Hlavní navigace

AMD oživuje přízvisko FX, ponese jej Bulldozer

2. 1. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Jak již zmínili někteří redaktoři v článku „VIP o roce 2010: štvala nás víc Nvidia, nebo AMD?“, rok 2011 bude pravděpodobně hodně o procesorech. Není se ani čemu divit: za pár dní se konečně dočkáme druhé generace procesorů Core i3/i5/i7 (kódově označené jako Sandy Bridge), v následujících měsících pak odpoví AMD třeba se svým mnohojádrovým Bulldozerem. Samozřejmě je toho mnohem více, v článku o Bulldozeru se dočtete i o Bobcatu, později příjde také mobilní Llano (alias Fusion s APU). Určitě je na co se těšit.

Zpátky ale k přízvisku „FX“ – naposledy jsme se s ním mohli v desktopu setkat u jádra Windsor, které bylo vyráběno 90nm výrobním postupem (rok vydání 2006). Dlouhá odmlka byla způsobena dvěma souvisejícími faktory: Intel se svou revoluční mikroarchitekturou Core potrápil svého soka více než pořádně a hrdé AMD si nechtělo kazit značku FX tím, že by jí vybavila produkty neschopné konkurence. O návratu takřka bájného označení se prý uvažovalo i při uvedení Phenomu II, nakonec se však odhodlání posouvá až k Bulldozeru.

WT100

AMD své nové architektuře očividně velice věří; jak jinak si vysvětlit smělé rozhodnutí vytáhnout „kostlivce“ ze skříně? Kaliforňané čekali dlouho a sázky jsou vysoké – zkažení si značky, která má zvuk (vzpomeňte na likvidaci ATI) by rozhodně nebylo dobrým tahem. Ještě důležitá poznámka na závěr, která doposud nezazněla: modely FX budou samozřejmě ryze high-endové a jejich jediným soupeřem bude Intel Core i7, na křesťanskou cenu můžete rovnou zapomenout.

Zdroj: techPowerUp!