Hlavní navigace

AirDroid: Ovládněte Android přes prohlížeč [zkušenosti]

7. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tentokrát se podíváme na velice zajímavou aplikaci AirDroid, která vám umožní rozsáhlou zprávu vašeho Androida. A jelikož se blíží doba nástupu Androidu verze 4.0, tak pro testování této aplikace použiju právě tento systém, konkrétně na vývojovou verzi CyanogenModu 9 pro Samsung Galaxy S. Pokud ještě Android 4.0 nemáte, nezoufejte! Tato aplikace jde nainstalovat na Android od verze 2.1.

Android přes prohlížeč…

Aplikace AirDroid je určena zejména těm, kteří tráví u počítače delší dobu. Tato aplikace jim zajistí jednoduchý přístup k telefonu, aniž by ho museli vzít do ruky. Pro správnou funkčnost je nutné aby, aplikace AirDroid byla v telefonu spuštěna a telefon byl přes WiFi připojen do stejné sítě LAN jako je i PC z něhož se chystáte telefon ovládat.

K přístupu k ovládání telefonu pak stačí internetový prohlížeč, do kterého zadáte IP adresu a port telefonu. Obě tyto hodnoty a heslo vám přímo zobrazí aplikace v telefonu, takže je nemusíte složitě zjišťovat. Heslo je předdefinované, ale můžete si nastavit i vlastní.

AirDroid

Prohlížeč vám načte jednoduchý přihlašovací formulář, do kterého zadáte jen heslo. Po tomto přihlášení se dostáváme do jakési virtuální plochy, která slouží jako úvodní obrazovka celého ovládacího rozhraní. Na této ploše najdete několik ikonek (Music, Apps, Photos, Files, Market, Messages, …) z nichž každá slouží k něčemu jinému.

AirDroid

Dole najdeme notifikační lištu, která nám na pravé straně poskytuje pár základních informací o telefonu (stav baterie, síla signálu WiFi a GSM). Na levé straně najdeme tlačítko s logem AirDroidu, které sdělí něco o této samotné aplikaci. Kromě toho dolní lišta funguje podobně jako ve Windows, takže na ni najdete všechna maximalizovaná i minimalizovaná okna co si na této virtuální ploše otevřete.

Abych vám přiblížil virtuální plochu kompletně, tak ještě napíšu že, na levé straně najdeme dock s několika dalšími funkcemi, v horní části je dock pro vyhledávání aplikací na webovém Android Marketu a konečně na pravé straně najdeme dock s připojeným telefonem a s obsazeností jeho pamětí.

AirDroid AirDroid AirDroid

AirDroid AirDroid AirDroid

Co to všechno umí?

AirDroid vám sice neumožní telefonovat, jen vám nabídne seznam hovorů, ale s SMS zprávami si poradí bez problémů. SMS můžete číst, odesílat a také spravovat přímo z prohlížeče. Airdroid také zvládá základní správu vašich kontaktů, teda měl by to umět, ale v mém případě to nefungovalo a AirDroid zobrazoval chybu (možná důsledek Androidu 4.0?).

Lze také provádět správu aplikací tedy jejich instalaci, odinstalaci a zálohu. AirDroid také nabízí možnost procházet soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě. Nesmí chybět ani jednoduchá správa vyzváněcích tónů a hudby, v budoucnu přibude i video. A samozřejmostí jsou základní informace o stavu telefonu. Tohle všechno umí AirDroid přes prohlížeč, ale většina z těchto funkcí je dostupná i přímo v aplikaci v telefonu.

AirDroid AirDroid AirDroid

AirDroid AirDroid AirDroid

Nějaká chyba se vždycky najde…

Žádná aplikace není bezchybná, takže i u AirDroidu jsem našel několik chyb. První z nich je nefunkční seznam kontaktů. Dalším problémem znemožněný přístup do externí paměťové karty (SGS má jednu vnitřní „SD kartu“ a druhou externí SD kartu), s tím možná souvisí rozhozené zobrazení obsazenosti paměti telefonu.

Ale mám takové tušení, že chyby jsou nejspíš způsobeny tím, že tuto aplikaci testuji na poněkud nestandardní verzi Androidu, moc z vás asi nepoužívá vývojovou verzi CyanogenModu 9 pro Samsung Galaxy S. Tuto moji domněnku potvrzuje i popis aplikace na Android Marketu, kde se píše, že Android 4.0 zatím není moc dobře podporovaný.

MMF24

Závěr

AirDroid je bezesporu zajímavá aplikace, která si i přes své chyby najde spoustu uživatelů. Jednou z velkých výhod této aplikace je její multiplatformost, je totiž jedno jestli si prohlížeč otevřete v Linuxu ve Windows nebo na Macu. A je tu ještě jedna zásadní výhoda a to cena této aplikace, AirDroid je totiž dostupný zcela zdarma. Takže rozhodně tuto aplikaci vyzkoušejte a sami zjistíte, jestli je pro vás přínosem.

AirDroid na Android Marketu