Hlavní navigace

Amazon ukázal novou generaci doručovacích dronů. Doletí až 24 km, balík položí na značku

30. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeff Bezos před dvěma lety ukázal vizi revoluční služby Prime Air. Balíčky z Amazonu by se automatizovaně posílaly ze skladu přímo na vaši zahradu pomocí bezpilotních letounů. Něco podobného zatím naráží na legislativní limity, ale firmám to nebrání dále vylepšovat alespoň technické dovednosti. Amazon proto představil novou generaci doručovacího dronu.

Amazon Prime Air, verze 2015Amazon Prime Air, verze 2015
Amazon Prime Air, verze 2015

Má jiný tvar a také vlastnosti. Zůstaly mu čtyři vertikální rotory, ale nově obsahuje i jednu horizontální vrtuli, se kterou by měl dopředu létat rychleji. I díky tomu se dolet zvýšil o polovinu z dříve uváděných 16 na 24 km. Dron unese až 2,3kg balíček. Doručit by jej měl 30 minut po objednání.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Dron na sobě obsahuje snímače, díky kterým se vyhne překážkám, ale také kameru, se kterou uvidí, kam přistát. V reklamním videu Amazon demonstruje, že si na zahradu položíte zvláštní značku, na níž dron balíček položí. Samotný letoun váží 25 kg a létá ve výšce okolo 100 metrů.

Přiblížil se nový způsob doručování realitě? Spíš ne. Politici budou stále váhat, jestli nechat potenciálně nebezpečné drony létat nad našimi hlavami. Pětadvacetikilový stroj spadlý ze 100 metrů nadělá pořádnou škodu. Výhra to zatím není ani pro samotný Amazon.

Musel by zhustit síť skladů. Dolet 24 km znamená, že doručovací místo musí být nanejvýš 12 km daleko (aby se dostal tam a zpět). Balíčky bude třeba více pojistit, protože riziko nehody (i záměrného sestřelení) je vyšší než u kurýrní dopravy. Ale to video s Jeremym Clarksonem je pěkné, to jo.

MMF24

 

Zdroj: Amazon via Cnet