Hlavní navigace

AMD nabízí duševní vlastnictví

29. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Klasický způsob fungování pronajímatele duševního vlastnictví je přibližně následovný: firma vyvine návrh nějakého obvodu (řadiče, DSP procesoru…), prodá licenci zákazníkovi a ten namísto navrhování obvodu vlastního použije obvod do svého čipu. Takové firmy se často chlubí tím, že jelikož se většinou specializují na jeden druh obvodu, jsou jejich návrhy kvalitnější, než ty, které by si zákazník vytvářel sám. AMD a Virage Logic ale vymyslely přístup úplně jiný.

Zpočátku se spolupráce bude týkat obvodů, které AMD/ATI původně vyvinulo pro svá grafická jádra: řadiče PCI Express 2.0, logiky pro digitální obrazové výstupy a rozhraní MIPI (Mobile Industry Processor Interface – že by produkt nedávno prodané handheldové divize ATI?). Nejedná se zde o specifikace rozhraní (ty spravuje někdo jiný), ale o konkrétní implementace – možná si vzpomenete na spor výrobců čipsetů s Intelem, který prý ostatním nechtěl poskytnout specifikace implementace řadiče USB 3.0.

CS24

Virage si tyto návrhy koupí od AMD a dle potřeby upraví tak, aby je mohla dále rozprodávat. Sama tak ušetří za vývoj a něco z toho samozřejmě kápne i AMD, takže dohoda je to oboustranně výhodná. Server The Inquirer věští, že tato spolupráce by nemusela být poslední svého druhu a že k podobnému kroku se možná uchýlí i další společnosti zaměřující se na vývoj intelektuálního vlastnictví a prodej licencí.

Zdroj: The Inquirer

Autor článku