousek lesklého materiálu piano black. Víko je z tmavého kovu, sice na něm tu a tam vidět mastnota, ale není to žádná tragedie jako u piano black. Trochu problematická je z mého pohledu spodní část notebooku, kde je docela ostrá hrana, která při psaní tlačí to zápěstí - osobně preferuji oblé hrany, které jsou výrazně ergonomičtější. Design notebooku je celkově nenápaditý a nijak nevyniká z průměru, což se ostatně u kancelářských strojů čeká: důraz je kladen na funkčnost.

 

Klávesnice, touchpad, displej

Klávesnice a touchpad

Klávesnice je typu chicklet a oproti předchozímu modelu se nijak nezměnila. Má stejná tlačítka s dvojitým okrajem a rovným povrchem, stejné je i rozložení - ovládací klávesy PgUp, PgDown apod. jsou umístěny vpravo vedle velkého Enteru. Na klávesnici se píše velmi dobře, je relativně tichá a má dobrý zdvih - trochu mi jen vadilo, že pravá spodní část klávesnice tak trochu visí ve vzduchu a při stisku vydává hlasitější cvaknutí. Je to ale jen chyba kusu a občas se to bohužel stává; stačí klávesnici odklopit a vypodložit.

Touchpad je dostatečně velký, takže ukazatelem myši přejedete celou plochu displeje, aniž byste museli mít nastavenu v systému maximální citlivost. Žádné výtky nemám ani k tlačítkům touchpadu, které jsou lze stisknout po celé ploše a kladou minimální odpor. Mezi nimi je čtečka otisku prstů, která vám umožní přihlásit se k počítači bez hesla. Docela zajímavě, ale neprakticky, je řešen posuvný jezdec pro zapnutí počítače - velké stříbrné tlačítko po pravé straně. Musíte vyvinout docela velkou sílu, abyste jím pohnuli skutečně do kraje. A kolébkové tlačítko, které zapíná a vypíná bezdrátové sítě, je poněkud nakřivo, a proto nepůsobí esteticky. Druhá polovina označená jako "P" pak přepíná mezi grafikami - když P svítí, je aktivní vnitřní grafika Intelu (viz dále).

 

 

Matný, ale s nízkým rozlišením

Displej má dnes už běžné rozlišení HD Ready, tedy 1 366 × 768 bodů, což je pro čtrnáctku spodní hranice - kdysi se dělaly čtrnácky s ideálním rozlišením 1 440 × 900 bodů, které dnes už bohužel zcela vymizelo. Zatímco rozlišení moc pochválit nemohu (to ale není chyba výrobce, jiné displeje se v této velikosti zkrátka nevyrábějí), jeho provedení ano - je totiž matný. Je doslova balzámem pro oči, když sedíte v prosvětlené kanceláři a místo zrcátka máte před sebou displej, na kterém je i něco vidět. Navíc je rozsah jasu natolik velký, že ani okno za zády není problém. Displej má sice o něco horší kontrast než lesklé modely, to ale v kanceláři ničemu nevadí - na filmy se přece díváte doma.

 

 

Procesor, grafika

Pořádná síla

Notebook je vybaven procesorem Core i5 450M, který stojí někde uprostřed nabídky této modelové řady - nejslabší model má 2,26 GHz, nejsilnější 2,53 GHz. Intel pak ještě nabízí úsporné modely s frekvencemi 1,06 a 1,2 GHz, které mají snížené TDP na 18 W, zatímco zmíněné "silné" procesory téměř dvojnásobek - 35 W. Turbo v případě testovaného modelu je poměrně umírněné, v případě vytížení jednoho jádra skočí frekvence jen na 2,66 GHz, zatímco u nejvyššího modelu s frekvencí 2,53 GHz to je rovnou 3,06 GHz. Procesor podporuje HyperThreading a tedy čtyři logická jádra, která podle testu Cinebench zvyšují výkon o cca 18 % oproti "obyčejným" dvoujádrovým procesorům.

Tip: Kompletní přehled všech procesorů Intel Core i5 najdete v našem starším článku

Notebook je vybaven čtyřmi gigabajty paměti DDR3, které ovšem doprovází pouze 32bitový operační systém Windows 7 Professional. To znemožňuje využít celý rozsah paměti, navíc část paměti využívá integrovaná a dedikovaná grafická karta, takže Windows ukazuje jen 2,3 GB využitelné paměti. Přitom možnost instalovat 64bitový systém Acer dle technické specifikace nabízí. Disk má velikost 640 GB, což je v současné době maximum, co výrobci do notebooků osazují. Jeho rychlost je velmi slušná, HD Tune ukazuje průměrnou rychlost čtení 64 MB/s a přístupovou dobu 17 ms. Optická mechanika podporuje čtení a zápis DVD, Blu-ray v nabídce není.

 

 

Poznámka: Kromě výše uvedené konfigurace budou tyto TravelMaty - alespoň dle webu Aceru - dostupné také disky SSD a dalšími procesory, od Core i3 až po Core i7. Základním modelem bude 8472T s procesorem Core i3 350 M (2,26 GHz), integrovanou grafikou a pevným diskem o velikosti 500 GB.

Dvě grafiky v jednom

Písmeno G v názvu notebooku znamená, že je tento model kromě integrované grafiky Intel HD vybaven i dedikovanou grafikou, v tomto případě to byla Nvidia GeForce 310M, která je nástupcem modelu 210M. Jde v podstatě o lowend v nabídce mobilních čipů Nvidia, grafika je postavena na jádře GT218 a má de facto stejně taktované jádro i shadery (jen 30 MHz navíc). Nabízí jen 16 shaderů a 64bitový přístup do paměti (DDR3, 800 MHz), což znamená, že si zahrajete jen starší hry a ty nové jen ve velmi nízkých detailech. Výkon této grafiky je zhruba jen dvojnásobný oproti Intel HD, což není zrovna povzbuzující a je otázkou, proč si za tento model připlácet.

