Hlavní navigace

AMD má problém s Gaming Evolved App. Hackeři získali citlivá data uživatelů

4. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Minulý týden bylo (a vlastně stále je) velmi rušno okolo grafických karet GeForce GTX 970, na které praskly špatně uvedené specifikace a problematická práce s částí uváděné 4GB paměti. Nejen zelený tábor má ale problémy. Grafické karty Radeon totiž zase postihla uživatelská pohroma jiné povahy. Naštěstí to v tomto případě nebude nějaký trvalý problém s grafikami samotnými, ale jen s utilitou Gaming Evolved App, kterou AMD nabízí jakožto obdobu softwaru GeForce Experience od Nvidie.

Gaming Evolved App představilo AMD před necelým rokem a půl, nejde ale přímo o interní projekt, místo toho společnost jeho tvorbu a běh víceméně svěřila službě Raptr. Tento provozovatel nyní vydal prohlášení, dle něž se servery firmy staly terčem hackerského útoku. Šéf Dennis Fong s politováním oznámil uživatelům, že útočníci se zřejmě dostali k některým citlivým údajům Raptru. Kompromitována mohou být uživatelská jména k části účtů, emailové adresy a také skutečná jména uživatelů. Hackeři se dokonce asi dostali i k hashům hesel, takže by teoreticky mohli získat přístup k účtům, které nemají hesla příliš silná.

Raptr proto upozorňuje, že uživatelé by si měli nyní svá hesla změnit, a pro jistotu tak učinit i na dalších službách, kde používají stejné přihlašovací údaje (což není dobrý nápad, ale děje se to běžně). Příliš závažné riziko údajně postiženým uživatelům nehrozí. I pokud by se útočník jejich účtu zmocnil, jsou jeho možnosti omezené. Nemůže například utratit nastřádané body za odměny v Rewards Store. Tato funkce by totiž měla být chráněna dvoufaktorovou autentifikací.

AMD Rewards
Rewards Store v aplikaci Gaming Evolved od Raptru

Pokud tedy Gaming Evolved App či obecně Raptr používáte, doporučujeme se zařídit podle rady provozovatelů a hesla změnit. Doufejme, že k ničemu horšímu při narušení bezpečnosti nedošlo a do budoucna se bude dařit citlivé údaje strážit líp. Bohužel úplnou jistotu asi dnes člověk s online službami mít nemůže, a to ani se systémy hodně velkých firem (Apple, Sony…). Pro AMD je toto selhání bezpečnosti špatné „píar“, alespoň by ale nemělo vést k přímým finančním škodám, jakým se teď asi nevyhne Nvidia kvůli reklamacím GeForce GTX 970.

ICTS24

 

Zdroj: VideoCardz