Hlavní navigace

AMD popřelo zprávy o zlevnění procesorů Ryzen. Jde o lokální akce některých obchodů

9. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná jste zaregistrovali v médiích zprávu, podle níž AMD začalo zlevňovat procesory Ryzen – poměrně překvapivě, neboť na trhu ještě moc dlouho nejsou a slevy přicházející takto brzy bývají spíše důvodem k pozastavení. Podle různých podání mělo důvodem slev být podpoření prodej, nebo příprava na vydání highendových Ryzenů Threadripper. Radost z takových zvěstí bohužel musíme utnout, jelikož AMD se je jalo poměrně aktivně popírat a hlásí, že ceny zůstávají tam, kde byly a slevy plánovány nejsou. Tyto zprávy povstaly podle všeho z cen některých amerických obchodů, které skutečně klesly. Například Ryzen 7 1700 se někde prodává za 319 dolarů místo oficiálních 329 $, Ryzen 1800X lze sehnat za 469 $ (oficiální cena 499 $) a Ryzen 7 1700X se ve velkých amerických eshopech dá místo za 399 $ sehnat už za 349 $.

Ceník zůstává beze změn

Nicméně tento pohyb byl nesprávně interpretován. V oficiálním ceníku na webu AMD totiž zůstává všechno při starém. To vnukávalo vysvětlení, že ony zlevněné ceny v obchodech jako je Amazon, Newegg a Microcenter nevznikly na straně AMD jako výrobce, ale jsou jen iniciativou těchto obchodů, které slevu realizují snížením vlastní marže. To je například u Microcenteru časté, jelikož na zlevněná CPU láká zákazníky do svých kamenných obchodů a kalkuluje s tím, že při návštěvě nakoupí další zboží, které ztrátu vykryje. Funguje to tedy stejně jako akční cena nějakého zboží v supermarketu.

Toto nyní již přímo potvrdilo oficiálně i samotné AMD. Některým webům, které psaly o tom, že přímo „AMD seškrtalo“ nebo „snížilo ceny“, přímo zaslalo vyjádření, v kterém se píše, že žádné slevy nedává. Jakékoli nižší ceny jsou dle oficiálního vyjádření čistě v režii jednotlivých obchodníků, kteří v tomto mohou jednat dle svého uvážení. Ze třeba i výraznějších slev v jednom obchodě proto nelze tvrdit, že produkt zlevnil sám výrobce.

"We have noted some speculative articles appearing commenting on AMD's pricing following Computex and would like to reiterate that Ryzen 7 and Ryzen 5 pricing remains unchanged"

Ostatně pokud si vzpomenete na dobu uvedení Ryzenu, objevily se na bulvárnějších webech úplně stejně zprávy o větším zlevňování procesorů Intel. Asi není třeba dodávat, že se nepotvrdily – po pár měsících je evidentní, že šlo opět jen o individuální promoakce nebo menší změny v režii samotných prodejců. Také Intel tehdy podobné noviny popřel a v jeho oficiálním ceníku pokud vím stále žádné úpravy neproběhly.

Procesory Ryzen Thredripper a Ryzen Mobile vyfocené na Computexu 2017 (Foto: heise.de) Procesory Ryzen Thredripper a Ryzen Mobile vyfocené na Computexu 2017 (Foto: heise.de)

Zlevnění kvůli Threadripperu nedává smysl a na slevy je příliš brzo

Mimochodem – také domněnka, že Ryzeny jsou zlevňovány kvůli Threadripperu, kterou původní zprávy hlásaly, je také značně přitažená za vlasy. Tato CPU budou k Ryzenům platformy AM4 komplementární a půjdou do jiného cenového pásma, Ryzeny 7 jim tedy ustupovat nemusí. Kromě toho by si snížením ceny procesoru, který má momentálně dostatečně konkurenceschopnou cenu, AMD samo podřezávalo větev. A to nejen po stránce přímého finančního dopadu, ale i psychologicky.

CS24

Zlevnění po pouhých třech měsících by totiž mohlo a také už i je vykládáno jako známka slabosti a toho, že se Ryzeny špatně prodávají. Podobné slevy nastupují standardně až tehdy, když si výrobek odkroutí svůj dejme tomu roční život na pultech a přichází jeho náhrada (tedy příští generace Ryzenů, nikoliv Threadripper – ten ani ještě není blízko uvedení, takže opět nemá smysl kvůli němu zlevňovat). Hlavně kvůli tomuto negativnímu dojmu a mediálnímu obrazu si také asi AMD dalo práci, aby zprávu v různých médiích dementovalo, zatímco obvykle se k všelijakým drbům firmy aktivně nevyjadřují.

Individuální slevy najdete i u nás, ale spíš nižší

To, že jsou slevy hlášené ze světa čistě individuálními sóloakcemi, je pro výrobce sice dobře, jelikož by mu neměly utrpět marže, avšak pro nás bohužel znamená, že se na podobně velké propady cen zde těšit nemůžeme. „Akční ceny“ tohoto typu se v tuzemsku na procesory povětšinou neobjevují. Určitý pád reálných cen proti těm doporučeným nicméně přesto nastal, i ve velkých eshopech se dají Ryzeny 5/7 koupit o pár stovek levněji proti doporučeným částkám stanoveným při vydání (viz zde pro Ryzen 7 a pro Ryzen 5 zde), které ze začátku byly dodržovány. Menší obchody pak sleví často ještě více. I zde by asi mělo jít o výsledek cenotvorby na straně prodejce, který se v některý případech spokojí s nižší marží aby přetáhl prodeje od konkurence nebo nalákal zákazníky k nákupům dalšího zboží. Víc než podobné bonusy asi zatím čekat nemůžeme, dokud skutečně nedojde k nějaké systémové slevě.