Poznámka: Acer by měl ale mít v nabídce i model GT 330M, který má třikrát více shaderů a 128bitový přístup do paměti - výkonem je někde na úrovni staré GT 240M, případně mobilního Radeonu 4650.

 

 

Obě grafiky, jak dedikovaná, tak integrovaná, jsou přepínatelné - logika je jasná: když je notebook zapnut v elektrické síti, logika přepne grafiku na GeForce, když běží notebook na baterii, zapne se grafika integrovaná. Změna je indikována probliknutím displeje, takže máte jistotu, že se tak skutečně stalo. Grafiku můžete přepnout i manuálně pomocí utilitky na hlavním panelu. Aby se v případě nečinnosti grafiky zbytečně nezvyšovala spotřeba a teplota, snižuje se frekvence jádra z 625 na 130 MHz, rychlost shaderů z 1 530 na 270 MHz a rychlost pamětí na 130 MHz.

I přes toto snížení není notebook v režimu běhu na baterii nijak úsporný. Zatímco s integrovanou grafikou se dokáže dostat na 8 W při nečinnosti, s GeForce je spodní hranicí dvojnásobek - 15 W, při běžné práci je to ale to zpravidla daleko více, okolo 25-30  W.

Výdrž, závěr

Čtyři hodiny, ale tak tak

Nová platforma s procesory Core iX je poměrně úsporná, tedy pokud na notebooku nic neděláte a máte přepnuto na integrovanou grafiku - pak se dostanete i na nějakých 8-10 wattů spotřeby a notebook tak s 66Wh baterií dokáže vydržet až šest hodin. Při prohlížení filmů spotřebuje notebook okolo 14 wattů, a pak se můžete těšit na čtyři hodiny výdrže. A při běžné práci s internetem, kdy si prohlížíte celkem náročné stránky, se spotřebou dostáváte na 18 až 19 wattů a notebook vydrží přes tři hodiny. Není to mnoho, ale na druhou stranu máte k dispozici na požádání vysoký výkon.

Notebook je díky své velikosti poměrně chladný, při běžné práci se nezahřeje natolik, abyste jej nemohli používat v klíně. Jen u výdechu větráku je poněkud horko, pevné rifle ale přenosu tepla bez problému zabrání. Přitom jádra procesoru se běžně prohybují s teplotou okolo 60 stupňů - to znamená, že se Aceru podařilo zabránit přenosu tepla z procesoru na spodní stranu notebooku. S hlučností je to už horší, větrák i při nenáročné práci běží vytrvale a při maximálním nasazení, kdy se roztočí na plné obrátky, už je hlukově docela výrazný. Naštěstí neustále nemění frekvenci otáček, takže "šum svistu" nijak neruší ani v tiché místnosti.

 

 

Pracant

Nový TravelMate z řady TimelineX se mi skutečně zalíbil, má střízlivý design, matný displej, výbornou klávesnici, citlivý touchpad a podobně. Skvělý je výkon notebooku, trošku horší je to s výdrží a také výkon grafiky Nvidia mohl být vyšší - Acer by ale měl později nabídnout i výkonnější model. Trochu problém jsem měl s hranou na spodní straně pod klávesnicí, nelíbila se mi rozměrná a výrazná tlačítka pro zapnutí a přepínání WiFi, stejně jako bych ocenil na čtrnáctipalcovém displeji větší rozlišení displeje. Zkrátka nový TravelMate mohu doporučit - pokud vám vadí lesklé displeje řady Aspire, pak je ten kancelářský pracant řešením.

 

 

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 



Acer Aspire TravelMate 8472TG 14"

Cena

cca 22 994 Kč s DPH

Zapůjčil

Acer CZ, www.acer.cz

 

CS24

Specifikace

Procesor

Intel Core i5 450M 2,4 GHz, TurboBoost 2,66 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

640 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD+/-RW/RMA

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

14" LED

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel GMA HD, Nvidia GeForce GT 310M

Grafická paměť

1024 MB

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

2.1+EDR

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Microsoft Windows 7 Professional

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, ethernet RJ-45, audio, Acer EasyPort IV

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro, xD

Rozměry

345 × 249 × 27 mm

Hmotnost

2,4 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

22 626

3DMark03 (body)

10 716

3DMark05 (body)

5208

3DMark06 (body)

3800, CPU 2736

3DMark Vantage (body)

1154, CPU 7523, GPU 900

PCMark05 (body)

6575, CPU 7251, Mem 5864, GPU 4200, HDD 3752

PCMark Vantage (body)

5168; Mem 3446; TV & Mov 4053; Gaming 3787; Music 6069; Communication 4037; Productivity 3969; HDD 3752

HDTune (MB/s; ms)

64,9 MB/s, 17 s

SiSoft Sandra 2010

CPU 32 GOPS; Mem 9,68 GB/s

CrystalDisk Mark 3

70,54 / 80,25 MS/s

Devil May Cry 4

54,28 / 39,48 / 55,03 / 49,27 fps

Cinebench R11.5

CPU 198 pts; OpenGL 8,32 fps

x264 BenchMark HD v3.0

9,59 / 35,51 fps

Divx Converter

35:40 hod.

Windows 7 Experience Index

CPU: 6,5; Paměť: 5,5; Grafika Aero: 4,9; Herní grafika: 6,0; HDD: 5,9

Výdrž web* (čas)

5:48 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

3:12 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

4:19 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní