Hlavní navigace

AMD prý uvede highendové Radeony s čipem Vega 10 na trh až v květnu

13. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Objevily se také první známky „pětistovkové“ řady Radeon.

Jako na zavolanou, dalo by se říct – jen co se předevčírem objevila zpráva o tom, že by (pokud nejde o omyl či „fake“) se nová GeForce GTX 1080 Ti od Nvidie mohla objevit v březnu, máme obratem i zprávu o tom, kdy prý vyjde i konkurenční novinka. A sice Radeon s čipem architektury Vega od AMD. S touto zprávou přišel web WCCFtech, jenž ji údajně získal od nějakého vlastního informátora. Dle tohoto zdroje údajně AMD plánuje vydání na květen, nicméně přesný den ještě znám není. Pokud by bylo datum v pozdějších dnech tohoto měsíce, údajně by se také mohlo svézt až na Computex 2017, který se koná od 30. května. AMD již oficiálně sdělilo, že tyto grafiky (nebo grafika) mají jít na trh v první polovině roku, s čímž je takto líčená verze událostí konzistentní. WCCFtech neuvádí další podrobnosti, jen že by mělo jít o grafickou kartu s pamětí HBM2, což je ovšem pro čip Vega 10 automaticky dáno, tyto paměti jsou na jeho pouzdře přímo integrovány. Jak tento server připomíná, vydání v květnu by mělo i určitou ne úplně vítanou symboliku, zvlášť koncem měsíce. Znamenalo by to totiž, že Vega přijde až o celý rok později než čip GP104 (GeForce GTX 1080), který má v highendovém segmentu Nvidia, kdežto AMD zde od loňského května aktuální GPU vyráběné technologií FinFETů chybí. [ca

Radeony RX 500?

V této souvislosti je možná dobré zmínit ještě jednu drobnost, která se vynořila na internetu v době CES. V noteboocích, respektive k nim se vázajících propagačních materiálech, se minulý týden objevily první zmínky o Radeonech řady RX 500. Máme už dokonce dva výskyty. V Lenovu Y520 by měla být karta nazvaná „Radeon RX 560M“, o níž se ale dozvídáme jen to, že má kapacitu paměti až 4 GB. V notebooku Samsung Odyssey pak zase údajně najdete „Radeon RX 570“, tentokrát volitelně s 4 nebo 8 GB paměti GDDR5.

MMF24

Každopádně dvě uvedené karty patrně nejsou nové. Již prý i zástupci AMD potvrdili, že jde jen o přeznačené typy loňských Polarisů, tedy asi Radeon RX 470 a Radeon RX 460 pro notebooky. Údajně by mělo jít o specifické OEM modely, možná dodané na zakázku pro Samsung a Lenovo (obecně výrobci notebooků a OEM sestav jsou často těmi, kdo požadují přeznačování starého hardwaru na „novější“). Tyto karty tedy neznamenají, že už by se na trh chystala nová generace čipů.

Číslování by však mohlo značit, že letošní grafiky AMD označí právě RX 500 – včetně Vegy, ale možná také v desktopu spolu s refreshovanými či přeznačenými modely na bázi čipů Polaris. Nový highend by tím pádem nebyl Radeon RX 490, jak se čekalo či spekulovalo. Nicméně je možné i to, že pětistovková řada bude použita jen v OEM segmentu, a na desktopu AMD číslování nechá na čtyřech stovkách. Tak se to kdysi událo u Radeonů řady HD 8000.