Hlavní navigace

Uniklo highendové 32jádro AMD: Ryzen Threadripper 2990X, mohl by stát 39 tisíc

28. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Computexu 2018 AMD formálně oznámilo o předvedlo procesory Ryzen Threadripper druhé generace. O těch se již vědělo, ale překvapením bylo, že tentokrát už nepůjde jen o šestnáctijádra jako v generaci první. AMD slíbilo 24jádro a 32jádro, čímž se karty docela zamíchaly. Co z toho nakonec vyleze, není úplně jasné, ale na internetu se nyní objevily informace o procesoru Ryzen Threadripper 2990X, který by údajně měl být oním 32jádrem a novým nejvýkonnějším modelem AMD pro desktop.

Ryzen Threadripper 2990X se objevil nejprve na snímku z benchmarku Cinebench R15 (a z CPU-Z) na čínském webu HKEPC. Hned je ale třeba říci, že by tyto údaje mohly být zfalšované, zejména skóre uložené v Cinebench je naprosto triviální podvrhnout. Snímek CPU-Z ukazuje mimo frekvence víceméně vše očekávané. Ale maximální takt je detekován nízkých 3,4 GHz. Přesně tuto hodnotu (stejně jako 250W TDP) ale AMD ukazovalo ve specifikacích vzorků demonstrovaných na Computexu, „leaker“ se tudíž dost možná inspiroval. Základní frekvence by zdá se mohla být 3,0 GHz.

Problém je v tom, že na Computexu byly předvedené inženýrské vzorky, u kterých údajně 3,4GHz turbo nebylo finální, zatímco zde CPU-Z ukazuje modelové jméno finálního procesoru (2990X), který by pravděpodobně měl mít jiný takt. Vzorky reálné modelové jméno nehlásí. I na základě tohoto je docela pravděpodobné, že by tento „únik“ mohl být jak se říká fake.

3,80 GHz v 3DMarku

Ovšem neznamená to nutné, že Ryzen Threadripper 2990X nebude existovat – ostatně, v systému značení už pro 32jádro zas tak moc jiných kandidátů na jméno není. Stejně nazvaný model se totiž vynořil i v databázi 3DMarku. I podle té je Threadripper 2990X procesor s 32 jádry a 64 vlákny, musí tedy jít o čtyřčipový model. I tento zdroj uvádí základní frekvenci 3,0 GHz, což by asi mohlo sedět. A to proto, že 65W Ryzen 7 2700 běží na 3,2 GHz a 32jádro bude pravděpodobně při podobném přídělu energie/tepla na jeden čip potřebovat o něco nižší základ, aby mělo rezervu na komunikaci mezi čipy.

Ryzen Threadripper 2990X v databázi 3DMarku (Zdroj: Tum Apisak) Ryzen Threadripper 2990X v databázi 3DMarku (Zdroj: Tum Apisak)

Je ovšem třeba říci, že na 3,0 GHz opět běžely i vzorky, jejichž specifikace AMD prozradilo na Computexu. Nicméně databáze 3DMarku kromě tohoto údaje uvádí i turbo, které se liší. Maximální frekvence boostu detekovaná 3DMarkem má údajně být 3,80 GHz. Na první pohled je to zvláštní, protože top model běžného 12nm Ryzenu dokáže pomocí Precision Boostu 2 a XFR2 běžet až na 4,35 GHz a již 14nm Threadrippery dovolovaly s XFR takt 4,20 GHz. Ovšem je třeba pamatovat na velké množství jader tohoto procesoru. Nižší turbo frekvence i pro jediné vlákno u takovýchto konfigurací nejsou neobvyklé a tyto procesory jsou výrazně zaměřená na vícevláknový kód. Pouze 3,8GHz turbo místo 4,2–4,3GHz by tedy sice umenšilo jednovláknový výkon čipu a zhoršilo jeho univerzálnost, ale nešlo by o nic neobvyklého. Ani u tohoto úniku však nemáme jistotu autenticity, takže i tyto informace zatím berte s rezervou.

CS24

Nález v obchodě

Údajný Ryzen Threadripper 2990X se pak vynořil ještě jednou, tentokrát přímo jako předčasně publikovaná katalogová položka v německém obchodu Cyberport. Takový výskyt by se teoreticky dal brát jako docela dobré potvrzení. Ale stále asi není úplně jisté, zda obchod prostě nestřelil od boku a nezařadil procesor do nabídky jen na základě čistě spekulativních či falešných informací z internetu. Proč by to dělal, je jasné – taková reklama zadarmo ho dostane na stránky zpravodajských webů, které nadšenci čtou. Procesory jsou ještě přes měsíc vzdálené, takže toto je celkem reálná možnost, asi se tedy stále nelze úplně spoléhat na specifikace, které obchod uvádí.

Údajný Ryzen Threadripper 2990X se už objevil v německém obchodě Cyberport.de (Zdroj: VideoCardz) Údajný Ryzen Threadripper 2990X se už objevil v německém obchodě Cyberport.de (Zdroj: VideoCardz)

V těch sedí taktovací frekvence 3,8 GHz s údaji z 3DMarku. Obchod na jiném místě sice píše základní takt 3,4 GHz a turbo 4,0 GHz, ale to je pravděpodobně jen zkopírováno z popisky Threadripperu 1950X. Stejně tak určitě nesedí údaj o 16 MB L3 cache ani o 180W TDP (vedle kterého je zmínka o 14nm výrobním procesu, opět evidentně zkopírovaná z popisky pro první generaci). Možná nejzajímavější je, že obchod uvádí cenu procesoru, která prý má dělat 1509 eur včetně DPH. To by znamenalo při dnešním kurzu asi 39 200 Kč. Byl by to necelý dvojnásobek částky, za kterou se dají pořídit šestnáctijádra 1950X (která začínají nad dvaceti tisíci). Ale ani zde si asi nemůžeme být jistí, že obchod prostě nestřílí od boku. AMD nemuselo ještě finální částku sdělit distributorům a i cena by pak mohla být provizorní odhad.