Hlavní navigace

Budou nové 7nm Ryzeny mít 12 nebo 16 jader? AMD si prý nechá plnou verzi v záloze

5. 4. 2019

Sdílet

Doba, kdy AMD vydá Ryzeny 3000 s jádry Zen 2 (a zároveň první 7nm procesory pro PC), už se počítá spíš na týdny, než měsíce. Ale pořád zůstává v mlze, jaké přesně parametry od nich můžeme očekávat – zatím neprosáklo, kolik budou tyto procesory mít jader. Úniky pro platformu AM4 potvrdily jen 12jádrový model, ale AMD by mohlo vydat i šestnáctijádro. Co z toho bude v generaci 3000 nejvyšší model, dosud nebylo zjištěno, ale vypadá to, že by mohlo jít o skromnější, dvanáctijádrovou variantu.

Italský web Bits And Chips nyní píše, že se mu od spolehlivého zdroje, který v minulosti přinesl později ověřené informace, podařilo zjistit, co momentálně AMD ohledně počtu jader plánuje. Podle tohoto zdroje prý firma zatím partnerským firmám (výrobci počítačů, desek) přislíbila jenom 12jádrové Ryzeny 3000. Respektive tento počet jader asi uvádějí informace, které tito pod NDA od AMD dostali. To znamená, že momentálně AMD potvrzuje jen tento počet jader a k případnému šestnáctijádru se nezavazuje. To by mohlo vysvětlovat, proč zatím unikly jen 12jádrové vzorky. Pokud AMD má šestnáctijádrové ES čipy pro socket AM4 v laboratořích, pak je zatím asi nepustilo ven.

Bude dvanáctijádro letos stačit?

Dvanáctijádrový Ryzen 3000 tedy asi AMD považuje za dostatečně výkonný, aby ve vícevláknové zátěži porážel současné procesory Coffee Lake Refresh od Intelu s Core i9-9900K v čele. Vyšší celkový výkon se od AMD očekává (jednovláknové vítězství nemusí nastat) a bude klíčem k tomu, aby procesor byl konkurenceschopný bez nutnosti u něj nasadit podstatně nižší cenu, což postihlo Ryzeny 1000 a 2000 po vydání Coffee Lake od Intelu.

Naopak šestnáctijádro asi podle AMD proti Core i9-9900K bude zbytečně silné a více jader by už nepřispívalo k vyššímu výkonu třeba ve hrách (a bylo by těžší udržet TDP nízké). 16 jader by i možná naráželo na to, že z nich ještě mnoho běžných aplikací nebude umět čerpat. A může také dávat určitý smysl skok z 16 na 32 vláken (s SMT) rozložit do dvou kroků.

AMD Ryzen 3000 Matisse Twitter AMD Ryzen 3000 Matisse ukázaný na CES 2019. Volné místo na substrátu naznačuje, že by se na něj dal osadit druhý CPU čiplet, takže by jader celkově bylo až 16, stále v socketu AM4 (Zdroj: Twitter). AMD prakticky potvrdilo, že to plánuje

16 jader zůstane jako pojistka proti případné reakci Intelu

Podle Bits and Chips to ale nemusí znamenat, že takový model nikdy nevyjde. Protože AMD staví Ryzeny 3000 z jednoho nebo dvou čipletů s osmi jádry v každém, může šestnáctijádro vyrobit čistě tím, že oba křemíky plně aktivuje. Ovšem toto si firma údajně asi ponechává v záloze. Má pak totiž v rukávu kartu, kterou může zareagovat, až Intel vydá desetijádrové procesory Comet Lake-S.

Pokud by u nich Intel opět nasadil hodně vysoké takty a díky tomu dosáhl silného vícevláknového výkonu, mohl by se dvanáctijádru Ryzen přiblížit i ho předstihnout. AMD by pak ale mohlo zareagovat šestáctijádrëm a získat zase korunu vyššího vícevláknového výkonu pro sebe. Teď si ale asi ponechává volný prostor a čeká na to, jak bude Comet Lake silné. Jako odpověď by AMD pak mohlo podle okolností vydat šestnáctijádro ještě v rámci generace 3000, nebo si ho nechat na příští rok a generaci Ryzen 4000 („Vermeer“), která by mohla být refreshem.

12náctijádrový vzorek Ryzenu 3000 Matisse v UserBenchmarku. Šestnáctijádro zatím nikde neuniklo

Chybovost procesu?

Je ještě jeden možný důvod, proč nejdřív vydat jen dvanáctijádro. Do šestnáctijádra budou totiž nutné dva plně aktivní křemíky. Ty si ale asi AMD může chtít schovávat pro Epycy, na nichž je větší marže/tržba. Na 7 nm totiž zpočátku může být poměrně velká chybovost. Dvanáctijádro by mělo v každém ze čtyř CCX jedno jádro vypnuté, takže by každý čiplet mohl mít chyby až ve dvou jádrech a i tento highendový model by mohl tedy používat částečně defektní křemík. Na druhou stranu ale není jasné, zda toto opravdu bude nutnost. I Epycy totiž možná mohou používat částečně defektní čiplety a navíc AMD patrně stále bude nabízet třeba šestijádrové procesory, které jsou teď vysoce populární a tudíž by mohly defektní křemík absorbovat. A stejně tak by mohl jít třeba i do ještě více deaktivovaných čtyřjader.

ICTS24

amd ryzen 3000 ces toms hardware Fotografie vzorku Ryzenu 3000 bez rozvaděče tepla z CES 2019. Zatímco dvanáctijádro by používalo dva částečně vadné/deaktivované čipy plus I/O čiplet, AMD evidentně počítá i s osmijádry tvořenými jediným 7nm křemíkem vedle 14nm I/O čipletu (Zdroj: Tom's Hardware)

Nevystřílet všechny náboje najednou?

Pokud má tedy Bits and Chips pravdu a zpočátku Ryzen 3000 vyjde jen s 12 jádry u nejvyššího modelu, pak půjde asi hlavně o věc taktiky. Jednak bude šestnáctijádro zálohou pro přetrumfnutí nových CPU od Intelu, kromě toho ale také umožní, aby případná refreshová generace 4000 mohla nabídnout něco nového proti generaci 3000. A škaredě řečeno, aby se na upgradu z osmi na šestnáct jader, který by řadu lidí mohl přesvědčit ke koupení nového CPU, vydělalo dvakrát.

Podobně by to možná mohlo vypadat s Threadripperem 3000. I tam by možná AMD mohlo ze začátku omezit počet jader a maximálně využít možností křemíku až později. V jejich případě by to ale asi dávalo ještě větší smysl kvůli zvládnutí TDP.

Galerie: Fotografie procesorů Ryzen 3000