Hlavní navigace

AMD chystá přeznačení Zenu 4, letos se z něj stane řada Ryzen 200. A Intel znovu refreshne Raptor Lake

Sdílet

notebook, raptor, dinosaurus, ilustrace, kancelář
Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Intel bude mít Core Series 200, AMD zase Ryzen 200 coby levnější doprovod pro nové „Ryzeny AI“.

AMD o prázdninách vypustilo na trh Ryzen AI 300, novou generaci procesorů pro notebooky s architekturou Zen 5 (a Zen 5c). Původně to podle úniků měla být řada 100, což pak AMD změnilo. Zdá se, že jedním z důvodů bylo udělat ve značení místo pro levnější procesory, které firma v segmentu notebooků vytváří na starších čipech, které ale dostanou nové jméno. Zdá se, že přesně to se teď stane jak u AMD, tak u Intelu.

Ryzen (ne-AI) 200

Od čínského leakera vystupujícího na sociálních sítích pod přezdívkou Golden Pig Upgrade přišla nyní zpráva, že AMD by mělo koncem roku vydat procesory „Ryzen 200“, které budou levnější doplněk k vyšší kategorii procesorů Ryzen AI 300. V podstatě to bude převod starších procesorů na nový způsob značení, který se Zenem 5 přišel, ovšem tyto starší procesory neponesou označení Ryzen AI (to asi budou mít jenom čipy splňující požadavky Copilot+ PC), ale jen Ryzen.

Ryzen 200 by měl podle tohoto zdroje být refreshem procesorů Hawk Point, což jsou 4nm čipy „APU“ s jádry Zen 4 a grafikou generace RDNA 3. Měly by tak obsahovat NPU, ale jen starší generace XDNA 1 s výkonem 16 TOPS. Hawk Point, který se nyní prodává v noteboocích jako řada Ryzen 8040 a 8045, je ovšem také refreshem předchozí generace „Phoenix“ (Ryzen 7040), která byla oznámena v lednu 2023, ale reálně se pak začala prodávat až na jaře. Tudíž toto přejmenování na Ryzen 200 bude už druhé přeznačení nebo refresh.

Někdy se uvádí, že tato přeznačení a refreshování procesorů (ale i grafik) bývají vedena přáním samotných výrobců notebooků, kteří chtějí mít pro lepší dojem ve specifikacích nových modelů notebooků také (nominálně) novou generaci hardwaru. Zájem na tom ale mají asi i výrobci procesorů, pro které také může jít o aspoň drobnou pomůcku pro podpoření prodejů.

Čip, který bude v Ryzenech 200, byl vydaný v roce 2023 jako Ryzen 7040

Autor: AMD

Core 200: Intel také plánuje refresh a přeznačení

Podobné přeznačení má údajně v plánu také Intel. AMD ale asi nereaguje na jeho krok, protože tato recyklace čipů předchozí generace je součástí jeho strategie už delší dobu (viz procesory „Lucienne“ v generaci Ryzen 5000 a „Barcelo“ v generaci 6000). U Intelu se refreshová a přeznačená řada má jmenovat Core 200 či Core Series 200 (Core bez Ultra) coby doplněk procesorů Arrow Lake a Lunar Lake, které se budou jmenovat Core Ultra 200.

Tato přeznačená řada Core 200 má být založena stále na čipech Raptor Lake, respektive možná i Alder Lake. V noteboocích by to byly procesory, které původně vyšly už jako Core 12. generace, takže by už také měly za sebou nějaká refreshování. Refreshem bylo už Core 13. generace a poté došlo ještě letos k přeznačení/refreshnutí na Core Series 100 (v případě procesorů třídy U) a Core 14. generace (u třídy HX). Zatím není jasné, kterých tříd spotřeby (U, H, HX) se bude refreshovaná generace Core 200 týkat, také ale asi vyjde ke konci roku 2024 nebo v lednu 2025.

Specifikace procesorů Intel Core (Series 1), 15W řada U pro notebooky

Specifikace procesorů Intel Core (Series 1), 15W řada U pro notebooky vydaná v lednu 2024 vzniklá přeznačením čipů Alder Lake / Raptor Lake

Autor: Intel, via: AnandTech

Tyto přeznačené řady se budou asi týkat notebooků. Zatím nejsou známky, že by se Ryzen 200 u AMD měl objevit i v desktopu, firma asi desktopové procesory APU pro socket AM5 bude dál prodávat pod starým označením Ryzen „8000G“.

Core 200 i v desktopu, symbolické odstřižení se od problémů Raptor Lake?

U Intelu máme informace o tom, že jsou v přípravě refreshnuté „65W“ procesory pro desktopovou platformu LGA 1700 založené na křemíku Raptor Lake, ale pod novým jménem Bartlett Lake. Je možné, že Intel u nich přejde na nové značení a pojmenuje je také Core 200.

MMF24

Měl by k tomu motivaci, protože nynější značka desktopových procesorů Core 13. a 14. generace je poskvrněná problémy s defektním řízením napětí, které vede k degradaci a postupnému selhávání těchto procesorů, jejichž reklamace v masovém měřítku Intel stále řeší a ještě asi dlouho řešit bude. Začít prodávat nové modely spolu s opraveným mikrokódem pod novým jménem je z pohledu marketingu samozřejmě lepší.

Intel našel defekt procesorů Raptor Lake, chystá opravu. Jsou k tomu ale dvě špatné zprávy Přečtěte si také:

Intel našel defekt procesorů Raptor Lake, chystá opravu. Jsou k tomu ale dvě špatné zprávy

Proč procesory Intel postupně umírají? Uniklé interní dokumenty odhalují víc detailů Přečtěte si také:

Proč procesory Intel postupně umírají? Uniklé interní dokumenty odhalují víc detailů

Intel kvůli selhávání procesorů Raptor Lake prodlouží záruku o dva roky. Bez krabičky ale máte smůlu Přečtěte si také:

Intel kvůli selhávání procesorů Raptor Lake prodlouží záruku o dva roky. Bez krabičky ale máte smůlu

Vadné procesory Intel: Jak je to s prodlouženou zárukou? Kdo koupil celý počítač, může narazit Přečtěte si také:

Vadné procesory Intel: Jak je to s prodlouženou zárukou? Kdo koupil celý počítač, může narazit

Instalujte ASAP: Opravy, které mají zastavit umírání procesorů Intel, už jsou k mání pro první desky Přečtěte si také:

Instalujte ASAP: Opravy, které mají zastavit umírání procesorů Intel, už jsou k mání pro první desky

Zdroje: VideoCardz, Weibo