Hlavní navigace

AMD Radeon SSD: nedopečená kachna, nebo se opravdu něco chystá?

13. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již v listopadu minulého roku přinesl server SemiAccurate zprávu, že po paměťových modulech se značka Radeon objeví i na solid-state discích. Radeony pro rozhraní SATA ale zatím nejsou na trhu a bývalo by se na zprávu možná zapomnělo, kdyby Guru3D nezveřejnil následující plakát:

Bohužel jde ale s největší pravděpodobností o fotomontáž, kterou prozrazuje už jen přítomnost Ruby. Dlouholetou maskotku AMD pohřbilo společně se značkou ATI už před několika lety. Auta v pozadí jsou z plakátu ke hře Race Driver GRID z roku 2008. A označení „GTX“? Z doby dávno minulé sice známe naschvály, kdy si Nvidia a ATI vzájemně „vypůjčovaly“ písmenka z označení grafických karet – nejprve Nvidia použila přídomek XT (od Radeonu 9800 XT) pro níže taktovanou verzi GeForce FX 5900 a naopak ATI později vydala Radeon X800 GT (tehdy ale jako přímého soupeře GeForce 6600 GT), …ale nepředpokládáme, že by AMD pojmenovalo svá SSD zrovna takto.

 

SemiAccurate si ale stojí za svým tvrzením. Den po „novince“ Guru3D zveřejnil Charlie Demerjian toto logo:

To již plně odpovídá novému vizuálnímu stylu AMD, který se poprvé objevil v materiálech k APU Richland počátkem letošního roku (byly k vidění na slajdech, které magazín SemiAccurate zveřejnil během veletrhu CES počátkem ledna). Troufám si tvrdit, že nejspíš nepůjde o mystifikaci a solid-state disky pod značkou Radeon se opravdu chystají.

MMF24

AMD uvedlo APU Richland pro notebooky

Zdroj: Guru3D, SemiAccurate