Hlavní navigace

Age of War: návyková historie válek, aneb s kromaňoncem proti tanku

14. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hra je na pohled velice jednoduchá – produkujete jednoho jeskynního muže za druhým, počítač dělá to stejné a uprostřed mapy se setkáte na život a na smrt. Za každé zabití vám přibývá zlato, za které můžete budovat další bojové jednotky. Kromě kromaňonce s kyjem můžete na nepřítele vyslat i jezdce na dinosaurovi. Přibývají také zkušenosti, díky kterým se vaše pravěká společnost vyvine v další věk.

Celkem projdete ve hře čtyři období lidských dějin a jedno z budoucnosti. Z pravěké jeskyně skočíte do časů rytířů, přičemž se vaše jeskyně promění na domek, ve kterém můžete vytvářet lepší bojovníky. V každém období čeká jedna bonusová specialita: když je vám nejhůře, nebo je na bojišti moc nepřátel, jedním stiskem tlačítka se stane boží zázrak – z nebe začnou padat meteority, či šípy, které se vašim vojákům vyhnou. Ale pozor, tento bonus je velmi omezený. Ve vyšších levelech můžete přivolat i nálet, nebo útok z vesmíru.

Proč zabíjet protivníka? Proč ne.

Dobrou obrannou funkcí je věž. Na své základně máte místo pro samostříl a na něm můžete postavit další tři patra. Pokud máte dost peněz a všechny je osadíte výkonnými kanóny, hodně tím znepříjemníte pokusy o průnik k vaší budově. V okamžiku, kdy se váš protivník stihne vyvinout dříve, než vy, zaděláváte si na problém.

 

Na mušketýra můžete poslat třeba deset jeskynních mužů, ten si s nimi hlavu lámat nebude. Lučištníci, obrnění chlápkové i elegantní jezdci na koni či v tanku s přenosným kanónem se navzájem řežou, ale proč? O co se vlastně hraje? Cílem je pouze zničit nepřátelskou základnu, nic více v tom nehledejte. Přesto je to zábava.

CS24

Nakonec se přes vojáky dnešní doby s tanky a kulomety dostanete do budoucnosti. Ale i v ní leží největší zátěž na obyčejných mariňácích, oděných v neprůstřelných oblecích, jež vydrží pouhé dva tři zásahy z tanku. Vždy je na vás, jaké vojáky vyšlete na nepřítele, či zda budete hlavně bránit základnu a budovat obrannou věž. Nakonec se jedné straně podaří proniknout k nepřátelské základně na delší dobu a zničit ji. Konec hry, oddechnutí a pocit vítězství – zpátky do práce. Během hry si také osvěžíte znalosti historie, například, že pravěcí lidé měli ochočené dinosaury.

Hrejte zde.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.