Hlavní navigace

AMD: demo 48 jader, dvanáctijádra už v Q1 2010

27. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server INPAI se dostal k velmi zajímavé demonstraci 48jádrového systému a souvisejícím prezentacím od AMD. Oněch 48 fyzických jader je získáno díky pouhým čtyřem procesorům AMD Opteron s kódovým označením Magny-Cours. To má zároveň napovídat, že se jedná o poslední významnější počin před změnou architektury zcela od základů (ta nová nese kódové jméno Bulldozer).

Pat Conway z AMD na konferenci IEEE Hot Chips 21 předvedl vše podstatné kolem Magny-Cours: změna patice ze socketu F (1207 pinů) na Socket G34 (1974 pinů), nárůst ze šesti (Istanbul) na 12 jader díky multi-chip modulu (MCM), čtyřkanálový řadič pamětí DDR3 a HyperTransport 3 (6,4 GT/s) se změněnou topologií.

12 jader v jediném balení by bylo při stávajícím výrobním procesu (45 nm SOI) nemyslitelných (Istanbul má 346 mm2 a 904 milionů tranzistorů), proto musel výrobce sáhnout po MCM. Nové Opterony budou schopny zapojení 2P nebo 4P, druhé jmenované pak umožní celkem 48 výpočetních jader (jak to ilustruje fotografie níže).

V paralelních aplikacích je samozřejmě Magny-Cours dvakrát výkonnější než Istanbul, podobný výkonností skok slibuje „budoucí křemík“ (tedy arch. Bulldozer) v roce 2011 právě oproti Magny-Cours.

Možná vás bude také zajímat, že AMD na serveru Xbit-labs dementovala mnoha médii prolétnuvší zprávy o tom, že by Bulldozer měl mít technologii SMT (simultaneos multi-threading) podobnou té, použité u procesorů Intel Core i7 (arch. Nehalem). Existují ale jiné možnosti implementace podpory více vláken na jádro.

MMF24

Zdroj: INPAI via techPowerUp!

Autor článku