Hlavní navigace

AMD a Cyberlink pracují na DirectCompute

12. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cyberlink, známá to společnost zabývající se multimediálním softwarem, po Nvidia CUDA a ATI Stream chystá do svých produktů nasadit další GPGPU rozhraní DirectCompute (někdy uváděno jako Compute Shaders). Už nyní můžete v jejich aplikacích pomocí GPU převádět a editovat video, rozpoznávat obličeje na fotkách apod.

Aktualizace: v tiskové zprávě není vysloveně psáno, že aplikace Cyberlinku potřebují DirectCompute 5.0 (DirectX 11 vyžaduje shader model 5.0) a Nvidia se vyjádřila, že bude stačit verze 4.0 (dostupná tedy na čipech G80 a novějších). I v případě, že by DC 5.0 byl skutečně použit, pro ATI to v současné chvíli nemusí znamenat výhodu. Jen si vzpomeňte na ohlášení ATI Stream v Cyberlink PowerDirectoru 7, které se odkládálo 3/4 roku. 

Radeon HD 5870 a 5850 jsou zatím jediné karty na trhu, které DirectX11 DirectCompute plně podporují.

MMF24

Otázkou je, jak se DirectCompute podepíše na výkonu/efektivnosti výpočtů. Je možné, že budou výpočetní jednotky karet využívány s novým API lépe než je tomu u CUDA nebo Stream? Nebo si Cyberlink pouze připravuje cestu pro sjednocení podpory všech výrobců? Zatím však ATI Stream i Nvidia CUDA podporovány budou.

Zdroj: Hexus, forum Legit Reviews

Autor článku