Hlavní navigace

Amazon bude platit autorům za přečtené stránky

22. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Amazon je největší prodejce digitálních knih na světě, jeho služby ale ocení především anglosaské národy. Většina obsahu je totiž v angličtině a jazyky jako ten náš jsou zastoupeny jen minimálně. Jeho čtečky Kindle jsou ovšem díky své přijatelné ceně velmi oblíbené i v tuzemsku.

Amazon příští středu začne testovat nový způsob vyplácení provizí autorům, jejichž knihy si čtenáři čtou s předplatným Kindle Unlimited nebo Kindle Owners Lending Library. Podle původního modelu Amazon autorům paušálně zaplatit za každou knihu, se kterou uživatel strávil nějaký čas.

Nová cenová politika se ale více přibližuje internetovým strategiím, kdy autor dostane zaplaceno jen za obsah, který jste skutečně viděli. New York Times například pracují s časem, který jste s článkem strávili.

Oficiální zprávy hovoří o vyplácení odměn podle počtu přečtených stran. Jednoduchá metoda, řeklo by se. Navíc Amazon pracuje se standardizovanou velikostí písmen a řádkováním, takže známý trik se zvětšováním písma je k ničemu.

 

Na druhou stranu ale můžete do své knihy vložit nepřeberné množství ilustrací, které počet stránek mohou výrazně ovlivnit. Sice se nepočítá s převáděním Starce a moře do komiksu, někdy se ale možná setkáte s pocitem, že obrázků je až příliš.

CS24

Podle této nové metriky začne Amazon vyplácet provize od 1. července, běžného prodeje se ale pochopitelně nedotkne.

Zdroj: Amazon