Hlavní navigace

Adata uvádí nové NVMe SSD s pamětí 3D NAND. Láká na z výroby osazený chladič

11. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ani se to nezdá, ale jsou to jen tři roky, co se v počítačích objevily sloty M.2 pro modulová SSD. Původně byla jen výsadou dražších desek, dnes už jsou silně mainstreamová. Ačkoliv původním smyslem těchto slotů bylo také použít rychlejší rozhraní PCI Express, zpočátku se u nich většinou stále používaly protokoly SATA a AHCI. Už i toto se ale zlomilo a letos se NVMe disků vynořuje velké množství. Další příspěvek k odsunutí SATA SSD do minulosti má nyní Adata – novou řadu M.2 modulů XPG Gammix, které jsou dle označení a designu určená do herních PC, ale parametrově by asi měly patřit spíše k levnějším NVMe SSD.

Moduly XPG Gammix S10 používají rozhraní PCI Express 3.0 ×4 a vrstvenou paměť 3D NAND, pravděpodobně vyráběnou Intelem a Micronem. Na rozdíl od dražšího disku XPG SX8000 ale nejde o paměti typu MLC, ale o levnější čipy TLC. Podle specifikací je použit řadič Silicon Motion podporující NVMe 1.2 s podporou LPDC ECC korekce a DRAM bufferem. Z udávaných výkonů se zdá, že by hardwarový základ tohoto SSD měl být podobný nebo stejný, jako u SSD modulu XPG SX7000.

Adata XPG Gammix S10 Adata XPG Gammix S10

Adata uvádí výkony v náhodném přístupu 130 000 IOPS pro čtení a 140 000 IOPS pro zápis. Sekvenční výkon má být až 1800 MB/s při čtení a 850 MB/s při zápisu. Ten používá trik s PseudoSLC cache, který je dnes u TLC SSD aplikován prakticky bez výjimky. Čísla zcela sedí s tím, co Adata uvádí pro disk XPG SX7000. Model Gammix se ale odlišuje tím, že je z výroby osazen pasivním chladičem, který údajně zlepšuje teploty modulu až o 10 stupňů Celsia. NVMe SSD mohou zejména při vyšších výkonech hřát docela dost, takže pasiv u nich může pomoci zachovat plný výkon při kontinuálním zatěžování. Chladič je nicméně poněkud poplatný vzhledu, místo aby byl výrazněji žebrován.

MMF24

XPG Gammix S10 se bude nabízet v kapacitách 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB. Ceny pro ně zatím neznáme, takže těžko říct, jak velký bude příplatek za pasiv a zda se vyplatí. Vzhledem ke konkurenci by asi neměl být příliš vysoký, XPG SX7000 je nicméně spolu s Intelem 600p asi nejlevnější NVMe modul na trhu. Určitým plus je zde pětiletá záruka, kterou ale má i holá verze SX7000.

Adata XPG Gammix D10 Adata XPG Gammix D10

Značku Gammix, hlásící se k „hráčské kultuře“, chce Adata zřejmě používat u více různých výrobků, jelikož zároveň s SSD modulem XPG Gammix S10 byly představeny také paměťové moduly DDR4 XPG Gammix D10. Budou nabízet rychlosti 2400 až 3000 MHz (skrze profily XMP 2.0) a opět i pasivní chladič, jenž je ovšem u nóbl pamětí dávno běžný.