Hlavní navigace

AMD oživí řadu „business class“ procesorů, budou založené na APU Trinity

23. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Z APU Trinity se pomalu ale jistě stává páteř produktového portfolia společnosti AMD. Pomineme-li notebooky a desktopy, snaží se je firma uplatnit jako procesory pro použití  v „embedded“ zařízeních. Vyslala je dokonce i do říše pracovních stanic (s grafikou povýšenou na profesionální GPU FirePro). Domníval jsem se, že nyní už lze působnost Trinity dále rozšířit snad jen na servery. Ovšem AMD se podařilo najít ještě jinou niku, kterou by Trinity mohlo obsadit. A sice procesory řady „Business Class“. Ty se vyznačují tím, že u nich AMD garantuje dlouhodobou dostupnost na trhu. Takové výrobky jsou pak totiž atraktivnější pro velké organizace a firmy.

S „business“ procesory začalo AMD v roce 2008. Šlo tehdy v podstatě o normální Phenomy, ovšem AMD slibovalo, že zůstanou v sortimentu minimálně po dobu dvou let. Loni uvedené Bulldozery se do této nabídky ovšem nedostaly. Že místo nich AMD nasazuje APU, nejspíš naznačuje, které z obou produktových řad dává firma do budoucna větší naděje. Osobně bych byl rád, kdyby to také znamenalo, že tu s námi socket FM2 zůstane déle než jen jediný rok, jak tomu je se socketem FM1.

Procesory AMD

Existenci „béčkových“ APU Trinity vyčenichal server CPU World. Zatím tak víme o čtyřech různých procesorech, které se v budoucnu objeví v počítačích značky Lenovo (a bezpochyby i pár dalších). Dle všeho sdílejí parametry s některými z běžných desktopových modelů a budou pochopitelně používat socket FM2.

Model Kód Jádra Takt CPU L2 Cache TDP
A10-5800B AD580BWOA44HJ 4 3,8 GHz 4 MB 100 W
A8-5500B AD550BOKA44HJ 4 3,2 GHz 4 MB 65 W
A6-5400B AD540BOKA23HJ 2 3,6 GHz 1 MB 65 W
A4-5300B AD530BOKA23HJ 2 3,4 GHz 1 MB 65 W

Již z názvu je vám asi zřejmé, z jakého APU který model vychází. Čísla jsou totiž až na písmeno B zcela identická. Lze čekat, že budou shodné i neuvedené parametry, například frekvence v režimu turbo a parametry grafických jader. Je ale možné, že AMD uzamkne násobič, který je A6-5400K a A10-5800K odemčený, což zřejmě ve firemním prostředí moc nedává smysl.

 

KL24

Je jasné, že procesory již za dejme tomu dva roky dávno nebudou nijak atraktivní. Takto dlouhá dostupnost má však pro určité zákazníky svou hodnotu. Zajišťuje například, že za několik let nebude problém se záručními opravami ani s nákupem nového hardware. Výrobce má zajištěnu dostupnost součástek a zákazník zase dostupnost počítačů, které jeho firma používá. Může tak v budoucnu dokoupit stejné modely jako ty, které již používá. To má tu výhodu, že se ušetří problémy se změnou hardwaru a softwaru, a zároveň nebudou potíže s tím, že firma užívá příliš mnoho různých typů PC. Vedle haldšího fungování také vyjde levněji technická podpora, údržba i školení zaměstnanců.

Zdroj: CPU World