Hlavní navigace

Akcionáři schválili rozdělení O2. Vznikne nová společnost Cetin

29. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na valné hromadě O2 Czech Republic se včera sešlo akcionáři, kteří vlastní 93,86 % společnosti. Z toho jen samotná PPF Petra Kellnera drží bezmála 85 %. Akcionáři se nakonec po několik hodinách dohodli na rozdělení společnosti.

Pod původním názvem O2 Czech Republic a.s. bude firma prodávat služby koncovým zákazníkům, bude vlastnit licence na rádiové kmitočty a spadne pod ní také sousední pobočka O2 Slovakia. Nově vzniklá Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (Cetin) bude vlastnit pevné i mobilní sítě, tedy linky, vysílače, ústředny a datová centra.

 

K rozdělení by mělo dojít v červnu. Každý akcionář O2 získá zároveň i akcie Cetinu. Ty však nebudou veřejně obchodovatelné. O2 včera také oznámila, že loni hospodařila s čistým ziskem ve výši čtyř miliard korun. Na valné hromadě se dále schválilo vyplácení dividend. Na každou akcii v nominální hodnotě 87 Kč tak bude vyplacena dividenda ve výši 13 Kč před zdaněním, a na akcii v nominální hodnotě 870 Kč bude vyplacena dividenda ve výši 130 Kč před zdaněním.

Zdroj: O2