Hlavní navigace

AMD Kaveri splní sen o fúzi. K hUMA přibudou heterogenní fronty (hQ)

22. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Krátce poté, co AMD odkoupilo ATI, používala firma slogan „Future is Fusion“. V posledních letech od něj zase upustila, přitom slibovaná budoucnost „fusion“ nás teprve čeká. Je tomu už nějaký pátek, co AMD básnilo o heterogenních procesorech a dynamickém předávání výpočtů mezi CPU a GPU za běhu. Přesto jsou dnešní APU stále víceméně procesor a grafické jádro, které se jen někdo rozhodl sestěhovat do společného čipu. APU s kódovým označením Kaveri, které by mělo být dostupné někdy příští rok, učiní v tomto ohledu velký krok kupředu. Technologií hUMA se AMD pochlubilo už letos na jaře, nyní máme další díl do skládačky: heterogenní fronty alias hQ.

První obrázek reprezentuje současnou situaci. Veškeré výpočty pro grafické jádro jdou skrz službu operačního systému a ovladač, což do běhu programu vnáší latenci. Aplikace běžící na GPU nemůže sama sobě zadat novou práci, nebo zadat práci procesoru – ten je vždy nadřízený a všechna režie jde skrz něj.

A takto vypadá budoucnost. CPU a GPU jsou rovnocenné výpočetní jednotky, aplikace mohou zadávat výpočty oběma a přecházet mezi nimi bez přidané latence. Kromě klasické fronty příkazů pro procesor má totiž každý program k dispozici i frontu příkazů pro grafické jádro. Paměť pro frontu příkazů alokuje procesor a její délka je pevně nastavená (z výkonnostních důvodů). Aplikace mohou do fronty přidávat pakety s fixní délkou 64 bajtů, přičemž některé bajty specifikace nechává rezervované, takže v budoucnu by mohly být použity třeba pro prioritizaci – podobně jako QoS u paketů v protokolu TCP/IP.

Heterogenní fronty staví na tom, že procesor a grafické jádro v APU mají přístup ke sdílené paměti s jedním adresním prostorem. Teoreticky není důvod, proč by to nemohlo fungovat i se samostatnou kartou připojenou přes PCI Express. Latence ale v takovém případě budou neporovnatelně vyšší, takže prakticky asi nebude důvod hQ takto používat.

 

CS24

Bude zajisté trvat léta, než se aplikace využívající heterogenní architektury rozšíří. Proti AMD hraje i skutečnost, že řešení vyžaduje podporu ze stranu operačního systému a zpočátku bude fungování omezeno na Windows. AMD se určitě bude snažit standardizovat hUMA a hQ v rámci HSA Foundation, v níž se angažuje řada významných hráčů – mezi zakládajícími členy jsou ARM Holdings, Imagination Technologies (koupila MIPS), Qualcomm a Mediatek – neméně významní Intel a Nvidia ale nadaci vytrvale bojkotují.

Zdroj: SemiAccurate, The Tech Report